Dżem jabłkowy nie był znany w Japonii, został sprowadzony do tego kraju z Europy. Pierwszym dżemem wyprodukowanym w Japonii był dżem truskawkowy wyprodukowany w erze Meiji, czyli zaledwie około 150 lat temu. Dżemy japońskie charakteryzują się niską zawartością cukru. Jest go około 45%.
Jabłkowy, który przygotowałam według japońskiej receptury, zyskał u mnie wielu fanów. Bardzo dobrze komponuje się z japońskim chlebem Shokupan. Ale jest doskonały do wszystkiego.
林檎ジャム Japoński dżem jabłkowy
1 kg jabłek Grójeckich
3/4 szklanki cukru
1 cytryna
1 szklanka wody
1 łyżeczka soli
Jabłka umyj, obierz i wydrąż gniazda nasienne. Nie wyrzucaj skóry i nasion, ponieważ będą później użyte.
Do miski wlej 1 szklankę wody i rozpuść w niej łyżeczkę soli i dodawaj obierane jabłka.
Wyjmij jabłka ze słonej wody i pokrój je na kawałki lub w kostkę.
Kawałki jabłka włóż do garnka emaliowanego i dodaj obraną skórkę oraz gniazda nasienne.
Dodaj cukier i skórkę jabłka. Pozostaw na około 2 godziny. Wilgoć z jabłka zostanie usunięta i zobaczysz płyn na dnie garnka.
Garnek postaw na średnim ogniu i dodaj sok z cytryny.
Zagotuj jabłka razem z sokiem. Zdejmij wszystkie szumowiny z powierzchni za pomocą małego sitka.
Duś jabłka przez 20 minut lub do zgęstnienia, często mieszając drewnianą łyżką. Gdy kolor skórki jabłek zniknie w płynie, usuń całą skórkę, zanim płyn zgęstnieje i wyrzuć je.
Gdy dżem jest gorący, wlej go do wysterylizowanych słoików, wytrzyj brzeg i szczelnie zamknij pokrywki. Słoiki schłodź w temperaturze pokojowej, a następnie wstaw do lodówki lub do spiżarni.
Jeszcze go nie robiłam, ale brzmi ciekawie, może kiedyś się skuszę
Cztery fajery, jeszcze…brzmi ciekawie.
Musi być pyszny. Będę musiała spróbować
Maju, koniecznie. Jest pyszny.
Nigdy nie robiłam z jabłek. Muszę to zmienić
Kasiek, jasne, że musisz.
Jak tylko jabłka w tym roku obrodzą, to z pewnością będą i u mnie będzie jak zawsze dżem z jabłek 🙂
Wędrówki po…,
koniecznie. To wyjątkowy dżem.
czy smak tego dżemu jest zbliżony do naszych jabłek przesmażanych?
bozena, nie wiem jak robisz jabłka przesmażane. Jakie dodatki dajesz? Wszystko to robi różnicę.
prosto i smacznie, no i ten aromat przy gotowaniu, bajka <3
Karolina, to wspaniałe doświadczenie.
Jak najbardziej, na takie jabłkowe słodkości nie trzeba mnie specjalnie namawiać, a szczypta cytrusa tylko podkreśli aromat i smak. 🙂
Izabela, to wspaniale. Rób ten dżem.
W sumie im mniej cukru, tym lepiej – więc bardzo dobrze, że akurat tutaj jego zawartość jest ograniczona.
Karolina, naturalnie że tak.
Jak widać, za sprawą jabłek można odkrywać zagraniczne smaki.
Pojedztam, oczywiście. Jabłka są popularne na całym świecie.
Tak sobie myślę, że moja mama podjadałaby go bez niczego. Uwielbia dżemy 😀
Ireno, pozdrowienia dla mamy.
Bardzo lubimy do jabłek dodawać dużo soku z cytryny 😉
Candy Pandas, to dobrze.