Nastał wspaniały czas wiosennej zieleniny i nowalijek. Wreszcie można zatracić się w świeżości, roślinnych smakach i aromatach. Zarówno tych z uprawy, jak i rosnących dziko. Korzystam całymi garściami, bo wiosenna zielenina ma swój krótki czas. Zaraz zniknie czosnek niedźwiedzi…
Spotkałyśmy się więc z Konwaliami w kuchni, aby w naszych sezonowych daniach zaprezentować wiosenną zieloność.
U mnie powstały śniadaniowe gofry z mnóstwem zielska i nowalijek. Można podać je także na lunch lub przekąskę przed większym posiłkiem. Majówka na tarasie lub w plenerze również będzie dobrym pretekstem do zjedzenia tych wiosennych gofrów.
200 g mąki jaglanej
1/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia bio
60 g rozpuszczonego masła klarowanego
2 jajka z wolnego wybiegu
260 ml ‘mleka’ kokosowego
Mąkę jaglaną wsyp do kielicha blendera, dodaj sól i proszek do pieczenia. Zmieszaj.
Dodaj klarowane masło, żółtka i napój kokosowy. Zmiksuj na gładką masę i odstaw ją pod przykryciem na 40 minut.
Rozgrzej gofrownicę. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj je do ciasta. Wymieszaj.
Na rozgrzaną gofrownicę nakładaj porcje ciasta, równomiernie je rozprowadzaj i smaż gofry przez około 5 minut. Gofry z mąki jaglanej należy piec nieco dłużej. Zrób najpierw test na swojej gofrownicy.
dodatki do gofrów
1 jajo z wolnego wybiegu na każdą porcję
zielenina: koper, szczypiorek, sałata z uprawy aquaponicznej, , czosnek niedźwiedzi, jasnota purpurowa, bluszczyk kurdybanek, pokrzywa, lubczyk
główki fioletowych szparagów
wędzona sól i pieprz
masło klarowane do usmażenia jajek
Jeszcze nie jadłam jaglanych gofrów i chętnie to zmienię.
Z jajkiem i wiosenną zieleniną prezentują się przepysznie!
Dziękuję za to zielone spotkanie.
Magdo, w takim razie przed Tobą to jaglane przeżycie. Dziękuję za tę niezwykłą zieloność. Zielono nam!
Zazwyczaj jadam gofry na słodko, ale te też wyglądają pysznie.
Pojedztam czasami warto zmienić rutynę w coś nowego.
Świetny pomysł, gofrów na słono jeszcze nie jadłam 🙂 Trzeba wypróbować
Pozdrawiam serdecznie
Iwetta,
w takim razie koniecznie. I nie zwlekaj.
super pomysł z takimi goframi na wytrawnie, bardzo podoba mi się i chętnie spórbowałbym takiego oryginalnego śniadanka
czerwonafilizanka, gofry wytrawne to nie nowy pomysł. Jadam je od lat. Koniecznie spróbuj.
Ciekawy przepis. Z chęcią go wypróbuję. Można serwować takie gofy na słodko?
Angela, polecam. Jasne, że można na słodko.
Właśnie jesteśmy nad morzem i gofrów ru nie brakuje, ale akurat takich wytrawnych z jajkiem nie mają 😉
Karolina, no raczej takich tam nie znajdziesz.
Nie jadłam jeszcze gofrów na wytrawnie. Ale nawet w mojej małej miejscowości jest bistro gdzie serwują właśnie wytrawne gofry. Nie miałam jeszcze okazji tam być.
Kinga, zrób sobie je sama albo spróbuj właśnie w tym nowym miejscu.