To ,małe co nieco’ to deser idealny na każdą okazję i do pudełka na wynos. Podwieczorek, śniadanie, przekąska…Jeżeli są jabłka w słoiku i ciasto filo w lodówce, szybko można zaspokoić ochotę na coś pysznego lub przygotować deser dla niespodziewanych i spodziewanych gości. Ilekroć go robię, dodaję do jabłek różne składniki, aby urozmaicić smak i połechtać podniebienie. Tym razem jabłka duszone są z cydrem. Jest bosko!
Jabłka w cieście filo
500 g jabłek Grójeckich
1 cytryna bio
100 g cukru trzcinowego bio
1 łyżka skrobi kukurydzianej
100 ml cydru
1 łyżka cynamonu
4 arkusze ciasta filo średniej grubości
1/2 kostki masła
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wkładamy je do garnka, polewamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały, dodajemy cukier i cydr, mieszamy i gotujemy na średnim ogniu aż będą miękkie i zaczną się rozpadać. Wtedy dodajemy skrobię, mieszamy i zagotowujemy. Jabłka ładnie nam zgęstnieją. Na koniec dodajemy cynamon i mieszamy. Masło rozpuszczamy w garnuszku – nie doprowadzamy do zagotowania! Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.C. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Na blacie rozkładamy arkusz ciasta filo, smarujemy go masłem za pomocą pędzelka, nakładamy jabłka i zwijamy niezbyt ciasno w rulon. Delikatnie skręcamy w spiralę i układamy na papierze. Tak samo postępujemy z kolejnymi arkuszami filo. Smarujemy pozostałym masłem wszystkie zwinięte spirale z ciasta i wstawiamy blachę do piekarnika. Pieczemy aż do zrumienienia ciasta. Podajemy ciepłe, ale deser jest równie smaczny kiedy ostygnie.
jeszcze nigdy nie miałam okazji jeść ciasta filo. Pysznie takie jabłka wyglądają:)
Magdalena, spróbuj. Jest pysznie, lekko i niebanalnie.
Ja uwielbiam wszysykie ciasta, ciasteczka, babaeczki, w których składzie znajdę jabłka. Więc tak, zdecydowanie ten przepis trafia w moje kubki smakowe i z przyjemnością wypróbuje Twój przepis 🙂
Papierowa Łowczyni, bardzo mnie to cieszy!
Pozdrowienia.
Oczywiście Wydrukuję sobie przepis i zmajstruje sobie w zaciszu kuchennym ponieważ są niesamowicie apetyczne przede wszystkim Grójeckie są moimi ulubionymi jabłkami to musiał być obłęd!
Kasiu, będzie mi bardzo miło!
To jest naprawdę pyszne.
Fascynujące, kiedyś kupiłam ciasto filo i nie potrafiłam nic z niego zrobić, a to wydaje sie nie tylko proste, ale i pyszne.
Iwona,
jak to nie potrafiłaś? Przecież instrukcja jest na opakowaniu…
Ale teraz już możesz zrobić. Polecam!
Ciasto filo z takim “cydrowym” nadzieniem…. obłęd 🙂
Aniu, jest pyszne. Dziękuję!
Bardzo apetycznie wyglądają, a ja jeszcze nie jadłam takiego ciata 🙂
Aniu, polecam. Ciasto filo jest bardzo popularne.
Ooooo, jakie to musi być pyszne! Szkoda, ze nie mam pod ręką ciasta filo, bo już bym piekła!
Małgorzata,
koniecznie się zaopatrz w filo. Trzymam je stale w lodówce.
Ciasteczka wyglądają niesamowicie apetycznie i po prostu ślicznie :D. Jeszcze nie miałam okazji jeść ciasta filo.
Agness,
dziękuję Ci. Są delikatne i pyszne. Spróbuj je zrobić.
moje dzieciaki uwielbiają placki z jabłkami to na pewno takie ciasteczka też pokochają
Ewo, na pewno. Trochę odmiany się przyda.
Pozdrowienia!
O tak bosko☺️ jestem bardzo ciekawa smaku, bo wyglądają rzeczywiście nieziemsko.
Marzena, dziękuję. Są warte zrobienia.
Spróbuj!
Lubię ciasto filo, uwielbiam jabłka… do tego je się też oczami, a Twoje ciasteczka wyglądają przepysznie. Pozostaje mi tylko wypróbować Twój przepis.
Aniu M, bardzo mi miło!
Polecam, bo to naprawdę jest pyszne.
Pysznie wyglądają. Ps. Ja dziś robiłam ruloniki z ciasta yufka
Olu, są pyszne!
Ciasto filo jest bardzo uniwersalne.
Zdecydowanie to moje smaki, ale użyję jabłuszek spod Buska- Zdroju ;P
Po prostu mama, cieszę się.
Tak, każdy ma swoje ulubione jabłka!
Cudowny deser Aniu. Ale bym teraz sobie taki zjadła. Pozdrawiam kochana 🙂
Marzenko,
dziękuję pięknie!
Uściski.
Od razu zaczęłam się zastanawiać gdzie kupię ciasto filo 😛 jabłka duszone w cydrze brzmią pysznie!
Sys, w każdym sklepie z sensownym zaopatrzeniem!
Jabłka w cydrze są pyszne.
A czy zamiast filo mogę uzyć francuskiego ciasta?
Blogierka,
nie będzie tak samo, bo francuskie to zupełnie inne ciasto.