Słodkie śniadania to moja specjalność. Serwuję je od czasu do czasu, bo doskonale spełniają się jako nośniki energii i dobrego humoru od razu na początek dnia. Jadasz podwieczorki? Czyli słodkie co nieco przed kolacją lub zamiast? U mnie raczej zamiast i to jest świetny wybór.
Zatem jabłka smażone w cieście. Rozkosznie delikatne, lekko słodkie i kwaskowate. Z cukrem, miodem, cynamonem. Bajecznie łatwe. Po prostu pychota.
Jak zrobisz jabłka smażone w cieście?
Weź:
125 g mąki
125 g mleka
1 jajko
szczyptę soli
1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki cynamonu
2 jabłka Grójeckie
masło klarowane do smażenia
miód, cukier trzcinowy do podania
Do miski wsyp mąkę, wlej mleko, dodaj jajko i ekstrakt waniliowy. Zmiksuj na gładkie ciasto.
Jabłka umyj, obierz ze skórki i wytnij ze środka gniazda nasienne. Pokrój je na grube krążki i posyp cynamonem. Rozgrzej patelnię z dwoma łyżkami masła klarowanego. Krążki jabłek zanurzaj w cieście i kładź na gorące masło. Smaż z obu stron na złoty kolor. Odkładaj na talerz. Podawaj z cukrem trzcinowym lub miodem.
Jabłka w cieście cynamonowym muszą być przepyszne, Twoje wyglądają tak apetycznie, że z przepisu skorzystam już dzisiaj
Cztery fajery, świetnie. Cieszę się. A jabłuszka mega pyszne.
Uwielbiam takie jabłka choć już bardzo dawno nie jadłam. Koniecznie muszę przygotować.
Marlena, bardzo wszystkim smakują. Dobry, klasyczny sposób na jabłka.
dla mnie to smak piątkowych wieczorów u babci;)
Magdalena, jak miło. Moje wspomnienia są bardzo podobne.
Wieki takich jabłek nie jadłam. Wspomnia wróciły. Jak nic będę je robić jutro, a może nawet dzisiaj… 🙂
Marzena, warto odkopać znane i pyszne smaki.
Uwielbiam takie jabłka! Robię je jesienią na obiad, ale masz rację, jako śniadanie też się sprawdzą!
Akacja,
u mnie to przeważnie śniadanie lub podwieczorek, czyli lekko, ale nie obiadowo.
Kiedyś uwielbiałam jabłka, od kilku lat omijam je z daleka.
Podałaś tak fajny przepis, że koniecznie takie zrobię.
Cudowny przepis Aniu 🙂
Irenko, te na pewno będą Ci smakowały.
Prosty sposób na wyjątkowe jabłkowe smaki.
Nie miałam okazji próbować. prezentują się świetnie.
Anastazjo, koniecznie spróbuj.
Pozdrawiam Cię.
Ja lubię to jako podwieczorek, kusi i wygląda pięknie. jedynie do czego toleruję cynamon to właśnie takie dania. Na śniadanie by mi sie robić nie chciało, zresztą wolę śniadania wytrawne.
Iwona, każdy lubi jak lubi. Ja uwielbiam słodkie śniadania.
Przekąska bardzo lubiana w moim domu. Tak mało składników a tyle rozkoszy!
Pieprzyć z…,
prawda? Cieszę się, ze też lubicie.
Czasami takie jabłka w cieście goszczą u nas na stole, idealna propozycje śniadaniowa.
Pojedztam,
świetnie. Proste i pyszne.
To jeden z moich ulubionych deserów!
Patrycja, to wspaniale.
Ooo tak uwielbiam, ja np posypuje cukrem pudrem, a znowu babcia je z kwaśną śmietaną i cukrem. Chętnie wypróbuje z miodem, bo tak jeszcze nie jadłam, może być pyszne 🙂
Papierowa Łowczyni, czasami warto odejść od utrwalonych schematów i spróbować czegoś innego.
Wyglądają przepysznie
Uwielbiam jabłka w cieście, uwielbiam ,
Alu, są wspaniałe.
Nie mogę się nimi nacieszyć za każdym razem.
Ale dawno nie jadłam tego dania. Przypomniały mi się dziecięce lata. Jabłka w cieście mojej babci… Koniecznie muszę zrobić. Dziękuję za przepis.
Edyta, w takim razie koniecznie sobie przypomnij, jakie to wspaniałe danie.
I mam śniadanie na jutro 🙂 ale mi Aniu smaku narobiłaś tyki jabłkami 🙂 chyba zmienię godziny biegania po kukinarnych blogach bo głodna się robię 🙂
Aniu, cieszę się. Pyszne i rozkoszne.
Bieganie nie zając, są też inne przyjemności.
Po świętach wielkanocnych takie śniadanie to idealna rozpusta. Uwielbiam wszelkie placuszki z jabłkami.
Beranadeta, idealny.
Tylko to nie są placuszki z jabłkami, tylko krążki jabłek w cieście.
Uwielbiam, i to jest zdecydowanie smak dzieciństwa i lubię do niego wracać.
Kamila, to wspaniałe kulinarne wspomnienie. Warto do niego wracać.
Ja zdecydowanie też , wędlin na śniadanie nie tknę , na drugie śniadanie owszem . Dzisiaj miałam kaszę jaglaną na mleku z syropem malinowym , jutro jabłka w cieście według Twojego przepisu.
ellabella, bardzo się cieszę.
Zresztą to wyjątkowo pyszne jabłka.
ale fajnie te jabłuszka
Iza, przepyszne.