Na truskawki mam największy apetyt w czerwcu właśnie. Już nieco okrzepły i nabrały rumieńców. Są też aromatyczne i pachnące truskawkowymi nutami. Pod warunkiem, że kupimy je z dobrej plantacji.
Moje źródło spełnia wszelkie warunki dobrych truskawek, więc mamy ostatnio prawdziwą orgię tych czerwcowych owoców. Kąpią się w naszych pomysłach na wspaniałe desery i nie tylko.
Tę klasyczą francuską tartę przygotowałam na wizytę naszych Dzieci. Będziemy cieszyć się sobą, pogodą i truskawkowym deserem. Bo jak czerwiec to truskawki!
Francuska tarta truskawkowa
Tarte aux Fraises
ciasto
230 g mąki pszennej bio
60 g cukru
½ łyżeczki soli
125 g masła, schłodzonego
1 duże jajko
krem
250 ml mleka minimum 2%
1 cukier z prawdziwą wanilią
1 duże jajko + 1 duże żółtko
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej bio
1 ½ łyżki skrobi kukurydzianej
500 g truskawek
2 łyżki dżemu morelowego*
Zrób spód – Pâte sablée
Wymieszaj w misie miksera mąkę, cukier i sól. Dodaj masło pokrojone w kostkę i mieszaj palcami lub za pomocą robota, aż uzyskasz kruchą konsystencję i kawałki masła wielkości grochu będą nadal widoczne. Dodaj jajko i mieszaj, aż ciasto z grubsza połączy się w kulę. Owiń ciasto folią i schłódź przez co najmniej 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180 ° C z rusztem pośrodku.
Formę o srednicy 23 cm wysmaruj masłem. Przenieś ciasto na posypany mąką blat i rozwałkuj w kształt koła ośrednicy 31 cm. Przenieś ciasto na formę. Odetnij nadmiar ciasta i nakłój widelcem spód. Wyłóż wierzch spodu ciasta folią lub pergaminem i umieść na nim ciężarki lub suszoną fasolę, aby ciasto nie nadęło się podczas pieczenia.
Piecz spód przez 20 minut. Ostrożnie wyjmij pergamin i piecz przez kolejne 10 minut, aż brzegi ciasta będą lekko złote. Odstaw aby całkowicie ostygło.
Zrób crème pâtissière. W garnku na średnim ogniu rozgrzej mleko i cukier waniliowy. W misie miksera wymieszaj jajko, żółtko i cukier, aż będą puszyste. Wmieszaj mąkę i skrobię kukurydzianą. Gdy mleko się gotuje, wlej je do jajek i ubijaj, aż do połączenia.
Przenieś krem z powrotem do rondla, od czasu do czasu zamieszaj i zdejmij z ognia, gdy tylko zacznie gęstnieć i bąbelkować. Wlej go do czystej miski i przykryj folią, aby nie powstał kożuch. Odstaw na bok, aby krem całkowicie ostygł.
Złóż tartę. Ciasto połóż na talerzu do serwowania. Rozłóż crème pâtissière na jego spodzie. Umyj, odcedź i wysusz truskawki. Delikatnie umieść je na kremie w okrągły wzór.
Rozgrzej dżem morelowy przez 15 sekund i w razie potrzeby przepuść go przez sitko o drobnych oczkach aby pozbyć się kawałkiów owoców. Delikatnie posmaruj dżemem truskawki. Schłodź tartę przez co najmniej godzinę przed podaniem.
* dżem morelowy jest we Francji powszechnie używany do szklenia tart. Ale dobry będzie także malinowy czy truskawkowy.
Ach jaka ona piękna, jaka apetyczna. Pożeram wzrokiem 🙂 Miłego świętowania przy urokliwej tarcie 🙂 Pozdrawiam
Małgosiu, bardzo dziękuję i bardzo Ci tę tartę polecam.
Serdeczności!
Wygląda bardzo apetycznie, a przepis nie wydaje się być skomplikowany. Chyba spróbuje swoich sił w starciu z tartą!
Ada,
na pewno Ci się uda! To prosty przepis a efekt doskonały.
Bardzo dobrze wygląda ta tarta! Masz talent 😉
Olu, przede wszystkim bosko smakuje!
Dziękuję.
Jak ja uwielbiam tarty, zwłaszcza tego typu. Z curdem i Fragaria x ananassa.
Przepis dla prawdziwych smakoszy.
Gulosus,
znam tę z curdem i fragaria. Uwielbiam tarty z curdem.
Ale te z crème pâtissière stawiam bardzo wysoko.
Pozdrowienia!
Czas zabrać się za pieczenie 🙂
Marcin, bardzo Ci polecam!
idealny pomysł na jutrzejszy wypiek 😀 mam nadzieję, ze jeszcze zdażę zdobyc truskawki gdzieś 😀 super! dziękuje bardzo za pomysł 😀
Dominiko,
bardzo się cieszę!
Truskawki u mnie można kupić nawet w niedzielę.
Super!musze kiedys zrobić
Aniu, dziękuję. Musisz!
Jaka piękna, jaka wykwitną, ja upiekłam na razie tylko biszkopta z truskawkami i zrobiłam pierogi
Alu, jest przefantastyczna!
A ja do tej pory jadłam same truskawki.
A może być po prostu budyń? 🙂
Blogierka,
upiekłam tartę francuską. Tutaj jest krem a nie budyń.
Tarta wygląda fenomenalnie, a do tego z truskawkami to musi smakować wyśmienicie. Fajny pomysł na wykorzystanie tych owoców 🙂
Matt,
dziękuję. To jest jedna z najlepszych owocowych tart!
rewelacyjna!!!
Dziękuję Iza.
Uwielbiam!
Wspaniałe zestawienie! Jeszcze raz napiszę – uwielbiam 🙂
Kamila, oj to jest tarta do uwielbiania!
Tarta bardzo smaczna.Nie rozumiem tylko dlaczego proporcje na krem są podane w łyżkach a nie w gramach.Bardzo utrudniło mi to wykonanie.
Pozdrawiam
Ewa