Niezwykle popularnym daniem niezmiennie jest sushi. Wiele osób chętnie korzysta z ofert restauracji, a niektórzy decydują się na zakup niezbędników i samodzielnie przygotowują kultowe dania kuchni japońskiej w domu. Okazuje się, że nie jest to trudne, a dostępne w różnych wariantach algi morskie, specjalny ryż, sosy, dodatki oraz wiele przepisów to świetna zabawa, a także podstawa zbilansowanej diety. Oczywiście warto wiedzieć, co wybierać i jak przygotowywać niezwykłe dania.
Nori green dla początkujących
Nori to jeden z najważniejszych elementów sushi. Od wybranego rodzaju i oczywiście jakości zależeć będzie końcowy smak potrawy oraz to, czy całość będzie się świetnie prezentować. Samo charakterystyczne nori dostępne na sushi-sklep.pl to gatunki glonów morskich. Są one szatkowane, prasowane w arkusze i prażone. Te procesy sprawiają, że płaty w różnych kolorach są jednocześnie chropowate i matowe oraz gładkie i świecące. Znaleźć można na przykład nori green, red, silver, gold, platinum oraz diamond. Jak widać, to określania kolorów, ale warto pamiętać o tym, że w ten sposób producenci określają także jakość i grubość oraz intensywność smaku arkusza. Najcieńsze są nori green, a najgrubsze diamond. Te pierwsze będą więc doskonałe dla osób, które rozpoczynają przygodę z przygotowywaniem sushi. Prażone algi morskie w wersji silver i gold będą świetne dla średnio zaawansowanych użytkowników, a profesjonaliści sięgają po nori platinum i gold i to one są uważane za najlepsze, a ich dobroczynne działanie jest często ważnym argumentem przy serwowaniu japońskiej tradycyjnej potrawy.
Algi morskie w różnych kolorach i wariantach
Aby przygotować sushi, wystarczy rozłożyć na stole matę bambusową. Ją zabezpiecza się folią spożywczą. Następnie rozkłada się arkusz algi matową stroną na wierzchu. Na nori kładzie się ugotowany ryż i pozostałe składniki, które należy wcześniej pokroić w paseczki. Algi nori ze sklepu sushisklep.pl przechowuje się w suchym miejscu. Arkusze nie sklejają się ze sobą i nie ma potrzeby, by je namoczyć, ale pod wpływem wilgoci składników oraz przy ciasnym zwinięciu, a także zabezpieczeniu końcówki uzyskuje się ładny efekt i smakowite danie.
Dlaczego popularne są prażone algi morskie?
Poza tym sushi to wielka różnorodność i bez problemu można znaleźć opcje idealne dla siebie, składniki, które będą układać się w smakowite kompozycje, a surowe ryby, warzywa oraz dodatki to prawdziwa feeria smaku otoczona przez wodorosty. I dlatego Europejczycy bardzo szybko docenili dobroczynne działanie kultowego japońskiego dania, a jego wartość energetyczna przekonuje osoby, które dbają o linię i sięgają po zdrowe produkty.
* artykuł sponsorowany
Często robię sushi ale nigdy się nie zastanawiałam co do glonów, jakie powinny być. Używam tych które akurat kupię w sklepie. Fajnie że poszerzyłam swoją wiedzę na temat sushi. Będę już mądrzejsza w Rej kwestii.
Bernadeta, to bardzo się cieszę, że artykuł był przydatny.
Dla tych co dopiero zaczynają swoją przygodę z sushi to świetny i przydatny wpis
Wędrówki po…, dokładnie tak.
Sushi to ulubione danie moich córek, ja jakoś jeszcze nie przekonałam się do alg.
Anno, może to zarobisz małymi kroczkami?
Sushi to wyjątkowo lekkie i zdrowe jedzenie.
Za sushi nie przepadam, czasem się skuszę, gdyż pięknie się prezentuje, jednak glony to nie smaki dla mnie.
Izabela, jaka szkoda. To niesamowicie zdrowe jedzenie.
Zupełnie nie moje klimaty, nie przepadam za sushi i chyba nigdy się do niego nie przekonam.
Cztery fajery, to wielka szkoda, bo to wspaniałe i zdrowe jedzenie.
Chętnie spróbuje się z takim przepisem. Ciekawe czy mi wyjdze?
Kasiu, tutaj nie ma przepisu, tylko artykuł jest o algach nori.