Jajka, które trzeba przygotować i delektować się nimi w każdy czas. Pomyślałam, że warto postawić je na wielkanocnym stole, jako urozmaicenie wielkanocnego śniadania. Są wyjątkowo pyszne i aromatyczne za sprawą doskonałych greckich dodatków – oliwy, fety, soku z cytryny i oregano.
Będą uwielbiać je ci, którzy nie przepadają za majonezem, a także osoby, które preferują dania wegetariańskie. Dla mnie smakują słoneczną Grecją.
Jajka na twardo po grecku
przepis Dionisios Sturis
3 jajka
30 gramów fety
1 łyżeczka soku z cytryny
oliwa
suszone oregano
świeżo mielony pieprz
Jajka ugotuj na twardo, przestudź, obierz ze skorupek, przekrój na pół. Posyp delikatnie zmielonym pieprzem, a następnie pokruszoną fetą. Skrop sokiem z cytryny i oliwą, posyp oregano.
Jajka podałam na liściach sałaty, aby smakowały wiosennie.
* Kalimera grecka kuchnia radości, Dionisios Sturis, Wielka Litera
O w kontekście zbliżających sie świąt jajeczna inspiracja bardzo mile widziana:)
czrwonafilizanka, warto mieć różne pomysły na wielkanocne jajka.
Ciekawy sposób podania i choć jestem team majonez, to mogłabym i takie jaja zjeść.
Akacjo, można zjeść i takie i takie . Miło jest mieć odmnianę.
Tak po grecku jeszcze nie jadłam ale czemu by nie spróbować 🙂 jajak pod każdą postacią są dobre 🙂
Aniu, trzeba próbować, smaki chodzą różnymi drogami.
Na jajka w każdym zestawieniu od lat jestem bardziej niż chętna.
Pojedztam, to wspaniale. Częstuj się.
Wybornie! Kolejny świetny sposób na jajo 🙂
Kamila,
polecam, to bardzo pyszne jajka.
Proste i pyszne i na pewno sobie takie zrobię 🙂 W takiej wersji jajek jeszcze nie jadłam
Iwetta, bardzo się cieszę. To pyszne jajka.
Dziś mam sałatkę z jajkami w roli głównej i też jest bardzo smaczna.
Paulina, znam wiele dobrych sałatek z jajkami. Ala ta jest nowa, więc polecam spróbować.