Duszone w karmelu jabłka i borówki z gęstym kremowym jogurtem, mogą być śniadaniem, deserem lub podwieczorkiem. Wspaniały zestaw na letnie lekkie co nieco albo zwieńczenie obiadu w ogrodzie.
Bogactwo smaków i aromatów to niewątpliwa atrakcyjność tego dania. Dla małych i dużych.
Karmelizowane jabłka i borówki
2 jabłka ( u mnie Grójeckie)
100 g borówki amerykańskiej
50 g masła
50 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka soku z cytryny
200 g greckiego jogurtu
bazylia do dekoracji
Jabłka obierz ze skórek i pokrój na plasterki. Na głęboką patelnię wrzuć cukier i podgrzewaj, aż zacznie się rozpuszczać. Dodaj masło i plasterki jabłek. Smaż razem i obracaj jabłka w sosie. Po 5 minutach wyłącz grzanie i dodaj borówki i sok z cytryny. Delikatnie wymieszaj.
Do misek wyłóż jogurt grecki i dodaj owoce z patelni. Udekoruj bazylią.
* wpis powstał w ramach współpracy z firmą Jabłka Grójeckie
Prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Bazylia ciekawie przełamie słodycz
Akacjo, tak. Wszystko razem to pyszne doznania.
Taki deser zjadłabym z prawdziwą przyjemnością.
Babciaania….
zrób go, jest prosty, a tyle w nim smaku.
Gdy będę miała czas może skuszę się na tę propozycję.
Pojedztam, to robi się 10 minut
wygląda pysznie. Nigdy nie próbowałam, ale na pewno spróbuję
Ilona, bardzo polecam. To jest pyszne.
Brzmi świetnie, chętnie przetestuję przepis!
Miye, zapraszam po przepis.
Jedzonko wygląda bajecznie i na pewno jest jest przepyszne, pożywne i ma błonnik 🙂
czerwonafilizanka, na pewno jest pysznie i zdrowo.
Pysznie wyglądają. Nie ma na co czekać trzeba tego spróbować
Ewo, koniecznie. To jest pyszne.