
Wegetariańskie gołąbki z kaszą i jesiennymi warzywami to danie w sam raz na tę porę roku. Może być to doskonały obiad lub kolacja dla całej rodziny lub przyjaciół. Sycące ale bardzo świeże, bo pachnące aromatycznym koprem. Gołąbki smakują równie dobrze, a może nawet lepiej, na drugi lub trzeci dzień. Niech Cię nie zmyli długi przepis, przygotowanie jest proste, a satysfakcja wielka.
Gołąbki
średnia główka białej kapusty
200 g kaszy jęczmiennej
1 duży por
1 duża marchew
1 mały seler
2 ząbki czosnku
kilka świeżych leśnych grzybów lub pieczarek
1 litr bulionu warzywnego
2 łyżki natki pietruszki
2 łyżki świeżego kopru
1 łyżeczka liści tymianku
sól i pieprz do smaku
2 + 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
Sos koperkowy
3/4 szklanki mleka
2 łyżki masła
1 łyżka mąki orkiszowej
sos z pieczenia gołąbków
1 pęczek kopru posiekany
sól i pieprz

Kaszę wypłucz na sicie i ugotuj al dente w lekko posolonym wrzątku. Odcedź.
Por dobrze umyj pokrój, marchew i seler zetrzyj na tarce na średnich oczkach. Posiekaj czosnek, koper i natkę. Na patelni rozgrzej tłuszcz i zeszklij por i czosnek, dodaj pokrojone grzyby. Smaż mieszając. Teraz dorzuć seler i marchew. Mieszając, smaż na średnim ogniu 5 minut. Wyłącz grzanie, dodaj wędzoną paprykę, tymianek, natkę i koper. Wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Dodaj ugotowaną kaszę, wlej szklankę bulionu, dokładnie połącz z resztą farszu, spróbuj i dopraw solą i pieprzem.
Wydrąż głąb z kapusty, włóż ją do garnka z osoloną wodą. Przykryj i parz kapustę przez 15 minut, odwracając, aż będzie można zdjąć liście. Wykrój z każdego liścia gruby nerw.
Farsz zawijaj w liście kapusty i formuj gołąbki. Podsmaż je lekko na patelni z każdej strony, przełóż do garnka do zapiekania i zalej bulionem warzywnym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, przykryj i trzymaj tak 30 minut. Zdejmij pokrywę i zapiekaj jeszcze 20 minut, aby płyn trochę odparował.
Przygotuj sos koperkowy.
W garnku rozpuść masło, wsyp mąkę i smaż około 2 minuty. Wlej mleko i mieszaj energicznie rózgą kuchenną, aby nie powstały grudki – cały czas podgrzewając. Sos będzie robił się gęsty, więc stopniowo dolewaj sos z gołąbków. Kiedy sos się rozluźni, dodaj masło i dopraw solą i pieprzem. Teraz dodaj 3/4 posiekanego kopru i wymieszaj.
Podanie
Wyłóż gołąbki na półmisek, polej sosem, posyp pieprzem i resztą świeżego kopru.
Sos koperkowy bardzo mi się podoba
Gołąbki to dla mnie nowość
Uwielbiam i gołąbki i sos koperkowy
Uwielbiam gołąbki, są takie pyszne. Jednak trudno mi je zrobić w wersji wegetariańskiej. Z zainteresowaniem wysłuchałabym Twojego przepisu.
Marta, przepis masz napisany. To łatwe danie.
Sos koperkowy pycha. Mam ochotę wypróbować je następnym razem.
Magdalena, świetnie. Na pewno będą Ci smakować.
Warto spróbować. Nigdy nie robiłam takich
Ula, bardzo warto. Są pyszne.
Jadłabym! Gołąbki uwielbiam od dawna, a do sosu koperkowego też się ostatnio przekonałam.
Karolina, w takim razie je zrób.
Sos koperkowy bardzo lubię, więc w połączeniu z gołąbkami musi być pyszny.
Pojedztam, fantastycznie smakuje.
Uwielbiam gołąbki w każdej formie, w takie również. Nie jadłam nigdy z sosem koperkowym więc chętnie wypróbuję to połączenie smaków !
Katarzyna, bardzo Cię zachęcam. To wspaniałe jedeznie.
Gołąbki prezentują się pięknie, na pewno w wersji z grzybami są bardzo smaczne.
kasiak, bez grzybów też smakują fantastycznie.
Teraz w okresie jesiennym to idealne danie szczególnie z grzybami.
Bernika, są przepyszne!
Takich gołąbków jak Twoje nie jadłam, ale jadłam podobne i też kaszą i ziemniakami. Moja mam robi odkąd pamiętam i są bardzo smaczne.. Nie można ich nazwać wegetrianskimi bo są kaszą i ziemniaki są doprawione boczkiem
polecam trochę inna wersję 
Aniu, te gołąbki są bez ziemniaków. Poza tym robię też z ziemniakami i kaszą. Bardzo lubię takie wersje.
Fantastyczny przepis! Po przeczytaniu nie mogę się doczekać, aby je przygotować. Dzięki za inspirację kulinarną!
Kasiu, bardzo mi miło. Niech Ci smakują.