Dżem z borówek amerykańskich

 

Ten szybki dżem z borówek amerykańskich jest słodki i pikantny, z kilkoma cudownymi, ciepłymi przyprawami. Idealny  na crostini z kozim serem, do naleśników, ciast lub jako dodatek do deski serów.

500 g borówek amerykańskich
1 laska cynamonu
5 goździków
3 jagody ziela angielskiego
3/4 szklanki octu z czerwonego wina
1/2 szklanki cukru trzcinowego

Do dużego garnka z grubym dnem wlej ocet i dodaj przyprawy. Gotuj na średnim ogniu przez 5 minut. Zdejmij garnek z ognia i pozostaw na około 30 minut.
W tym czasie umyj i przebierz borówki. Wyjmij z garnka całe przyprawy i wsyp borówki oraz cukier. Postaw garnek na średnim ogniu i gotuj delikatnie mieszając co jakiś czas, aby uniknąć zmiażdżenia jagód. Gotuj aż wszystko zgęstnieje i zdejmij z ognia.
Łyżką przełóż jagody z dodatkiem soku do słoików. Przykryj, ostudź i wstaw do lodówki na 24 godziny przed użyciem lub zapasteryzuj na zimę. Resztę soku zamknij w słoiku i wykorzystuj jako sos do ciast i deserów.

14 thoughts on “Dżem z borówek amerykańskich

  1. W sumie nigdy nie robiłam dżemu z borówek amerykańskich. Może czas to zmienić.

  2. Domowe dżemy owocowe są naprawdę zachwycające.

  3. U mnie zawsze znikają w niewyjaśnionych okolicznościach i ciężko zrobić taką pyszną dżemoladę 🙂

  4. Ale pychota! Cudowny dżemik 🙂

  5. Jakie fajne składki i do tego dżemu, hmm już sobie wyobrażam jak pysznie zajadać się nim zimą

  6. Moje borówki nie doczekały, niestety, zostały skonsumowane żywcem 😉 Nie mogłam się oprzeć, a zresztą – tak się tłumaczę – nie było ich dużo. Ale następnym razem – kto wie?

    • Krystyna, ja mam jeden krzak borówki w donicy na tarasie i hoduję go tak dla przyjemności. Borówki do jedzenia kupuję od znajomego hodowcy.

      • Zapamiętam sobie przepis, bo ciekawią mnie borówki amerykańskie. Zachęca mnie też ten ocet z czerwonego wina! Coś innego niż w tradycyjnych dżemach. A ja lubię “coś innego”!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *