Fasola w sosie pomidorowym ze szpinakiem i jajkiem

 

To danie pochodzi z Toskanii. Zwane jest tam śniadaniem toskańskiego chłopa. To sycący posiłek, który ma dostarczać energii podczas pracy w polu. My jadamy je na lunch lub obiadokolację. To przepyszna kombinacja wspaniałych smaków – pomidorów dojrzałych w słońcu, oliwy, ziół, fasoli i jajka podebranego od szczęśliwej nioski.
Podana z dobrym pieczywem jest prawdziwą ucztą dla kubków smakowych.

dla dwóch osób
1 puszka włoskich pomidorów cherry
1 szalotka
2 zabki czosnku
oliwa EV
200 g białej fasoli z puszki – u mnie grecka gigantes
1 garść szpinaku baby
włoska przyprawa pepperoncino
sól morska
wiejskie jaja
szczypta wędzonej słodkiej papryki
natka pietruszki

Na żeliwną patelnię wlej dwie łyżki oliwy, dodaj posiekaną szalotkę i podsmaż, aż się zeszkli. Dodaj posiekany czosnek i chwilę razem podsmaż. Wlej cała zawartość puszki z pomidorami i gotuj na średnim ogniu ok. 10 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Dopraw solą. Dodaj fasolę, wymieszaj i duś razem 5 minut. Dopraw przyprawą i dodaj szpinak. Wymieszaj i trzymaj na malutkim ogniu.
Na osobnej patelni usmaż jaja, pilnując, aby żółtka zostały płynne. Posyp sos natką pietruszki. Połóż jajka na sosie z fasolą, posyp odrobiną wędzonej papryki i podawaj prosto z patelni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *