Czarny czosnek powstał 4000 tysiące lat temu w Korei. Znany był także od starożytności w Japonii i Chinach. Wierzono tam nawet, że jest lekiem na nieśmiertelność. Obecnie w krajach azjatyckich jest nadal popularny i doceniany jako przyprawa i suplement diety. Koreańczycy używają go do gotowania i do napojów energetycznych. W Tajlandii dodawany jest prawie do wszystkiego – od czekoladek po sosy.
Czarny czosnek ma bowiem niepowtarzalny smak i właściwości. Jego smak przypomina suszoną śliwkę, sos sojowy, ocet balsamiczny, anyż i espresso…W sumie trudno okreslić jednoznacznie ten smak. Niektórzy go opisują jako 5 smak czyli umami – nieuchwytny, delikatny, trudny do opisania, nie słodki, nie słony, nie kwaśny, nie gorzki. Właśnie dzięki smakowi umami czarny czosnek nadaje potrawom ciekawy i niepowtarzalny smak.
Czarny czosnek powstaje w procesie podobnym do karmelizacji, zwanym procesem Maillarda. Ponad miesiąc poddawany jest temperaturze od 60 do 80 st. C i dużej wilgotności. W trakcie tego procesu zmienia swój kolor i smak, strukturę i zapach. Zmienia także swoje właściwości. Substancje aktywne i składniki mineralne stają się lepiej przyswajalne. Głównym składnikiem czarnego czosnku jest S-allilocysteina, a jego główne właściwości prozdrowotne wynikają z wysokiej zawartości przeciwutleniaczy.
Uważa się, że czarny czosnek ma silne działanie antyoksydacyjne i odgrywa dużą rolę w profilaktyce antyrakowej. Badania na ten temat przeprowadzono w 2009 roku w Japonii i opublikowano w Medicinal and Aromatic Plant Sciene and Technology.
Czarny czosnek ma silne działanie antybakteryjne i wspomaga pracę większości narządów.
* obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi
* zapobiega zawałom serca i udarowi mózgu poprzez wspomaganie krążenia i procesu krzepnięcia krwi
*działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie
* skuteczny w profilaktyce antynowotworowej
* silne działanie antyoksydacyjne – przeciwdziała procesom starzenia
* zapobiega nowotworom przełyku i zapalenia błony śluzowej żołądka
* wykazuje działanie wspomagające pracę wątroby
* reguluje poziom cukru
* może stanowić źródło wapnia, magnezu, siarki, cynku i żelaza w diecie
* korzystnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie, dzięki obecności siarki, która wchodzi w skład aminokwasów metioniny i cysteiny budujących strukturę włosów.
Jak wykorzystać czarny czosnek w kuchni?
Można go wykorzystać do smarowania pieczywa czy tostów. Świetnie sprawdzi się dla podkreślenia smaku zupy. Można dodawać go do sosów, dipów i sałatek. Przed upieczeniem można nim natrzeć mięso lub rybę. Dobrze komponuje się z kolendrą, sezamem i pieczonymi warzywami. Dlatego mozna dodawać go do wszelakich past i hummusu.
ciasto
250 g mąki pszennej bio
80 g masła schłodzonego
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
2 łyżki mleka
1 jajko do posmarowania
farsz
300 g świeżego koziego twarogu
150 g świeżego szpinaku
1 łyżka oliwy EV
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 ząbki czarnego czosnku JULEKO
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka kolendry w proszku
sól i pieprz
Przesiej mąkę do misy miksera. Dodaj sól i mieszaj na niskiej prędkości, dodając po kawałku schłodzone masło, jajko i mleko. Mieszaj, aż powstanie kula ciasta. Posyp mąką blat, wyjmij ciasto, rozwałkuj je na prostokąt, złóż do środka jego boki, potem złóż całość na pół. Obróć ciasto o 180 st. C i powtórz wałkowanie i składanie jeszcze raz. Rzowałkuj na grubość 2 cm, podziel na dwie części, złóż, owiń folią i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
Szpinak umyj i osusz na ścierce kuchennej, pokrój. Czosnek obierz z łupiny. Umieść kozi ser w misie miksera, dodaj szpinak, szczypiorek, czosnek i oliwę. Miksuj do połączenia składników. Dodaj paprykę, sól, pieprz, kolendrę i wymieszaj.
Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Roztrzep w miseczce jajko. Blat posyp mąką, ciasto wyjmij z lodówki. Wałkuj je i wycinaj koła. Na środek każdego układaj porcje nadzienia – po 2 łyżeczki. Zlepiaj brzegi i układaj empanady na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je jajkiem i piecz ok 30 minut aż będą brązowe.
Podawaj je jako przystawkę z winem Chardonnay, z sosem z kolendry i awokado, z ostrym sosem pomidorowym…
Nie spotkałam się nigdy z czarnym czosnkiem. Bardzo ciekawy przepis 🙂
Iwona,
w takim razie polecam Ci, bo korzyści z jedzenia czarnego czosnku są nieocenione!
Dwa miesiące byłam w Tajlandii, więc musiałam jeść ten czosnek 🙂
Ale nigdy o nim nie słyszałam. Ile ma cudownych właściwości .
Danie genialne, bo uwielbiam kozi ser i szpinak. Jak tylko dostanę tutaj czarny czosnek, to sobie zrobię empanadasy.
Wyglądają pysznie 🙂
Ja zamieszkam chyba w Twojej kuchni, bo ciągle się czegoś nowego dowiaduję, a przepisy znakomite 🙂
Irenko,
w Tajlandii na pewno jadłaś czarny czosnek! A te empanady bardzo polecam, są przepyszne.
