Gnocchi zapiekane z pulpetami i mozzarellą w sosie pomidorowym. Obiad z patelni!

 

 

Czy tak samo jak ja uważacie, że patelnia to jeden z najważniejszych kuchennych akcesoriów?  Nie mogę wyobrazić sobie pracy w kuchni bez patelni. Mam ich kilka – do naleśników, do potraw azjatyckich, do grillowania…, ale najczęściej używana przeze mnie to patelnia głęboka, która służy mi do przygotowania potraw tylko w jednym naczyniu.  Na przykład gulasze- mięsne i warzywne, risotta, mięsa w sosie, ryby , dania z makaronem. Dlatego wybieram taką patelnię ze szczególną starannością i zwracam uwagę na jej jakość.
Przez ostatnie trzy tygodnie testowałam patelnię firmy Woll z serii Diamond Pro.

Patelnia Diamond Pro to najwyższej jakości patelnia wykuta ze stali nierdzewnej i pokryta tytanową 5-cio warstwową powłoką wzmocnioną drobinami diamentu technicznego, który jest świetnym dodatkiem do nieprzywierających powłok tytanowych. Dzięki temu są one bardziej odporne na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne. Patelnie Woll Diamond Pro są bardzo funkcjonalne, ponieważ zastosowano w nich dno nowego typu w postaci stalowo-magnetycznej płyty, aby naczynia działały na każdej kuchni – gazowej, elektrycznej, indukcyjnej, ceramicznej, halogenowej oraz węglowej. Rączki patelni odlane są natomiast z jednego kawałka stali nierdzewnej. Poza tym w zestawie jest żaroodporna pokrywa, będąca dodatkowym atutem przy zapiekaniu dania lub jego przechowywaniu. Dla mnie bardzo ważną zaletą jest to, że rączki i szklane pokrywy patelni Woll Diamond są odporne na temperaturę 250°C i można ją stosować w piekarniku.

 

 

500 g gnocchi domowych lub z włoskiego sklepu

pulpety
500 g mięsa z indyka
1 jajko
1 szalotka
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki
2 łyżki oliwy EV
sól, pieprz

sos
500 ml domowego sosu pomidorowego lub włoskiej passaty
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
sól i pieprz do smaku
100 g twardej mozzarelli
natka pietruszki do podania

Rozgrzej piekarnik do 200 ° C.  Mięso przełóż do miski, dodaj posiekaną szalotkę, czosnek, wędzoną paprykę, pieprz, sól i jajko. Wymieszaj wszystko na jednolitą masę i wyrób, aby składniki dobrze się połączyły. Umocz dłonie w wodzie, nabieraj małe porcje mięsa i formuj okrągłe pulpety. Układaj je na desce posypanej mąką.  Na patelni rozgrzej oliwę , wszystkie pulpety obtocz w mące i układaj je na gorącym tłuszczu. Obsmaż ze wszystkich stron i przełóż na talerz.
Teraz przygotuj sos .
Na patelnię po smażeniu pulpetów włóż posiekany czosnek i wędzoną paprykę – smaż przez 30 sekund. Dodaj sos pomidorowy, sól i pieprz i gotuj na średnim ogniu 5 minut. Włóż do sosu pulpety i gotuj je w sosie.

Gnocchi ugotuj w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Łyżką cedzakową przełóż je do sosu z pulpetami. Dodaj jogurt i wymieszaj.  Mozzarellę zetrzyj na tarce i posyp nią potrawę.  Włóż do piekarnika i piecz przez 10 minut, aż mozzarella się stopi. Posyp natką pietruszki. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 5 minut przed podaniem.

18 thoughts on “Gnocchi zapiekane z pulpetami i mozzarellą w sosie pomidorowym. Obiad z patelni!

  1. jako,że kocham ziemniaki i mięso, to danie dla mnie!

  2. Aniu – bardzo apetyczne danie 🙂 Mniam 😀

  3. Wygląda ciekawie 🙂

  4. Kochana ale pyszności 🙂 uwielbiam takie dania. Pozdrawiam cieplutko 🙂

  5. Rzeczywiście nie wyobrażam sobie dzisiaj życia bez patelni. Jest praktycznie w użyciu non stop. A Twoje gnocchi … Po prostu pycha!!!

  6. Miej litość nad zapracowaną dziennikarką. Głodna się zrobiłam, a ugotować nie ma kto

  7. Wygląda bardzo apetycznie, jeszcze nie jadlam niczego podobnego. musze spróbować.

  8. Zrobiłam się głodna i to baaaardzo. A już ta pora, że nie powinnam jeść
    Zapisuję przepis i podziałam o normalnej porze

  9. Ciekawa patelnia, wygląda na bardzo porządną. Cieszę się, że trafiłam na ten wpis, bo właśnie jestem w trakcie poszukiwań akcesoriów tego typu. Przez pewien czas myślałam nad tą firmą, ale ostatecznie chyba zdecyduję się na patelnię marki fiskars.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *