Tradycyjnie świętujemy dzisiaj gęsią, rogalami z białym makiem i czerwonym winem. Wkrótce usiądziemy do stołu i będziemy celebrować 11 listopada dobrym jedzeniem i w zacnym towarzystwie. Gęś już gotowa, rogale pysznią się pod szklanym kloszem. Zapraszam na świąteczny listopadowy obiad.
cała gęś owsiana lub połówka – u mnie połówka o wadze 2,20 kg
1 łyżka soli na 1 kg mięsa
pieprz
majeranek
1/2 kostki masła
2 ząbki czosnku w łupinach
cebula w łupinie
200 g wędzonych śliwek – u mnie z Szydłowa
100 ml rumu
Gęś zamrażam na dwa dni. Po rozmrożeniu myję, czyszczę z pozostałości po piórach i osuszam ręcznikiem papierowym. Sól mieszam z majerankiem i pieprzem, nacieram gęś, przykrywam i odstawiam w chłodne miejsce na 12-24 godziny. Noc przed pieczeniem moczę śliwki w rumie. 2 godziny przed pieczeniem stawiam brytfannę z gęsią na blacie kuchennym. Kładę cebulę przekrojona na pół i ząbki czosnku.
Piekarnik nagrzewam do 170 st. C, na dno stawiam naczynie z wodą. Wstawiam gęś z pokrywą i piekę 50 minut na każdy kilogram gęsi. W połowie pieczenia dodaję śliwki i polewam ptaka rozpuszczonym masłem. Na koniec zwiększam temperature w piekarniku do 200 st. C i zostawiam odkrytą gęś do zrumienienia. Polewam ją wytopionym tłuszczem.
Podaję od razu po upieczeniu podzieloną na porcje ze śliwkami.
Dodatki do gęsi:
* puree ziemniaczano – dyniowe
* sałata po polsku
* wino Primitivo di Manduria
Wygląda pysznie, prawdziwy staropolski obiad. Przepis raczej czasochłonny ale widać że warto
Marysia K, przepis taki w sam raz, aby zrobić pyszny obiad i doskonałą gęś.
Wygląda pysznie, obiad na pewno smakował. 🙂
Anno, o tak. Dziękuję.
Jestem przekonana, że wiele osób zainteresuje się tak smacznym przepisem na przygotowanie gęsi.
Pojedztam, o tak. Na Fb i IG wpis bije rekordy.
Bardzo zacny przepis 🙂 zadko jadam gęsinę ale w dzieciństwie jedliśmy jej dużo tylko nie w taki sposób przyzadzaną 🙂
Z chęcią w próbuje kal tylko dorwe ges 🙂
Aniu, bardzo Ci ten przepis polecam. Cieszę się, że lubisz gęś.
Przyznam szczerze, że nie lubię gęsiny, chyba, że w znanej kaszubskiej zupie.
Miye, to nie rozumiem, w kaszubskiej zupie tak, ale w ogóle to nie?
Rogala w tym roku jadłam ale gęsiny niestety nie, może sie uda zrobić ze śliwkami bo ciekawa jestem smaku
czerwonafilizanka, mam nadzieję, że Ci się uda przygotować gęś. To wspaniałe i zdrowe mięso.