Wiadomo, że jak lipiec to jagodzianki i pierogi z jagodami. Letnia klasyka!
A jagodowe bułeczki to u mnie z kruszonką, którą bardzo lubię. Te miały być wyjątkowo z lukrem, ale…odruchowo zrobiłam kruszonkę. No cóż, zamiłowania nie przezwyciężysz. J. nie wydawał się rozczarowany, kiedy zobaczył blachę upieczonych jagodzianek…bez lukru.
– To ja od razu chwytam jedną!
– Wolałbyś z lukrem?
– Skąd! Ale kruszonkę zawsze można polukrować…
Jagodzianki z kruszonką bez lukru!
ciasto
25 g świeżych drożdży
100 g cukru
250 ml letniego mleka
3 żółtka
500 g mąki tortowej
100 g roztopionego masła
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
nadzienie
300 g świeżych jagód
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
kruszonka
40 g masła
50 g mąki
20 g cukru trzcinowego
do posmarowania
1 jajko
2 łyżki mleka
Do letniego mleka wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszaj aby nie było grudek. Przykryj i odstaw na 15 minut, aż zaczyn urośnie. Do misy robota wlej żółtka, resztę cukru i ubij na puszystą masę. Dodaj zaczyn drożdżowy i miksuj dodając stopniowo mąkę i ekstrakt waniliowy. Na koniec wlej masło i miksuj ciasto, aż będzie gładkie, lśniące i elastyczne. Przykryj je ścierką kuchenną i zostaw do wyrośnięcia – na około godzinę lub do podwojenia objętości.
Składniki kruszonki przełóż do małej miski i rozcieraj w palcach robiąc kruszonkę. Można to też zrobić za pomocą robota.
Przebrane jagody wymieszaj ze skrobią kukurydzianą i pudrem. Dzięki temu jagody nie wypłyną z ciasta.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem do wypieków.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat i ponownie je zagnieć. Rozwałkuj na prostokąt i podziel na 8 prostokątów. Na środek każdego nałóż porcję jagód i dokładnie zlep formując podłużny kształt. Układaj na papierze do pieczenia, przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 20 minut.
Piekarnik rozgrzej do 190 st. C. Jajko wymieszaj z mlekiem i posmaruj wyrośnięte jagodzianki. Posyp je kruszonką i wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut aż będą złote. Uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw je jeszcze na 5 minut. Potem wyjmij na kratkę do ostygnięcia.
Możesz też upiec:
Jagodzianki na jogurcie
Jagodniki
Jagodowe tarty
Ciasto z jagodami i kruszonką
Jagodzianki piekłam na papierze do pieczenia, który jest wykonany z niebielonej pulpy, pochodzącej z odpowiedzialnej gospodarki leśnej, kompostowalny w przydomowych kompostownikach, pokryty powłoką silikonową (z piasku i kwarcu). Niewybielany, naturalnie brązowy, wolny od chloru. Karton, w który papier jest zapakowany nadaje się do recyklingu lub na kompost. Do nadruków użyto farby roślinnej. Można go kupić w Better Land – drogerii ekologicznej.
o rany zjadłabym sobie taką pyszną jagodziankę
Iza, jeżeli da radę to sięgaj!
Amber – wspaniałe, pełno nadzienia, a bez lukru to jak najbardziej dla mnie 😉 Pożeram z ekranu monitora ;D Pozdrawiam
Małgosiu,
to się cieszę! Bo ten lukier nie dawał mi spokoju…
Pozdrowienia!
Chętnie wypróbuję i ten przepis, teraz często robię jagodzianki 🙂
Sabina, zapraszam.
U mnie też jest kilka przepisów na ciasto do jagodzianek.
Ale napakowane jagodami, mniam…:-) Uwielbiam:-) Z kruszonką czy z lukrem, obie wersje pyszne:-)
Marzena, muszą być napakowane!
Ja wolę kruszonkę…Dziękuję.
Ech, takie pyszności. Może się skuszę żeby mężowi upiec, tylko czy jagody gdzieś dostanę? Może borowki mogłyby być?
Danka,
zachęcam. Borówki mogą być,ale to nie to samo…
Pozdrowienia!
Jak ja uwielbiam jagodzianki.. ale mi smaka zrobiłaś. Z przyjemnością wykorzystam Twój przepis 🙂
Papierowa Łowczyni,
cudnie! Częstuj się przepisem.
Smak dzieciństwa 😀
karolina, i warto go sobie przypominać.
Masz rację: to klasyka lipca 🙂 Zapisuję kolejny przepis do spróbowania 🙂
Małgosiu,
bardzo proszę. I niech Ci się upieką!
Tak właśnie tego potrzebowałam- jagodzianek.
Coś za mną chodziło i dzięki Tobie już wiem co.
Nie boję się wyznać Ci miłość za ten przepis! hehehe
Kinga, to wspaniale!
Jak dobrze jest spełniać takie życzenia.
Pozdrawiam Cię ciepło.
Ale narobilas mi ochoty na te bułeczki że chyba jeszcze dziś je upieke 🙂 dawno takich i podobnych nie jadłam 🙂
Aniu,
cudnie! To najlepszy komentarz, jeżeli zrobisz coś i ktoś chce to zrobić u siebie.
Smacznego!
Pyszności, uwielbiam jagody, bardzo smakowicie wyglądają
Ewelina, wspaniale!
Pozdrawiam.
Śliczne, pyszne i mus piec, ja tez piekłam jagodzianki w tym tygodniu.
Pozdrawiam
Alu,
bardzo CI dziękuję!
Mus jagodzianki upiec, to fakt.
czy można się wprosić na jagodziankę?
Magdalena, no jasne! Zapraszam.
Mega przepis! Z lukrem uwielbiamy 🙂
Pełnia Smaków,
dziękuję!
Z lukrem też są pyszne.
O rety…. kochana, jaka ja znowu głodna jestem na widok tych zdjęć… trzeba będzie poczynić jagodzianki mi się zdaje 🙂
Kasiu, jak mi miło!
Dziękuję i niech Ci się upieką.
Jagodzianki są wspaniałe 🙂 Mało ciasta, mnóstwo nadzienia – tak lubię, i to bardzo :)chętnie przepis wypróbuję 🙂
Justyna, są cudowne! I u mnie tyle wspomnień …
Cieszę się, że przepis wypróbujesz.
aż ślinka cieknie ! Kocham jagodzianki
Karina, polecam się!
Cudowne 🙂
Dziękuję Ervi!
A dla mnie koniecznie jeszcze do tego lukier, bo lubię 🙂
Znakomity przepis, kusisz bardzo!
Kamila, to musisz sobie polukrować – ha ha!
Przepis polecam.
Wyglądają znacznie lepiej od tych kupnych 🙂
Iwonka, przede wszystkim są moje, robione z sercem.
No i wiem co jem!