Jesienny śledź w oleju z jabłkiem i szczypiorkiem

 

Jesienny śledź ,chodził’ za mną od tygodnia aż wreszcie się spełnił ! Mięsisty, delikatny ale z charakterem, podkręcony słodyczą jabłka i wyrazistym szczypiorem. Wspaniała przekąska na lunch ze świeżym tostem.

500 g filetów śledziowych bez skóry
mleko do moczenia

marynata
olej słonecznikowy
2 liście laurowe
pieprz w ziarnach
1 cebula

do podania
1 jabłko słodko – kwaśne
zielony szczypiorek
sok z cytryny
czarny mielony pieprz
chleb tostowy

 

 

Filety płuczę, odcedzam i zalewam mlekiem. Moczę, aż będą tylko lekko słone. Odcedzam na sicie, płuczę i znowu odcedzam z wody.
W tym czasie kroję cebulę w piórka. Do słoika wkładam cebulę, liście laurowe i pieprz w ziarnach. Filety kroję na kawałki i układam w słoiku. Zalewam olejem i ostawiam do lodówki na 24 godziny.

Szczypiorek siekam drobno. Jabłko obieram i ścieram na grubej tarce, skrapiam sokiem z cytryny. Do salaterki wkładam kawałki marynowanego śledzia, dodaję jabłko, szczypior i polewam sokiem z cytryny. Mieszam, posypuję mielonym pieprzem i podaję z chlebem tostowym.

 

Czy jabłka są dobre dla cukrzyków?
Indeks glikemiczny jabłek wynosi od 28 do 44, co klasyfikuje je jako pokarm o niskim IG, odpowiedni dla diabetyków. Suszone jabłka nie różnią się w tym zakresie od surowych pod warunkiem, że nie zawierają dodanego cukru.

Wpis powstał w ramach współpracy z Jabłka Grójeckie oraz dzięki wsparciu Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
#funduszepromocji

16 thoughts on “Jesienny śledź w oleju z jabłkiem i szczypiorkiem

  1. Dziekuje za pomysl, musze sprobowac. My na ogol robimy sledzia z jablkiem, cebula, natka i smietana. Jestem ciekawa Twojej wersji.

  2. Twój przepis na jesiennego śledzika podbił moje serce! Od kilku dni miałam ochotę na coś wyjątkowego, a to połączenie idealnie wpisuje się w tę porę roku.
    Marynata z cebulą, liściem laurowym i pieprzem w ziarnach sprawia, że już na samą myśl mam ochotę pobiec do kuchni i wypróbować ten przepis!
    Jabłka Grójeckie to dla mnie klasyk, który zawsze mam w kuchni, więc z pewnością nie zabraknie ich w tej wersji śledzia.

    Dziękuję za ten inspirujący przepis – już wiem, co będzie królowało na moim stole w najbliższym czasie!

  3. O ile dobrze pamiętam to uwielbiasz ryby i śledzia więc chyba zaczyna się preludium do grudniowych propozycji ( co mnie zresztą bardzo cieszy)
    Pozdrawiam serdecznie 🙂

  4. Brzmi pysznie! Śledź w takiej wersji to świetny pomysł na jesienną przekąskę. Połączenie ze słodkim jabłkiem i szczypiorkiem na pewno dodaje charakteru. Już czuję ten aromat!

  5. Niestety do śledzia ciągle się nie przekonałam, ale mój mąż go uwielbia, więc może któregoś dnia go zaskoczę I przygotuję danie z Twojego przepisu 🙂

  6. U nas taka potrawa pojawia się wiosną, ale czemu nie wrzucić by jej również do jesiennego menu 🙂

  7. Biorę miseczkę i zmykam do pracy. Mniam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.