Czy tak samo jak ja uważacie, że patelnia to jeden z najważniejszych kuchennych akcesoriów? Nie mogę wyobrazić sobie pracy w kuchni bez patelni. Mam ich kilka – do naleśników, do potraw azjatyckich, do grillowania…, ale najczęściej używana przeze mnie to patelnia głęboka, która służy mi do przygotowania potraw tylko w jednym naczyniu. Na przykład gulasze- mięsne i warzywne, risotta, mięsa w sosie, ryby , dania z makaronem. Dlatego wybieram taką patelnię ze szczególną starannością i zwracam uwagę na jej jakość.
Przez ostatnie trzy tygodnie testowałam patelnię firmy Woll z serii Diamond Pro.
Patelnia Diamond Pro to najwyższej jakości patelnia wykuta ze stali nierdzewnej i pokryta tytanową 5-cio warstwową powłoką wzmocnioną drobinami diamentu technicznego, który jest świetnym dodatkiem do nieprzywierających powłok tytanowych. Dzięki temu są one bardziej odporne na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne. Patelnie Woll Diamond Pro są bardzo funkcjonalne, ponieważ zastosowano w nich dno nowego typu w postaci stalowo-magnetycznej płyty, aby naczynia działały na każdej kuchni – gazowej, elektrycznej, indukcyjnej, ceramicznej, halogenowej oraz węglowej. Rączki patelni odlane są natomiast z jednego kawałka stali nierdzewnej. Poza tym w zestawie jest żaroodporna pokrywa, będąca dodatkowym atutem przy zapiekaniu dania lub jego przechowywaniu. Dla mnie bardzo ważną zaletą jest to, że rączki i szklane pokrywy patelni Woll Diamond są odporne na temperaturę 250°C i można ją stosować w piekarniku.
500 g gnocchi domowych lub z włoskiego sklepu
pulpety
500 g mięsa z indyka
1 jajko
1 szalotka
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki
2 łyżki oliwy EV
sól, pieprz
sos
500 ml domowego sosu pomidorowego lub włoskiej passaty
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
sól i pieprz do smaku
100 g twardej mozzarelli
natka pietruszki do podania
Rozgrzej piekarnik do 200 ° C. Mięso przełóż do miski, dodaj posiekaną szalotkę, czosnek, wędzoną paprykę, pieprz, sól i jajko. Wymieszaj wszystko na jednolitą masę i wyrób, aby składniki dobrze się połączyły. Umocz dłonie w wodzie, nabieraj małe porcje mięsa i formuj okrągłe pulpety. Układaj je na desce posypanej mąką. Na patelni rozgrzej oliwę , wszystkie pulpety obtocz w mące i układaj je na gorącym tłuszczu. Obsmaż ze wszystkich stron i przełóż na talerz.
Teraz przygotuj sos .
Na patelnię po smażeniu pulpetów włóż posiekany czosnek i wędzoną paprykę – smaż przez 30 sekund. Dodaj sos pomidorowy, sól i pieprz i gotuj na średnim ogniu 5 minut. Włóż do sosu pulpety i gotuj je w sosie.
Gnocchi ugotuj w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Łyżką cedzakową przełóż je do sosu z pulpetami. Dodaj jogurt i wymieszaj. Mozzarellę zetrzyj na tarce i posyp nią potrawę. Włóż do piekarnika i piecz przez 10 minut, aż mozzarella się stopi. Posyp natką pietruszki. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 5 minut przed podaniem.
jako,że kocham ziemniaki i mięso, to danie dla mnie!
Magdalena, o tak! To jest danie dla fanów.
Aniu – bardzo apetyczne danie 🙂 Mniam 😀
Dziękuję Małgosiu!
Wygląda ciekawie 🙂
Kinga,
i jest pyszne!
Kochana ale pyszności 🙂 uwielbiam takie dania. Pozdrawiam cieplutko 🙂
Marzenko, bardzo dziękuję!
To jest pyszne.
Rzeczywiście nie wyobrażam sobie dzisiaj życia bez patelni. Jest praktycznie w użyciu non stop. A Twoje gnocchi … Po prostu pycha!!!
Marzena, patelnia zawsze była podstawą w kuchni.
A danie jest mega, spróbuj!
Miej litość nad zapracowaną dziennikarką. Głodna się zrobiłam, a ugotować nie ma kto
Olu,
ach jaka ja jestem zapracowana… Ale dobre jedzenie rzecz święta!
Wygląda bardzo apetycznie, jeszcze nie jadlam niczego podobnego. musze spróbować.
Danko, koniecznie musisz!
To danie jest proste, ale wspaniale smakuje.
Zrobiłam się głodna i to baaaardzo. A już ta pora, że nie powinnam jeść
Zapisuję przepis i podziałam o normalnej porze
Małgorzata,
nie zostawiaj mózgu na głodzie!
Zjedz coś, a danie zrób jutro.
Ciekawa patelnia, wygląda na bardzo porządną. Cieszę się, że trafiłam na ten wpis, bo właśnie jestem w trakcie poszukiwań akcesoriów tego typu. Przez pewien czas myślałam nad tą firmą, ale ostatecznie chyba zdecyduję się na patelnię marki fiskars.
Kamila,
wybór należy do pani.