Francuska tarta z truskawkami i crème pâtissière. Jak czerwiec to truskawki!

 

Na truskawki mam największy apetyt w czerwcu właśnie. Już nieco okrzepły i nabrały rumieńców. Są też aromatyczne i pachnące truskawkowymi nutami. Pod warunkiem, że kupimy je z dobrej plantacji.
Moje źródło spełnia wszelkie warunki dobrych truskawek, więc mamy ostatnio prawdziwą orgię tych czerwcowych owoców. Kąpią się w naszych pomysłach na wspaniałe desery i nie tylko.
Tę klasyczą francuską tartę przygotowałam na wizytę naszych Dzieci. Będziemy cieszyć się sobą, pogodą i truskawkowym deserem. Bo jak czerwiec to truskawki!

 

 

Francuska tarta truskawkowa
Tarte aux Fraises

ciasto
230 g  mąki pszennej bio
60 g cukru
½ łyżeczki soli
125 g masła, schłodzonego
1 duże jajko

krem
250 ml mleka minimum 2%
1 cukier z prawdziwą wanilią
1 duże jajko + 1 duże żółtko
2 łyżki cukru
2 łyżki  mąki pszennej bio
1 ½ łyżki skrobi kukurydzianej

500 g truskawek
2 łyżki dżemu morelowego*

 

 

Zrób spód – Pâte sablée
Wymieszaj w misie miksera mąkę, cukier i sól. Dodaj masło pokrojone w kostkę i mieszaj palcami lub za pomocą robota, aż uzyskasz kruchą konsystencję i kawałki masła wielkości grochu będą nadal widoczne. Dodaj jajko i mieszaj, aż ciasto z grubsza połączy się w kulę.  Owiń ciasto folią i schłódź przez co najmniej 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180 ° C z rusztem pośrodku.
Formę o srednicy 23 cm wysmaruj masłem. Przenieś ciasto na posypany mąką blat i rozwałkuj w kształt koła ośrednicy 31 cm. Przenieś ciasto na formę. Odetnij nadmiar ciasta i nakłój widelcem  spód. Wyłóż wierzch spodu ciasta folią lub pergaminem i umieść na nim ciężarki  lub suszoną fasolę, aby ciasto nie nadęło się podczas pieczenia.
Piecz spód przez 20 minut. Ostrożnie wyjmij pergamin  i piecz przez kolejne 10 minut, aż brzegi ciasta będą lekko złote. Odstaw aby całkowicie ostygło.

Zrób crème pâtissière. W garnku na średnim ogniu rozgrzej mleko i cukier waniliowy. W misie miksera wymieszaj jajko, żółtko i cukier, aż będą puszyste. Wmieszaj mąkę i skrobię kukurydzianą. Gdy mleko się gotuje, wlej je do jajek i ubijaj, aż do połączenia.
Przenieś  krem z powrotem do rondla, od czasu do czasu zamieszaj i zdejmij z ognia, gdy tylko zacznie gęstnieć i bąbelkować. Wlej go do czystej miski i przykryj  ​​folią, aby nie powstał kożuch. Odstaw na bok, aby krem całkowicie ostygł.

Złóż tartę.  Ciasto połóż na talerzu do serwowania. Rozłóż crème pâtissière na jego spodzie. Umyj, odcedź i wysusz truskawki. Delikatnie umieść je na kremie w okrągły wzór.
Rozgrzej dżem morelowy  przez 15 sekund i w razie potrzeby przepuść go przez sitko o drobnych oczkach aby pozbyć się kawałkiów owoców. Delikatnie posmaruj dżemem truskawki. Schłodź tartę przez co najmniej godzinę przed podaniem.

* dżem morelowy jest we Francji powszechnie używany do szklenia tart. Ale dobry będzie także malinowy czy truskawkowy.

25 thoughts on “Francuska tarta z truskawkami i crème pâtissière. Jak czerwiec to truskawki!

  1. Ach jaka ona piękna, jaka apetyczna. Pożeram wzrokiem 🙂 Miłego świętowania przy urokliwej tarcie 🙂 Pozdrawiam

  2. Wygląda bardzo apetycznie, a przepis nie wydaje się być skomplikowany. Chyba spróbuje swoich sił w starciu z tartą!

  3. Bardzo dobrze wygląda ta tarta! Masz talent 😉

  4. Jak ja uwielbiam tarty, zwłaszcza tego typu. Z curdem i Fragaria x ananassa.
    Przepis dla prawdziwych smakoszy.

    • Gulosus,
      znam tę z curdem i fragaria. Uwielbiam tarty z curdem.
      Ale te z crème pâtissière stawiam bardzo wysoko.
      Pozdrowienia!

  5. Czas zabrać się za pieczenie 🙂

  6. idealny pomysł na jutrzejszy wypiek 😀 mam nadzieję, ze jeszcze zdażę zdobyc truskawki gdzieś 😀 super! dziękuje bardzo za pomysł 😀

  7. Super!musze kiedys zrobić

  8. Jaka piękna, jaka wykwitną, ja upiekłam na razie tylko biszkopta z truskawkami i zrobiłam pierogi

  9. A może być po prostu budyń? 🙂

  10. Tarta wygląda fenomenalnie, a do tego z truskawkami to musi smakować wyśmienicie. Fajny pomysł na wykorzystanie tych owoców 🙂

  11. Uwielbiam!
    Wspaniałe zestawienie! Jeszcze raz napiszę – uwielbiam 🙂

  12. Tarta bardzo smaczna.Nie rozumiem tylko dlaczego proporcje na krem są podane w łyżkach a nie w gramach.Bardzo utrudniło mi to wykonanie.
    Pozdrawiam
    Ewa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *