Gulasz z młodych warzyw to jedno z dań, które szczególnie lubię przygotowywać w letnie, gorące dni. Za oknem żar leje się z nieba, ale trzeba przygotowywać dobry i wartościowy posiłek. Myślę wtedy, że zrobię coś mało skomplikowanego i pracochłonnego, ale jednak z wykorzystaniem sezonowych składników, których latem jest pod dostatkiem. Ma być też szybko i lekko. Z radością kroję świeże i soczyste warzywa i zioła i potem kapię je w aromatycznym i pachnącym słońcem sosie z pomidorów i papryki Dawtona:
* bez polepszaczy smaku i konserwantów
* doskonale pasuje do dań jednogarnkowych
* charakteryzuje go głęboki, naturalnie pomidorowy smak
* dodatek papryki doskonale urozmaica i nadaje potrawie ostrości
* gotowy, pyszny sos na szybki letni obiad
Słoik sosu Dawtona ma pojemność 550 g i wystarczy dla czteroosobowej rodziny.
Smakujmy lato!
Letni gulasz z młodych warzyw z sosem pomidorowym i papryką
1 cukinia
1 bakłażan
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
200 g fasolki szparagowej
150 g pieczarek lub innych grzybów
1 słoik sosu węgierskiego do kaszy Dawtona
100 ml bulionu warzywnego
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki
1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku
2 łyżki świeżych ziół: lubczyk, natka pietruszki, oregano, tymianek
W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę, dodaj paprykę i fasolkę, smaż 4-5 minut na średnim ogniu.
Teraz dodaj kawałki bakłażana i czosnek pokrojony w plasterki. Smaż 3-4 minuty i dodaj cukinię. Wlej bulion warzywny lub wodę, częściowo przykryj i duś 10 minut na małym ogniu.
Na maśle klarowanym podsmaż na złoto plasterki pieczarek i dodaj do garnka.
Wlej sos węgierski Dawtona.
Dopraw gulasz warzywny wędzoną ostrą i słodką papryką, solą i pieprzem. Dodaj świeże zioła i duś jeszcze 10 minut, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły.
Podaj z kaszą kuskus lub inną ulubioną.
Czasami jadam gulasz warzywny, jest bardzo smaczny.
Martyna, warzywa powinno się jeść bardzo często.
Oooo już drugi raz dzis widzę produkt z tej samej firmy 🙂 gulasz lubie i kasze tez ale bez sosu pomidorowego 🙂
Aniu, te sosy są warte uwagi. A dobry sos pomidorowy to coś pysznego !
Fajne, lekkie, wegetariańskie danie. Warto czasami odskoczyć od mięsa.
Bernadeta, dosyć często odskakujemy od mięsnych potraw.
Uwielbiam dania warzywne, a szczególnie jednogarnkowe 🙂 Idealny przepis na letnie upały I nie tylko!
Edyta, jest naprawdę pysznie.
Niechętnie korzystam z gotowych sosów ze słoików, zdecydowanie wolę przygotować je sama, nie należą do trudnych wyzwań, a i czasu niewiele potrzeba.
Izabela, wyjątkowo, kiedy jest potrzeba szybko coś przygotować, to wiem, że każdy je wykorzystuje.
Zwłaszcza jeżeli są bez polepszaczy i konserwantów.
Sara przepada za takim gulaszem! Jest fantastyczny! Twój prezentuje się wyśmienicie! Smaki lata zamknięte w jednym zdaniu! I to jest to co kocham…
Kto wie, może dziś właśnie zrobię to cudo, bo jest chłodniej
Kasiu, letnie warzywa to najlepsze jedzenie nie tylko kiedy jest upał. Szybko i pysznie.
doskonały pomysł na obiad na lato, bardzo często robię taki gulasz, smakuje obłędnie
Cztery fajery, my jadamy taki gulasz często w różnych wariacjach.
To niezawodne letnie i szybkie danie.
Doskonały pomysł na pożywny i smaczny posiłek. Bardzo lubię kuskus
Wędrówki po…,
o tak, i lekki. Akurat na lato.
Z Dawtona mam już wszystkie chyba smaki sosów posmakowane, poza tym do kaszy. Właściwie to nie wiem czemu go jeszcze nie spróbowałam? A danie wygląda mega zachęcająco i pysznie 🙂
Żyć nie…, cieszę się. Ten węgierski sos do kaszy jest przepyszny.
Lato na talerzu, mniam:-) Też często robię dla siebie, bo mój M. nie zje. Nie przeszkadza mi jednak to:-)
Marzena, a u nas jedzą wszyscy – duzi i mali. Lato jest pyszne.
Dawno nie robiłam takiego bez mięsnego gulaszu. Aż się zachciało
Pola, w takim razie teraz czas na gulasz bez mięsa.
To coś zdecydowanie dla mnie! Uwielbiam takie dania, szczególnie latem 🙂
Miye, my też. To u nas częste danie.