
Comfort food…tak, to danie ma dla mnie zdecydowanie sentymentalne konotacje i zaliczam je do swoich ulubionych.
Przede wszystkim kojarzy mi się z greckimi wakacjami. Bo po raz pierwszy jadłam je na wyspie Skiathos.
W cudnych okolicznościach przyrody.
Zapieczona feta z oliwą, miodem tymiankowym i pitą. Podane prosto z pieca. A do tego kieliszek cudownie schłodzonej retsiny. Grecka bajka po prostu!
Potem wiele razy powtarzałam je w swojej kuchni. Już bez retsiny, bo nie wiem, czy wiecie, że ten szczególny trunek z dodatkiem żywicy sosnowej smakuje tylko w Grecji…Za to z kieliszkiem idealnie schłodzonego białego wina.
Pieczona feta bowiem może być śniadaniem, przekąską, a nawet samodzielnym daniem w zależności od dodatków.
Warunek jest tylko jeden – wszystkie składniki muszą być oryginalne i najwyższej jakości.
Jeżeli chodzi o comfort food inaczej się nie da!

Feta pieczona z miodem i tymiankiem
1 kostka prawdziwej greckiej fety na osobę – 150-200 g
2 łyżki greckiej oliwy EV
2 łyżki miodu tymiankowego lub ulubionego
2 gałązki tymianku
świeżo mielony czarny pieprz
1 gałązka pomidorów mini
1 łyżka oliwy
sól
Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Pomidory kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy oliwą i posypujemy solą. Pieczemy ok. 20 minut. Fetę umieszczamy w naczyniu lub na papierze do pieczenia i smarujemy ją oliwą. Pieczemy ok. 15 minut (w tym samym czasie co pomidory). Polewamy miodem i kładziemy gałązki tymianku. Zapiekamy jeszcze 2 minuty. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i podajemy od razu z podpieczoną bagietką (oryginalnie z pitą).
Takiej propozycji jeszcze nie jadłam, ale bardzo chętnie wypróbuję, bo wygląda pysznie
Aniu,
bardzo Ci polecam.
Greckie jezdenie smakuje latem!
Wspaniałości!
Dziękuję Kamila!
Kochana ale to apetycznie się prezentuje
Margot,
jest bardzo dobre. Smakuje latem!
Bardzo ciekawy przepis. Pomidorki koktajlow mam na krzakach, jeszcze serek i danie gotowe. Pozdrawiam gorąco
O tak Marcepanowy Kąciku!
Uwielbiam zapiekaną fetę. Z tym miodem musi fajnie smakować:-)
Marzena,
smakuje doskonale!
sztos !!! było cudowne słone i słodkie zarazem i chrupiąca bagietka
Joanno, to świetnie. Polecam się.