Jesienny śledź ,chodził’ za mną od tygodnia aż wreszcie się spełnił ! Mięsisty, delikatny ale z charakterem, podkręcony słodyczą jabłka i wyrazistym szczypiorem. Wspaniała przekąska na lunch ze świeżym tostem.
500 g filetów śledziowych bez skóry
mleko do moczenia
marynata
olej słonecznikowy
2 liście laurowe
pieprz w ziarnach
1 cebula
do podania
1 jabłko słodko – kwaśne
zielony szczypiorek
sok z cytryny
czarny mielony pieprz
chleb tostowy
Filety płuczę, odcedzam i zalewam mlekiem. Moczę, aż będą tylko lekko słone. Odcedzam na sicie, płuczę i znowu odcedzam z wody.
W tym czasie kroję cebulę w piórka. Do słoika wkładam cebulę, liście laurowe i pieprz w ziarnach. Filety kroję na kawałki i układam w słoiku. Zalewam olejem i ostawiam do lodówki na 24 godziny.
Szczypiorek siekam drobno. Jabłko obieram i ścieram na grubej tarce, skrapiam sokiem z cytryny. Do salaterki wkładam kawałki marynowanego śledzia, dodaję jabłko, szczypior i polewam sokiem z cytryny. Mieszam, posypuję mielonym pieprzem i podaję z chlebem tostowym.
Czy jabłka są dobre dla cukrzyków?
Indeks glikemiczny jabłek wynosi od 28 do 44, co klasyfikuje je jako pokarm o niskim IG, odpowiedni dla diabetyków. Suszone jabłka nie różnią się w tym zakresie od surowych pod warunkiem, że nie zawierają dodanego cukru.
Wpis powstał w ramach współpracy z Jabłka Grójeckie oraz dzięki wsparciu Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
#funduszepromocji
Dziekuje za pomysl, musze sprobowac. My na ogol robimy sledzia z jablkiem, cebula, natka i smietana. Jestem ciekawa Twojej wersji.
Aniu, znam ten śmietanowy przepis, ale nie zawsze musi być wersja ze śmietaną.
Nie widziałam tego, czyli zamiast śmietany dodajemy olej ?
Aniu, marynujemy śledzie w oleju, a potem już przed podaniem dodajemy jabłko i szczypiorek. Wszystko jest w przepisie.
Twój przepis na jesiennego śledzika podbił moje serce! Od kilku dni miałam ochotę na coś wyjątkowego, a to połączenie idealnie wpisuje się w tę porę roku.
Marynata z cebulą, liściem laurowym i pieprzem w ziarnach sprawia, że już na samą myśl mam ochotę pobiec do kuchni i wypróbować ten przepis!
Jabłka Grójeckie to dla mnie klasyk, który zawsze mam w kuchni, więc z pewnością nie zabraknie ich w tej wersji śledzia.
Dziękuję za ten inspirujący przepis – już wiem, co będzie królowało na moim stole w najbliższym czasie!
Cztery fajery, bardzo nam ta wersja smakowała. To już ten śledziowy czas.
O ile dobrze pamiętam to uwielbiasz ryby i śledzia więc chyba zaczyna się preludium do grudniowych propozycji ( co mnie zresztą bardzo cieszy)
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Violu, uwielbiam śledzie i jadam je od października do kwietnia, niezależnie od grudniowych świąt.
To super ryby.
Brzmi pysznie! Śledź w takiej wersji to świetny pomysł na jesienną przekąskę. Połączenie ze słodkim jabłkiem i szczypiorkiem na pewno dodaje charakteru. Już czuję ten aromat!
Aniu, to bardzo pyszne połączenie. Polecam.
Niestety do śledzia ciągle się nie przekonałam, ale mój mąż go uwielbia, więc może któregoś dnia go zaskoczę I przygotuję danie z Twojego przepisu 🙂
Edyta, to moje jesienno-zimowe uzależnienie. Śledzie kocham.
A mnie śledzie kojarzą się głównie ze świętami. Zawsze mieliśmy śledzie na świąteczne śniadanie.
U nas taka potrawa pojawia się wiosną, ale czemu nie wrzucić by jej również do jesiennego menu 🙂
Miye, teraz jabłka są takie soczyste i wartościowe. Uwielbiam je najbardziej jesienią.
Biorę miseczkę i zmykam do pracy. Mniam
Kamila, zbieraj. To jest pyszne!
Prosto i pysznie! Ja śledziowa nie jestem. Jem raz w roku jak najdzie mnie ochota,