Gulasz warzywny z sosem z pomidorów i papryki, z razowym kuskusem

 

Gulasz z młodych warzyw to jedno z dań, które szczególnie lubię przygotowywać w letnie, gorące dni. Za oknem żar leje się z nieba, ale trzeba przygotowywać dobry i wartościowy posiłek. Myślę wtedy, że zrobię coś mało skomplikowanego i pracochłonnego, ale jednak z wykorzystaniem sezonowych składników, których latem jest pod dostatkiem. Ma być też szybko i lekko. Z radością kroję świeże i soczyste warzywa i zioła i potem kapię je w aromatycznym i pachnącym słońcem sosie z pomidorów i papryki Dawtona:

* bez polepszaczy smaku i konserwantów
* doskonale pasuje do dań jednogarnkowych
* charakteryzuje go głęboki, naturalnie pomidorowy smak
* dodatek papryki doskonale urozmaica i nadaje potrawie ostrości
* gotowy, pyszny sos na szybki letni obiad

Słoik sosu Dawtona ma pojemność 550 g i wystarczy dla czteroosobowej rodziny.

Smakujmy lato!

 

 

Letni gulasz z młodych warzyw z sosem pomidorowym i papryką

1 cukinia
1 bakłażan
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
200 g fasolki szparagowej
150 g pieczarek lub innych grzybów
1 słoik sosu węgierskiego do kaszy Dawtona
100 ml bulionu warzywnego
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki
1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku
2 łyżki świeżych ziół: lubczyk, natka pietruszki, oregano, tymianek

Umyj i pokrój warzywa na kawałki o podobnej wielkości.

W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę, dodaj paprykę i fasolkę, smaż 4-5 minut na średnim ogniu.
Teraz dodaj kawałki bakłażana i czosnek pokrojony w plasterki. Smaż 3-4 minuty i dodaj cukinię. Wlej bulion warzywny lub wodę, częściowo przykryj i duś 10 minut na małym ogniu.

Na maśle klarowanym podsmaż na złoto plasterki pieczarek i dodaj do garnka.
Wlej sos węgierski Dawtona.

Dopraw gulasz warzywny wędzoną ostrą i słodką papryką, solą i pieprzem. Dodaj świeże zioła i duś jeszcze 10 minut, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły.

Podaj z kaszą kuskus lub inną ulubioną.

24 thoughts on “Gulasz warzywny z sosem z pomidorów i papryki, z razowym kuskusem

  1. Czasami jadam gulasz warzywny, jest bardzo smaczny.

  2. Oooo już drugi raz dzis widzę produkt z tej samej firmy 🙂 gulasz lubie i kasze tez ale bez sosu pomidorowego 🙂

  3. Fajne, lekkie, wegetariańskie danie. Warto czasami odskoczyć od mięsa.

  4. Uwielbiam dania warzywne, a szczególnie jednogarnkowe 🙂 Idealny przepis na letnie upały I nie tylko!

  5. Niechętnie korzystam z gotowych sosów ze słoików, zdecydowanie wolę przygotować je sama, nie należą do trudnych wyzwań, a i czasu niewiele potrzeba.

    • Post Author Amber

      Izabela, wyjątkowo, kiedy jest potrzeba szybko coś przygotować, to wiem, że każdy je wykorzystuje.
      Zwłaszcza jeżeli są bez polepszaczy i konserwantów.

  6. Sara przepada za takim gulaszem! Jest fantastyczny! Twój prezentuje się wyśmienicie! Smaki lata zamknięte w jednym zdaniu! I to jest to co kocham…
    Kto wie, może dziś właśnie zrobię to cudo, bo jest chłodniej

  7. doskonały pomysł na obiad na lato, bardzo często robię taki gulasz, smakuje obłędnie

    • Post Author Amber

      Cztery fajery, my jadamy taki gulasz często w różnych wariacjach.
      To niezawodne letnie i szybkie danie.

  8. Wędrowki po kuchni

    Doskonały pomysł na pożywny i smaczny posiłek. Bardzo lubię kuskus

  9. Z Dawtona mam już wszystkie chyba smaki sosów posmakowane, poza tym do kaszy. Właściwie to nie wiem czemu go jeszcze nie spróbowałam? A danie wygląda mega zachęcająco i pysznie 🙂

  10. Lato na talerzu, mniam:-) Też często robię dla siebie, bo mój M. nie zje. Nie przeszkadza mi jednak to:-)

  11. Dawno nie robiłam takiego bez mięsnego gulaszu. Aż się zachciało

  12. To coś zdecydowanie dla mnie! Uwielbiam takie dania, szczególnie latem 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *