Herbata jabłkowa jest bardzo popularna na całym świecie.
Jest orzeźwiająca, szczególnie w lecie z kilkoma kostkami lodu, albo po prostu zaparzona tradycyjnie. Posiada również wiele korzyści zdrowotnych i pomaga przy leczeniu wielu chorób.
Herbata z suszonymi jabłkami jest naturalnym zamiennikiem sztucznych soków owocowych i napojów gazowanych typu cola. Jest o wiele zdrowsza i posiada mniej kalorii niż sok. Niska zawartość cukrów pozytywnie wpływa na uporczywe bóle głowy, które często towarzyszą nam w ciągu dnia.
Jej właściwości przeciwzapalne likwidują ogniska zapalne w organizmie i łagodzą ból. Osoby cierpiące na zapalenie stawów czy inne zwyrodnienia oraz mający problem z ogniskami zapalnymi w organizmie, powinny regularnie wypijać filiżankę tej herbaty dziennie.
Jabłka same w sobie zawierają składniki odżywcze, które pomagają w utrzymaniu zdrowego serca. Włączenie herbaty jabłkowej do codziennej diety usprawni pracę serca oraz zmniejszy ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.
Herbata jabłkowa posiada właściwości, które pozwalają zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka prostaty, jelita grubego czy też raka płuc. Filiżanka herbaty jest zalecana osobom, które są w gronie osób podwyższonego ryzyka zachorowania na nowotwór. Lekarze zalecają wypicie jednej filiżanki tej herbaty przed snem.
Jabłka mają dużą zawartość błonnika, który pomaga w likwidowaniu zaparć oraz wspomaga naturalną pracę jelit. Wypicie większej ilości herbaty będzie skutkowało działaniem przeczyszczającym.
Herbata jabłkowa pomaga w usunięciu toksyn z organizmu, głównie z układu pokarmowego. Herbata wzmacnia komórki przed działaniem stresu oksydacyjnego, który negatywnie wpływa na nasze samopoczucie.
Herbata z suszonymi jabłkami jest bogata w przeciwutleniacze, które wspomagają prawidłowe widzenie. Dzięki temu, zmniejsza się ryzyko wystąpienia zaćmy.
Zawiera także naturalne aminokwasy, które pomagają w poprawie pamięci. Zwiększa się także nasz refleks oraz zdolność do zapamiętywania większej ilości informacji. Herbata jabłkowa dobrze wpływa na koncentrację i zdolność skupienia się w każdej sytuacji.
Związki obecne w herbacie jabłkowej pomagają przetwarzać cukry w organizmie. Dlatego są odpowiednie dla osób cierpiących na cukrzyce typu II. Ta herbata pomaga również w odchudzaniu.W porównaniu do napojów gazowanych i soków owocowych, herbata jabłkowa ma niską zawartość kalorii. Do słodzenia herbaty zamiast cukru, możemy wykorzystać miód.
Jak suszyć jabłka w piekarniku?
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 100-150 st. C . Jabłka myjemy, kroimy w plastry i pieczemy je przez godzinę, półtorej. Drzwiczki piekarnika powinny być cały czas lekko uchylone. Zapobiegnie to przypalaniu się jabłek. Należy jednak co jakiś czas kontrolować stan wysuszenia owoców. Po wysuszeniu jabłka przekładamy do szczelnenie zamykanego naczynia.
1 łyżeczka czarnej lub czerwonej herbaty dobrego gatunku
2 goździki (opcjonalnie)
szczypta mielonego cynamonu
1 łyżka suszonego jabłka
Herbatę, cynamon oraz goździki wsypujemy do zaparzacza, który umieszczamy w filiżance. Zalewamy prawie wrzącą wodą – 95 st. C i dorzucamy suszone jabłka. Herbatę zakrywamy spodeczkiem i parzymy 3-5 minut (herbata czarna) lub 7 minut (herbata czerwona). Zaparzacz wyciągamy z kubka i od razu wypijamy.
Super herbatka! Idealna na zimowe wieczory! : )
Cozdienne Gotowanie,
ta herbata jest dobra na każdą porę roku!
My kochamy wszystko co z cynamonem a jabłka jemy codziennie 😀 Także i taka herbatka jest dla nas idealna 🙂
Candy Pandas,
bardzo się cieszę!
I pysznej herbaty z jabłkami.
Bardzo lubię smakowe sypane herbaty. Najbardziej lubię je pić w jesień i zimę pod kocykiem.
Pożeram strony,
nie wiem dlaczego wszyscy lubią herbatę tylko zimą?
