Grudniowa sałatka z jabłkiem, żurawiną i prażonymi pestkami

 

Grudniowa sałatka z jabłkiem. Szybka, pyszna i zdrowa. Na stół, na lunch, do pudełka na wynos.  Chrupiące sałaty, jabłko i prażone pestki dyni i złotego lnu, polane sosem na bazie oliwy. Nie wiem, ale chyba jest to sałatka ocierająca się o ideał.
Mamy teraz mało czasu na celebrowanie rozbudowanych posiłków, więc taka miska skutecznie zaspokoi mały, a nawet większy głód. Koniecznie zrób!

1 cykoria
1/2 małej lodowej sałaty
1 jabłko Grójeckie
1 dymka
1 garść suszonej żurawiny
1 garść pestek dyni i złotego lnu

 

 

sos
3 łyżki oliwy EV
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy

Składniki sosu wymieszaj w słoiku i odstaw. Pestki upraż na suchej patelni i odstaw. Jabłko dokładnie umyj w ciepłej wodzie z sodą. Do miski pokrój sałatę lodową i dodaj liście cykorii. Wymieszaj. Jabłko pokrój w cienkie plasterki, dodaj do sałaty. Dymkę pokrój i dodaj do miski. Posyp żurawiną. Wymieszaj delikatnie. Polej sosem i posyp prażonymi pestkami.

12 thoughts on “Grudniowa sałatka z jabłkiem, żurawiną i prażonymi pestkami

  1. Na takie połączenie smaków zawsze jestem bardziej niż chętna. Mniam.

  2. Wszystko co zielone to ja lubie 🙂
    Myślę że byśmy się polubiły, bo wygląda apetycznie.

  3. Brzmi rewelacyjnie! Chętnie sobie taką przygotuję w wolnej chwili 🙂

  4. kilka prostych składników i jakie pyszne połączenie. tak lekka sałatka na pewno jest warta uwagi.

  5. Proste, szybkie i na pewno mega smaczne. Aż mam ochotę ją zjeść. Tym bardziej, że chora leżę w łóżku.

  6. Taką sałatkę chętnie zrobię nie tylko w grudniu. Prosta i apetyczna. Uwielbiam cykorię, a połączenie smaków słodkiego i słonego jest moim ulubionym. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *