Warto czekać na wszystko co sezonowe. Pomidory w grudniu to nie jest normalne, jak mawiał mój Brat…
I truskawki dojrzewające w tirach jadących z Hiszpanii też.
Dlatego czekam niecierpliwie i z wielką tęsknotą na każdą wiosnę, a kiedy kończy się lato, czekam już na następne.
Jesień przynosi obfitość owoców i warzyw, a zima jest przeczekaniem.
Wiosna daje początek wszystkiemu od nowa.
Czekanie i gotowanie zgodnie z sezonem to prawdziwa przygoda i wyzwanie.
Nie jest łatwo, kiedy w grudniu bombardują holenderskie pomidory lub hiszpańskie truskawki.
A na blogach pojawiają się owocowe ciasta lub pieczone kalafiory.
Ale przecież cały rok nie może trwać urodzaj. To nie jest normalne!
Mamy koniec wiosny i doczekaliśmy się polskich truskawek.
Są piękne, słodkie i pyszne. Może zjemy je na śniadanie?
Chwilo trwaj!
Francuskie tosty z owocami
6 kawałków lekko czerstwego drożdżowego ciasta ( chałki, chleba tostowego)
2 jajka
100 ml mleka
1/2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
1 łyżeczka soku z limonki
masło klarowane do smażenia
dojrzałe truskawki
cukier puder do posypania tostów
Mleko z jajkami roztrzepujemy w misce, dodajemy sok z limonki i korzenną przyprawę. Mieszamy widelcem.
Na patelni rozgrzewamy masło. Kromki obtaczamy w mleku z dodatkami i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Truskawki kroimy w plastry i posypujemy całość cukrem pudrem.
Truskawki z innych krajów nie mają takiego smaku jak nasze polskie, nie ma co ukrywać…
Pysznie wyglądają te tosty 🙂 Mniam, zjadłabym 🙂
Aniu,
te, które do nas przyjeżdżają nie mają, bo dojrzewają bez słońca.
Tosty polecam !
Podczas weekendowych zakupów, patrząc na hiszpańskie czereśnie, miałam podobne przemyślenia. Nie jest łatwo, ale oparłam się pokusie. 😉 Truskawki zajadam z przyjemnością, bo w sezonie smakują najlepiej. Pozdrawiam!
Magda, taaak…, łatwo nie jest.
Ale trzeba jednak się opierać, aby potem jeść najlepsze i mieć z tego radość.
Pozdrowienia!
Śniadanie, które chce się jeść! Pozdrawiam 🙂
Ewo, dziękuję i polecam!
Aniu, prawdziwa Francja elegancja , jakie piękne zdjęcia
Takie tosty z wysokiej półeczki
Aniu ja z truskawkami zjem chyba wszystko , to moje najukochańsze owoce , choć ja lubię wszystkie owoce to truskawki polskie są na pudle 🙂
Margot,
dziękuję. Pysznie jest jeść ładne potrawy.
Truskawki też są wysoko na mojej liście ulubionych owoców.
Pozdrowienia!
Truskawkowy czas zachować na cały rok – marzenie 🙂
Korzystajmy więc! Pysznie u Ciebie, oj bardzo!
Pozdrawiam
Kamila,
jestem za!!!
Zapraszam Cię na truskawkowe śniadanie.
Pysznie wyglądają. Serdecznie pozdrawiam 🙂
Dziękuję Marcepanowy kąciku!
Pozdrowienia.
A ja dziś nic nie mam na śniadanie 🙁 muszę chyba wstać i iść po zakupy 😉 Twoje śniadanko wygląda pysznie.
Celiaku…,
koniecznie zaserwuj sobie królewskie śniadania.
Pozdrowienia!
Chętnie bym zjadła! 🙂
Amando,
polecam!
Pysznie wygląda 🙂 sezon truskawkowy na północy wlaśnie się zaczyna, a śniadanie z truskawkami to wspomnienie z dziecinnych lat 🙂 pozdrawiam
Małgosiu,
takie wspomnienia z dzieciństwa pielęgnuję i tutaj je zapisuję.
Pyszny truskawkowy czas mamy właśnie!
Śniadanie jak z bajki!
Dziękuję Pati!