Irlandzkie ciasto z jabłkami i kremem custard. Deser na weekend

 

Legenda głosi, że dawno temu w Irlandii,  ktoś, kto odważył się wyciąć jabłonkę, musiał ponieść karę w postaci utraty  pięciu krów. Nawet za odcięcie gałęzi jabłoni można było mieć duże problemy . Podobno to Św. Patryk zasadził w Irlandii  mnóstwo jabłkowych drzew i właśnie dlatego, z okazji Dnia Św. Patryka – patrona Irlandii, wszystkie gospodynie pieką ciasto z jabłkami. Pamiętajcie o tym w Dniu Świętego Patryka w marcu.

Właśnie mamy sezon na jabłka, więc warto także teraz upiec ciasto z jabłkami. Mój wybór padł na tradycyjne  irlandzkie  apple pie.  Zaznaczam, że przepisów na nie jest tyle, ile gospodyń w Irlandii.  Jest natomiast jedna zasada – ciasto ma być napakowane dużą ilością kawałków jabłek.  W wersji świątecznej podaje się to ciasto  z kremem custard. Ale  można je także podać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi. U mnie wersja lux z kremem custard.

 

 

tortownica o średnicy 18 cm ( jeżeli tortownica będzie większa, ciasto wyjdzie niższe)
300 g mąki tortowej orkiszowej
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/3 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
100 g miękkiego masła
100 g cukru
4 jabłka Grójeckie
2 jajka z wolnego wybiegu
125 ml mleka
2 łyżki cukru do posypania ciasta – u mnie muscovado

krem custard
3 duże żółtka
6 łyżek cukru
250 ml pełnego mleka
1 łyżka ekstraktu waniliowego

Okrągłą tortownicę posmaruj masłem i posyp i mąką. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
Jabłka umyj, wykrój gniazda nasienne i pokrój w grubą kostkę. Do dużej misy miksera przesiej mąkę, wsyp cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól, goździki i gałkę muszkatołową. Dodaj miękkie masło, jajka i mleko. Wymieszaj do połączenia składników. Dodaj kostki jabłek i wymieszaj łopatką. Przełóż ciasto do tortownicy i wyrównaj wierzch. Posyp cukrem i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz 40 – 45 minut. Sprawdź patyczkiem, czy jest w środku upieczone i wyjmij z piekarnika na kratkę. Zostaw na 10 minut, a potem odepnij boki tortownicy.

Umieść żółtka i cukier w misce i ubij aż powstanie puszysta masa. a Mleko wlej do średniego rondla i zagotuj. Powoli ubijając jajka z cukrem, wlewaj stopniowo gorące mleko. Przenieś masę z powrotem do rondla i mieszaj delikatnie gotując na małym ogniu, aż krem ​​zgęstnieje. Wlej ekstrakt waniliowy i wymieszaj. Przełóż do dzbanuszka.

Szarlotkę podawaj na ciepło lub zimno z kremem custard.

26 thoughts on “Irlandzkie ciasto z jabłkami i kremem custard. Deser na weekend

  1. Bardzo lubię to ciasto, ponieważ nigdy nie jest przesuszone. Zresztą sezon na ciasta jabłkowe u nas w domu trwa cały rok, chętnie skorzystam z przepisu

  2. Ciasto wygląda bardzo apetycznie, lubię takie ciasta z owocami, są smaczne i wilgotne. To ciasto przypomina mi ciasto wiewiórka.

  3. Robię, mam taką ochotę na to konkretne ciasto,że głowa mała!

  4. Bardzo fajne to wprowadzenie kulturowe, uwielbiam przepisy z kontekstem. Z przyjemnością przeczytałem

  5. Świetny przepis Uwielbiam wszelkie wypieki z jabłkami. Na pewno spróbuję. U mnie jabłonie zdecydowanie na ciasta i przetwory.

  6. Bardzo podoba mi się, że ciasto jest wilgotne, a akurat trwa sezon na jabłka.

  7. Uwielbiam ciasta z jabłkami. twój przepis z pewnościa wypróbuję. 🙂

  8. Dawno nie jadłam ciasta z jabłkami. Taki przepis widzę pierwszy raz, mam ochotę spróbować.

  9. U nas tak wspaniały przepis na jabłkowe ciasto babcine, że darujemy sobie już pieczenie innych.

  10. ooo takie ciacho to bym sobie zjadła

  11. Zdecydowanie ciasto wpisuje się w sezon. O kremie pierwsze czytam, pozdrawiam

  12. Ale smakowite ciasto ❤

  13. Nigdy wcześniej nie słyszałam o takim kremie, ciasto wygląda smakowicie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *