Jabłka i dynia to niekwestionowane symbole jesieni. Chociaż jabłka są cały rok, to jesienne smakują nam jakoś szczególnie. Ostatnie wybryki pogody kazały mi poczuć się jesiennie i na śniadanie jedliśmy tę owsiankę. Lekko wytrawą, lekko słodką, ale też nieco jesienną…
Można spokojnie ją zapakować do pudełka i zabrać ze sobą na wynos. Taki posiłek w ciągu dnia będzie równie komfortowy, jak śniadanie.
karmelizowane jabłka
1 jabłko – u mnie Grójeckie
1/2 łyżki masła ghee
1 łyżka miodu
owsianka
3 łyżki płatków owsianych
1/2 szklanki gorącej wody
2 łyżki puree z dyni
1 łyżeczka masła ghee
1/2 łyżeczki kurkumy
szczypta chili
do podania: karmelizowane jabłka, cynamon, chipsy z kokosa, ewentualnie miód
Jabłko umyj i wykrój gniazdo nasienne. Pokrój na grubsze plastry. Patelnię rozgrzej, dodaj masło ghee i ułóż jabłka. Podsmaż je aż zmiękną. Dodaj miód i chwilę podgrzewaj. Wymieszaj delikatnie i odstaw.
Płatki owsiane wsyp do garnuszka i zalej wodą. Przykryj i odstaw na 10 minut. Dodaj puree z dyni, ghee, kurkumę i chili. Wymieszaj i ewentualnie lekko podgrzej. Przełóż do miski, połóż na wierzchu karmelizowane jabłka, chipsy kokosowe i posyp cynamonem. Możesz polać miodem.
Dawno nie jadłam owsianki, ale z dodatkiem dyni na pewno jest wspaniała.
Paulina, w takim razie zjedz owsiankę z dynią.
Pyszności. Na pewno spróbuję nie raz
Cieszę się Gosiu. To jest pyszne!
Jabłka i dynia to na pewno kojarzą m się z jesienią ale połączenia w jednym daniu jeszcze nei uświadczyłam, zdecydowanie.
czerwonafilizanka, dynia i jabłka bardzo do siebie pasują. Zwłaszcza jesiennie.
Jak ja dawno nie jadłam takich jabłek. Chętnie spróbuję tej owsianki
Natalio, koniecznie ją przygotuj. Jest wspaniała!
Tego typu połączenie smaków zawsze bardzo mnie przekonuje, więc dla mnie super.
Pojedztam, mi smakuje po prostu. Same składniki są pyszne.
Czasami dodaję jabłka do owsianki, ale nigdy w formie skarmelizowanej. Będę pamiętać aby wypróbować. 🙂
Olga, polecam karmelizowane jabłka. Pychota!
Bardzo lubię owsianki, ale w takim dyniowym wydaniu jeszcze nie jadłam. Chętnie spróbuję!
Karolina, koniecznie spróbuj. Jesienna, zdrowa i pyszna.
Marzy mi się taka owsianka. w miejscu w którym się znajdują nie serwują takiej ale jak tylko przyjadę do domu sama sobie zrobię. Dziękuję za przepis
Kasiu, koniecznie. Polecam bardzo.
Bardzo ciekawy przepis. Kocham dynię i jabłka, ale w owsiance jem je na słodko z cynamonem lub kardamonem.
Akacja, warto spróbować innych odsłon owsianki. Zresztą tę można dosłodzić, tylko po co…
Uwielbiam sezon na dynie! Chociaż przyznam, że mało z nimi eksperymentuję, albo gotuję zupę, albo piekę dynię i podaję zamiast ziemniaków.
Miye, warto wyjść poza utarte przepisy. Dynia ma wiele ‘twarzy’.
Uwielbiam owsianki ale jesienią faktycznie smakują mi najlepiej. Dodatek dyni jest świetny!
Kamila, i ja jesiennie zakochuję się w owsiankach.