Cieszę się bardzo, że zaglądasz do mojej kuchni.
Serdeczności!
Uwielbiam takie zapiekane pierożki. Nie wiedziałam ze nazywają się empandasy 🙂
Marzena,
hiszpańskie to empanadas. Cieszę się, że je lubisz.
Empanady jawią mi się jako coś naprawdę dobrego, ze nie byłabym w stanie ich zrobić. Ja nie bardzo umiem zrobić pierogi, choć nadzienie z koziego sera, och uwielbiam kozi ser! Szkoda, że tak mało go w sklepach!
Iwona,
bo empanady sa naprawdę pyszne!
A koziego sera nie kupuję w sklepie, tylko od producenta. Na dobry sklepowy jeszcze nie trafiłam…
Także szukaj raczej na targu, niż w sklepie.
Pozdrowienia!
Zaciekawiłaś mnie…
Patrycja, to miło!
Polecam spróbować, czarny czosnek to samo dobro.
Rewelacyjny pomysł na jutrzejszy obiad. Aniu ten przepis jest absolutnie genialny.
Olu, super! Dziękuję.
Te empanady są istotnie wyjątkowo pyszne.
Nigdy nie jadłam czarnego czosnku aż jestem go ciekawa. Ja najbardziej lubię ten ostry czyli fioletowy/ góralski. I dodaję go do wielu potraw 🙂
Papierowa Łowczyni,
czarny czosnek przywoizłam kiedys z Hiszpanii. To jest czosnek specjalnie fermentowany, nie tak ostry jak świeży. Ale ma za to dodatkowe właściwosci.
Będąc w Tajlandii jedliśmy cuda ale takiego czosnku to chyba nie. Nie pamiętam też żebym widziała nawet taki czarny czosnek 🙂 Aniu Twoje dane jest bardzo ciekawe i ja jestem ciekawa tegi smaku 🙂
Aniu,
ja też byłam w Tajlandii i uwierz mi, czarny czosnek na pewno jadłaś w wielu potrawach, ale o tym nie wiesz…
Empanady bardzo Ci polecam.
Empanadas uwielbiam, a z takim nadzieniem to niebo w ustach 🙂 Aniu ale gdzie Ty kupiłaś czarny czosnek, bo ja u nas nigdy go nie spotkałam. Pozdrawiam
Małgosiu.
cieszę się!
W tekście są linki do sklepu z ekologicznym czarnym czosnkiem. Czarny czosnek w Polsce mozna kupić od dawna.
Pozdrawiam!
Dzięki 🙂
Bardzo proszę Małgosiu!
Takie zapiekane pierożki to rozkosz dla podniebienia.
Toksyczna kosmetyczka,
o taaak!!!
Bardzo lubię czarny czosnek – szczególnie ten od PięćPrzemian – mi smakuje najbardziej uwielbiam go rozsmarowanego na testach albo jako dodatek do zupy. Twoje empanadas wyglądają świetnie! Będą doskonałena kolację
Wiola,
to świetnie. Z Pięciu Przemian najbardziej lubię wanilię i mąkę.
Moje empanadas były lunchem!
To coś dla mnie! Uwielbiam takie dania 😉
Marta, w takim razie do dzieła!
Szukałam pomysłu na weekendowe jedzonko i już wiem. Zrobię empanadas, bo dawno nie robiłam. Tylko czosnku czarnego nie mam niestety. Lecę zerknąć do sklepu, może się skuszę 😉
Spróbuję Twój przepis nieco zmodyfikować. Wiem, ze nie obrazisz się pod warunkiem, że wyjdzie smacznie 😉
Małgorzata,
fanatstycznie! I warto się skusić na czarny czosnek. To wyjątkowy produkt.
Modyfikuj przepis jak dla Ciebie będzie najsmaczniej.
U mnie to linia hiszpańskich smaków.
Aniu, Ty normalnie z każdym przepisem zachwycasz mnie coraz bardziej. Ależ bym takiego pierożka skonsumowała i pewnie nie skończyłabym na jednym 🙂 i znów dowiedziałam się czegoś nowego, bo o czarnym czosnku wcześniej nie słyszałam – wielkie dzięki 🙂 spokojnego, miłego dnia Ci życzę 🙂
Justyna, to cudownie!
Bardzo się cieszę, bo życie na tym polega, żeby się rozwijać i poruszać ludzi.
Empanady są pyszne i bardzo Ci polecam je zrobić.
DZiękuję!
Mam czarny czosnek od znajomego, więc chętnie wykorzystam przepis 🙂
MAMA, będzie pysznie!
Nigdy w życiu nie próbowałem czarnego czosnku, nie wiem nawet gdzie go kupić. Za to uwielbiam kozie sery. Jak znajdę czosnek to z z pewnością wypróbuje przepis
Irku, koniecznie spróbuj. We wpisie są linki do sklepu z ekologicznym czarnym czosnkiem.
Empanady też pysznie smakują!
Ja też jeszcze nigdy nie próbowałam a czarnego czosnku, hm bardzo ciekawa jestem jego smaku.
A pierogi znakomicie się prezentują
Alu, to pyszny czosnek i jaki zdrowy!
Jakoś do tej pory nie słyszałam o czarnym czosnku,
ale pewnie o wielu warzywach nie słyszałam :-))
krystynabozenna,
to już wiesz o czarnym czosnku trochę…
Nigdy się z takim daniem nie spotkałam, a wygląda naprawdę smakowicie!
Klaudia, to teraz już je znasz. POlecam!