Wyborne, rozkoszne, przepyszne. Podaję jako przystawkę, dodatek do deski serów, do wina i solo do delektowania się. Rzecz jasna z grzankami, oliwą i winem. Chwilo trwaj!
Pieczone figi z gorgonzolą i tymiankiem
6 – 8 dojrzałych fig
oliwa EV
miód tymiankowy
gałązki tymianku
50 ml słodkiej Marsali
2 łyżki dojrzałego balsamico
100 g gorgonzola dolce
do podania grzanki pieczone z czosnkiem
Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Naczynie do zapiekania polej oliwą. Figi umyj i osusz, przekrój każdą na pół. Ułóż w formie, polej marsalą, balsamico i miodem. Połóż na wierzch gałązki tymianku. Zapiekaj aż figi będą miękkie. Wyjmij formę z piekarnika i postaw na kratce. Połóż gorgonzolę i poczekaj chwilę aż zacznie się rozpuszczać. Polej ją wytworzonym sosem i delektuj się.
Mmm. Fantastyczny pomysł na przystawkę lub przekąskę. 🙂
Moniko, to są wspaniałe smaki.
ah jak wspaniale być uczestników takiej uczty,sam tytuł już brzmi wybornie
czerwonailizanka, dziękuję. To jest zacne danie.
Uwielbiam figi, ale przyznam, że w takiej formie ich jeszcze nie znałam,
Miye, więc spróbuj. Warto.
Na pewno dam im szansę!
Miye, figi teraz mają swój czas. Nie przegap.
W sumie dawno nie jadłam fig. Dziękuję za ten przepis.
Pojedztam, bardzo proszę.
Smakowita propozycja, na pewno spróbuję przygotować, gdyż uwielbiam figi. 🙂
Miłego dnia.
Doroto, i to jest świetna decyzja.
Ten przepis na pieczone figi z gorgonzolą i tymiankiem brzmi niezwykle smakowicie i ekskluzywnie! To połączenie słodyczy fig z wyrazistym smakiem gorgonzoli i aromatem tymianku zapewne daje wyjątkowy smak. Oto krótki komentarz:
To danie to prawdziwa uczta dla podniebienia! Połączenie słodkich i soczystych fig, delikatnie karmelizujących się pod wpływem miodu i marsali, z wyrazistym smakiem gorgonzoli i aromatem tymianku tworzy niezapomnianą kompozycję smakową. Dodatek grzanek pieczonych z czosnkiem to idealny towarzysz dla tych wykwintnych owoców. To przepis, który z pewnością zaskoczy i zachwyci Twoich gości na specjalne okazje lub romantyczne wieczory. Enjoy! ️
Anna M, polecam zrobić. Teraz jest sezon na figi.
Pyszny przepis! Figi w tym zestawieniu smakują wybornie. Aż nabrałam ochoty
Wędrówki po…, dziękuję. I naprawdę bardzo polecam.
Na zdjęciu widać również anyżek gwiaździsty, w przepisie nie ma? Swoją drogą świetna kompozycja składników. Do winka i nie tylko…. Grzaneczkę zamoczyć w dobrej EVO Ultra Premium.
Borowy, gotuję intuicyjnie raczej. Anyżek widać i można sobie dodać.
Ależ oryginalne to danie i wygląda mega apetycznie. Myślę, że dla gości super.
Gosiu, jedliśmy we dwójkę. Ale dla gości też warto podać.
Nigdy nie jadłam fig w takiej odsłonie, więc jest co nadrabiać.
Paulina, tak, bardzo Cię zachęcam do spróbowania.