Ten szybki i rozkoszny deser zrobisz w pół godziny. Delikatne ciasto francuskie pieczone z jabłkami i syropem klonowym – nikt się nie oprze i lepiej zrób od razu dwie porcje. Nie wymaga długiego stania w kuchni i na pewno jest dla każdego.
Łatwo je zapakować do pudełka i zabrać ze sobą w drogę lub na piknik. Bardzo lubią to dzieci.
1 płat francuskiego ciasta z masłem
2 jabłka – u mnie Grójeckie
syrop klonowy
tymianek
cukier puder
Piekarnik nastaw na 180 st. C. Płat ciasta francuskiego rozwiń i pokrój na osiem kwadratów. Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój w plastry. Blachę wyłóż papierem do wypieków, wylej osiem kleksów syropu klonowego i ułóż na każdym dwa plastry jabłka. Przykryj ciastem francuskim i wstaw do nagrzanego piekarnika. ( można też każdy płat ciasta złożyć bokami do środka i powstanie pyszna koperta). Piecz około 20 minut na złoty kolor. Wyjmij blachę z piekarnika, odstaw na 5 minut i zdejmij ciastka na kratkę. Posyp listkami tymianku, (u mnie są jeszcze kwiaty szałwii) i posyp cukrem pudrem. Od razu podawaj na podwieczorek .
* Wpis w ramach współpracy z firmą Jabłka Grójeckie
Na takie ciasteczka zawsze mam chęć. Mniam!
Kamila,to wspaniale. Ja też.
Brzmi świetnie, moja starsza córka jest fanką ciast z jabłkami, więc pewnie niedługo wypróbujemy przepis.
Miye, będzie pysznie. Zapewniam.
W sumie dawno nie robiłam nic z ciasta francuskiego, więc może skuszę się na tę jabłkową propozycję.
Pojedztam, to jest warte przygotowania. Łatwe i szybkie.
Jestem przekonana, że takie połączenie smaków mi podpasuje.
Paula, w takim razie działaj!
Chyba nie ma nic lepszego na letnie słodkie przekąski….uwielbiam za delikatność i smak
Kinga, lato musi być pyszne.
Ależ zjadłabym takie ciasta z jabłkami do popołudniowej kawy.
KOnfabula, zapraszam.