Śniadanie to przyjemność, czas dla mnie i Bliskich. Mam ten komfort, że mogę je celebrować niespiesznie i tak jak lubimy. Uwielbiam te poranki z dobrymi smakami, naszymi rozmowami i czuję wdzięczność za te chwile.
Dzisiejsze śniadanie może być inspiracją do miłego świętowania Walentynek, weekendu we dwoje lub po prostu miłego wspólnego poranka.
gofry
szklanka 250 ml
1,5 szklanki mąki – szklanka pszennej tortowej i pół szklanki orkiszowej T550
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 łyżki ekstraktu wanilinowego
2 jajka od szczęśliwych kur
1/2 szklanki roztopionego masła
1 i 1/3 szklanki mleka
pasta jajeczna
3 szczęśliwe jajka
1 dojrzałe awokado
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól i pieprz do smaku
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki domowego majonezu
Baharat – przepis tutaj
kiełki rukwi wodnej
Jajka ugotuj na twardo – max 8 minut. Ostudź w zimnej wodzie i obierz z łupiny. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach do miski. Awokado obierz ze skóry, odrzuć pestkę i pokrój w kostkę. Przełóż do miski, dodaj szczypiorek, sok z cytryny, sól, pieprz i majonez. Wymieszaj i ewentualnie dopraw.
Mąkę wsyp do miski, dodaj proszek do pieczenia, sól i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj, dodaj jajka, masło i mleko. Zmiksuj mikserem lub rózgą na gładką masę. Odstaw ciasto na 15 minut, aby odpoczęło.
Rozgrzej gofrownicę.
Nakładaj ciasto dużą łyżką i rozprowadzaj je dokładnie po całej powierzchni gofrownicy. Piecz gofry przez około 3 – 3,5 minuty lub przez czas podany w instrukcji.
Gotowe gofry odkładaj na metalową kratkę. Następnie układaj je na talerzach, nakładaj pastę jajeczną, posyp Baharatem i udekoruj kiełkami rukwi wodnej.
Moje dzieciaki uwielbiają gofry, ale do tej pory nie wpadłam na to, żeby jeść wytrawne.
Miye, to spróbuj. My jemy często.
Ciekawy oryginalny pomysł na gofry w wersji wytrawnej, fajne zaskakujące śniadanko:)
czerwonafilizanka, a jakie pyszne. Spróbuj!
Ja niestu nie słyszę się na to danie, bo obecnie jestem na keto. Jednak muszę przyznać, że wygląda apetycznie.
Angela, oj diety mnie nie kręcą. To nie moja bajka.
Jestem zachwycona prostotą, a jednocześnie ekskluzywnością tego śniadania. Takie śniadanie nieśpiesznie jest bardzo wskazane w dzisiejszych czasach!
Kasiu, dziękuję. Nie warto jeść szybko żadnego posiłku.
To śniadanie bardzo Ci polecam.
Niezwykłym komfortem jest dla mnie celebrowanie posiłków. To takie sensualne i luksusowe 🙂 Twoje gofry wpisują się idealnie w ten styl. Częstuję się więc 🙂
Małgorzato, uwielbiam taki niespieszny czas i delektowanie się smakami, choćby najprostszymi.
Cieszę się, że chcesz się poczęstować moimi goframi.
Wygląda niesamowicie smakowicie i kreatywnie! Śniadanie z goframi z pastą jajeczną z awokado, kiełkami i Baharatem brzmi jak prawdziwa uczta dla podniebienia. To nie tylko pożywne danie, ale także miłe doświadczenie kulinarne, które można dzielić z bliskimi. Gratulacje za pomysłowość i umiejętność łączenia różnych smaków w jednym daniu! Wspaniałe jest to, że możesz cieszyć się tym posiłkiem w spokoju i z wdzięcznością za chwile spędzone z bliskimi. Dziękuję za inspirujący przepis i życzenia miłego wspólnego poranka lub świętowania Walentynek!
Super !
Zgadzam się, że wspólne śniadanie to wyjątkowy czas spędzony z bliskimi. Twój pomysł na gofry wygląda bardzo kreatywnie i smakowicie. Na pewno się skuszę. 🙂
Murrano, wspaniale. Niech smakują!