Jesienna obfitość owoców i warzyw skłania nie tylko do ich codziennego jedzenia, ale i do robienia zapasów na martwy sezon, kiedy mamy o wiele mniejszy wybór rodzimych plonów.
U mnie uruchamia się tryb domowego przetwórstwa, odziedziczony rodzinnie. Ostatnio wstawiłam do kredensu z przetworami ulubiony dżem z dyni, jabłek i pomarańczy. Super trio zamknięte w słoikach na zimowy czas!
1 kg obranej dyni
400 g obranych jabłek
200 ml soku z pomarańczy
skórka otarta z 2 pomarańczy
200 g cukru
Dynię i jabłka pokrój w kostkę, włóż do garnka z grubym dnem razem z cukrem i zalej sokiem pomarańczowym. Gotuj na małym ogniu aż dynia i jabłka będą miękkie i zmiksuj na gładki mus. Dodaj skórkę otartą z pomarańczy i gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając około 5 minut. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików i zapasteryzuj.
Dlaczego warto jeść jabłka?
* są bardzo ważnym składnikiem diety i posiadają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Jabłka odgrywają istotną rolę w profilaktyce wielu schorzeń, takich jak:
– choroby układu krążenia
– cukrzyca i niektóre nowotwory
– sprzyjają także utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
Konsumpcja jabłek wspiera również prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego, nerwowego oraz wpływa na zachowanie odpowiedniego składu mikroflory jelitowej.
Wpis powstał w ramach współpracy z Jabłka Grójeckie oraz dzięki wsparciu Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
#funduszepromocji
Wyglada przepysznie! Dżem z dyni, jabłek i pomarańczy to ciekawe połączenie – muszę spróbować kiedyś zrobić coś podobnego. Jesień faktycznie sprzyja takim przetworowym akcjom. U mnie słoiki też już się piętrzą na półkach. Uwielbiam ten moment, kiedy zimą sięga się po własne zapasy i smakuje lato w słoikach!
Aniu, to prawda. Własne przetwory dają niezwykłą satysfakcję. No a w zimny czas ich smak przenosi nas do letnich chwil…
Cudownie przekazałaś ducha jesiennych zbiorów i domowego przetwórstwa, Dżem z dyni, jabłek i pomarańczy to prawdziwy skarb, który przywoła smaki i zapachy jesieni, kiedy tylko otworzymy słoik w chłodniejsze dni. Każda łyżka tego dżemu to musi być rozkosz dla podniebienia,
Olu, dla mnie to raczej ,duch lata,. To ono daje nam możliwość zbiorów jesienią…
Dżem jest tak pyszny, że chyba żaden słoik nie doczeka zimy…
Robię bardzo podobny dżem, jest pyszny. W tym roku jeszcze nie robiłam 🙂
Wędrowki po kuchni, to super. My za nim przepadamy.
U mnie też cieszy się dużym powodzeniem, więc muszę w tym roku trochę go zrobić 🙂
Wędrowki po kuchni, koniecznie. Jest mało kaloryczny i pyszny.
Nie mieszałam jeszcze dyni z jabłkami, muszę spróbować 🙂
Anno, obowiązkowo!
Drzem dyniowy to jedne z lepszych powideł jakie kiedy kolwiek miałam okazję jeść. Polecam też zrobić mus dyniowy do kawy. Cudo.
Angela, mus dyniowy robię zawsze. Tak samo jak syrop – robiłaś?
ciekawy ten drzem z pomarańczą jabłkiem i dynią, ciekawe do jakiego ciasta mozna by go wykorzystać, może do sernika…
czerwonafilizanka, dżem jest pyszny, a wykorzystać go można do każdego ciasta.