Po raz kolejny Akademia Smaku Sokołów zaprosiła blogerów kulinarnych na warsztaty grillowania w pięknym ogrodzie pałacyku w Woli Suchożerbskiej. Temat bardzo na czasie, bo mamy sezon na jedzenie z grilla, a jak wiadomo zakłady Sokołów S. A. słyną z jak najlepszej wołowiny i wieprzowiny. Mieliśmy więc okazję pracować i próbować świetnej jakości mięsa, w tym sezonowaną wołowinę.
Poza tym przekazano nam dużo merytorycznej i praktycznej wiedzy:
* jak dobierać wołowinę na grill
* jak ją przygotować do grillowania
* jak smażyć steki wołowe na grillu
* jak podawać grillowaną wołowinę i wieprzowinę – tutaj świetne przepisy szefów kuchni Dominika Moskalenko i Szymona Czerwińskiego.
W czasie warsztatów mieliśmy okazję przygotować:
* Kanapkę z wołowiną z grilla z domowymi piklami i chrupiącą sałatą
* Tortille z wołowiną, salsa mango i salą Rioja
* Grillowany Kebab, domowy Colesław, dip paprykowy, tzatziki
* Szaszłyki z karkówki, sos miętowy, dip z bakłażanów
Grillowaliśmy też mnóstwo warzyw – paprykę, bakłażany, szparagi.
Udział w tym spotkaniu był wielką i pyszną przyjemnością, okazją do nauki i spotkania w miłym gronie Blogerów i Organizatorów.
Coś wspaniałego! Same pyszności widzę! Podskórnie lekko zazdroszczę!
Wspaniała atmosfera , piękna pogoda i szefowie kuchni rewelacja!
Kasiu, wszystko się zgadza. To był świetny i pożyteczny czas.
Warsztaty kulinarne to świetna okazja do doskonalenia swojego warsztatu i zawarcia nowych znajomości.
Pojedztam, to odnosi się do każdych warsztatów. Tutaj ważny był też produkt – jakość mięsa.
Najważniejsze, że jesteś zadowolona z udziału w tym spotkaniu.
Pojedztam, jadąc już wiedziałam, że będę zadowolona.
Takie warsztaty są świetne. W sumie np. nie pomyślałabym, by chlebek pita z grilla roić, a przecież to takie proste!
Konfabuła, prawda? Można poznać mnóstwo nowych sposobów na grill.
Dostarczenie merytorycznej wiedzy na temat doboru mięsa, technik przygotowania oraz pomysłów na podawanie jest nieocenione dla każdego entuzjasty grillowania. Widać dobrą kuchnię i urokliwą atmosferę.
Pozdrawiam Dominik.
Dominiku, to były bardzo pożyteczne chwile. Nauka i smak.
Ogólnie lubię grilla, ale wybieram ostatnio coś lżejszego typu kurczak i warzywa. Ale musiało to być świetne doświadczenie.
Kinga, tutaj było mnóstwo warzyw. Kurczaków unikam.
Świetna impreza! Kiedyś brałam udział w podobnej, bo została zorganizowana przez firmę, w której pracuję i bawiłam się naprawdę świetnie. Uważam, że wydarzenia tego typu zbliżają do siebie ludzi i są najlepszym sposobem na integrację pracowników.
Łucjo, dokładnie tak jest.