Ten pomysł na dynię bardzo nam smakował. Wszystkie składniki wyjątkowo dobrze łączą się ze sobą dając danie, które jest idealnym posiłkiem na jesienny i zimowy obiad czy kolację. A do tego wszystko można przygotować w niecałą godzinę. Wziąwszy pod uwagę, że dynię trzeba upiec, to naprawdę niewiele czasu. A potrawa jest sycąca, energetyczna i sezonowa. Przygotujcie ją z uważnością i delektujcie się w rytmie slow. Oczywiście z kieliszkiem wina!
Pieczona dynia faszerowana białą kiełbasą, jabłkiem i karmelizowaną cebulą
dla dwóch osób
1 dynia piżmowa lub Hokkaido
3 łyżki masła
1 duża żółta cebula
2 ząbki czosnku
1 surowa wieprzowa kiełbasa
2 jabłka
1 łyżka listków tymianku
1 łyżeczka suszonego majeranku
sól, pieprz do smaku
Najpierw pieczemy dynię.
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Dynię przekrój na pół i wyjmij gniazda nasienne. Połóż połówki dyni wewnętrzną stroną do dołu na blasze. Piecz około 20-30 minut lub do momentu, gdy po przekłuciu widelcem wierzch dyni będzie miękki. Wyjmij dynie z piekarnika i połóż otwartą stroną do góry.
Teraz karmelizujemy cebulę. Obierz ją, pokrój w piórka i ułóż na średniej patelni. Ustaw temperaturę na średni poziom, dodaj 1 łyżkę masła i duś, mieszając, aż uzyskasz złoty kolor – około 10 minut. Dodaj trochę wody, jeżeli cebula zacznie przywierać do patelni. Odłóż cebulę na talerz.
Kiełbasa i reszta. Pokrój jabłka w kostkę, wyjmij mięso z osłonki. Na patelnię włóż 1 łyżkę masła i roztarty czosnek i podsmażaj, następnie dodaj kiełbasę i zwiększ ogień do średniego. Podsmażaj kiełbasę i mieszaj, aby rozbić grudki, (ok. 5 minut) do zrumienienia. Dodaj jabłka i zioła i dalej podsmażaj, mieszając, aż jabłka zmiękną. Dodaj karmelizowaną cebulę do farszu i wymieszaj. Podsmaż wszystko razem, mieszając, aż wszystko się połączy. Teraz posól i posyp pieprzem. Wymieszaj.
Pieczenie faszerowanej dyni. Piekarnik nastaw na 210 st. C. Połówki dyni napełnij farszem. Ułóż dynie na blasze do pieczenia, farszem do góry i włóż na górną kratkę piekarnika na 10 minut, aż wierzch się zarumieni i będzie chrupiący.
Podawaj od razu.
Wino do pieczonej dyni to Riesling lub Chardonnay.
Nic lepszego niż faszerowana dynia nie mogłam sobie wymarzyć na jutrzejszy obiad. Super że zamieściłaś ten przepis
Cztery fajery,
jeżeli lubisz dynię, to jest to pyszne. My zjedliśmy z wielkim smakiem.
Dobrze, że to dyniowe danie można przygotować w mniej niż godzinę, super.
Pojedztam,
tak. Polecam spróbować.
Faszerowanej dyni jeszcze nie miałam okazji kosztowac, ale z przyjemnością to zrobię, zacznę od zaproponowanego przepisu, już przepisuję do zeszytu. 🙂
Iabela, spróbuj, bo jeżeli lubisz dynię, ten przepis jest dla Ciebie.
Poza tym dynia to zdrowe i niskokaloryczne warzywo, a teraz jest najlepsza.
jakie danie, wspaniałe!
Dziękuję Magdalena.
Aniu, cudna propozycja! Ja ostatnio też miałam wenę na dynię, ale weszłam do sklepu i zgłupiałam, bo nie wiedziałam jaką kupić. Niestety na dyniach się nie znam. Także super, że napisałaś, który rodzaj do dania się nadaje 🙂 Pozdrawiam
Pichceniomania, cieszę się, że to Ci się przyda.
Nie kupuję dyni w sklepie, tylko zwykle na bazarze lub u producenta. Ale są jeszcze dobre zielniaki, więc na pewno trafisz na zdrową dynię.
Ciekawy sposób ba nadzianie mojej ulubionej królowej jesieni!
Mniam!
Kamila, dziękuję.
I polecam, bo bardzo mi się udał (będąc nieskromną…)
apetycznie wyglądA
Iza, jest pyszna.
Nie lubię białej kiełbasy samej w sobie, ale przeis wydaje sie niwzwykle smaczny, czy zamaist białej kiełbasy mogę coś innego tam wrzucić? Kinga
Kinga, mięso z białej kiełbasy to doprawiona wieprzowina. I o to w tym daniu chodzi.
Dodaj inne, ale musisz je doprawić, aby całość dobrze smakowała.