Takie herbatki mogłabym pić każdego dnia. Świetnie sankują niezależnie od pory roku.
Cztery fajery, to prawda!
Pozdrawiam Cię.
Warto, ponieważ jest bardzo, bardzo pyszna!
Tolu, właśnie tak!
Uwielbiam smak polskich jabłek, świeżych czy suszonych, jest taka różnorodność gatunków, że każdy znajdzie dla siebie ich preferowany smak. A cynamon pięknie się komponuje jako dodatek do tych owoców. 🙂
Kookendorfina,
to wspaniale!
Istotnie jabłka i cynamon to doskonały duet.
Jabłko oraz cynamon to chyba najlepsze połączenie jakie znam!
Kamila, wałśnie!
Dla mnie tak samo.
No tak, własna produkcja, to jest ważne, nawet suszenie jabłek, wtedy wiadomo, że nie będzie w tym niepotrzebnej, bezsensownej chemii. Trochę to nie dla mnie, choć kompot z suszu lubię rzadko piję herbatę, ale w zimnie na pewno spróbuję. W zimie herbata bywa dobra, a suszenie jabłek napełni dom zapachem jakich mało!
Iwona,
domowe najlepsze. Nawet susz z jabłek!
Jak spróbujesz zrobić sama, nie kupisz więcej.
Aż mi zapachniała, kusisz 🙂 taka herbatka kojarzy mi się ze świętami, zapach jabłka i cynamonu, aż się rozmarzyłam 🙂
Słodko Słodka, a ja piję taką herbatę przez cały rok.
Zarówno suszone jabłka, jak i cynamon mają świetne zalety zdrowotne.
Nie potrafię przekonać się do takich smaków. Wolę tradycyjną herbatkę 🙂
Toksyczna kosmetyczka,
a próbujesz chociaż?
Bardzo ciekawe połączenie smaków, jednak ja niesty nie lubię cynamonu i unikam wszystkiego co go zawiera. Nie mniej jednak herbata musi być pyszna.
Angela,
ja lubię z cynamonem. Ty możesz pić bez cynamonu. Kazdy może dodać do tej herbaty to, lubi.
Jak dla mnie jest to herbata idealna na lato. Wcześniej myślałam ,że aby wysuszyć jabłka to muszę koniecznie posiadać suszarkę do grzybów i innych takich, ale wreszcie wiem jak dostosować temperaturę i jak się suszy jabłka…. spróbuję taką herbate zrobić, bo na pewno będzie pyszna. Jest to też fajny pomysł na obdarowanie kogoś . Np.zrobić takie pojemniczki z herbatką własnoręcznie. Na pewno wiele radości po obu stronach!
Kasiu, naprawdę bardzo Ci polecam.
Jest to pyszne i zdrowe! A poza tym zgodne z ideą zero waste, bo można wykorzystać jabłka nieforemne, niepełnowartościowe.
Z całą pewnością kiedyś wypróbujemy, bo lubię smak jabłek z cynamonem.
Pojedztam, bardzo polecam.
Zdrowe i pyszne!
Muszę przyznać że jeszcze nigdy takiej herbaty nie pilam♀️ u mnie królowała do tej pory herbata z pomarańczą i goździkami chyba czas na nowe smaki
Jabłka i korzenne aromaty to dla mnie połączenie idealne! Delektuje się 🙂
Aniu ta herbata jest super, właśnie ją piję
Cztrey fajery, cieszę się!
Domowe suszenie, domowe mieszanki owocowe i ziołowe do herbaty, to lubię 🙂 wszystko co domowe bardzo lubię. Herbatkę na pewno przygotuję 🙂 lubimy takie mieszanki i takie smaki 🙂 i wszystko z jabłkami i cynamonem 🙂
Justyna,
tę herbatę możesz skomponować z własnymi przyprawami.
Ale duet suszone jabłko i cynamon smakuje obłędnie!
Bardzo mnie skusiłaś tą herbatą. Przygotuję na pewno:-) Dziękuję za pomysł:-)
Marezna, bardzo się cieszę!
I polecam z całego serca – dla zdrowia i urody.
Jabłka suszę nawleczone na nici, rozwieszone pod altaną u Babci. Czasami dodaję do herbaty.
MAMA, mam takie doświadczenia, że jabłka rozwieszone na nici bardzo wolną schną i szybko chłoną wilgoć.
A herbata z suszonymi jabłkami warta uwagi.
Uwielbiam takie smaki, zwłaszcza zimą!
Judyta, polecam pić cały rok!