Drożdżowe z porzeczkami. Przepisy Przyjaciół

 

Mam wielu znajomych i przyjaciół, którzy doskonale gotują, ale nie prowadzą blogów. Rzecz jasna wymieniamy się przepisami przy okazji wizyt i spotkań. Bo coś nam w tym momencie bardzo zasmakowało. Lub po prostu szukamy czegoś nowego. Historia przyjacielskich przepisów znajduje się u mnie w oddzielnym kajecie. Gromadzę tam wszystkie przepisy Przyjaciół i opisuję różne zdarzenia, które miały miejsce podczas naszych spotkań.
Na przykład spływ kajakami i wędzone wspólnie u Tadeusza ryby. Spacer nad Wisłą i szynka pieczona Ewy.
Sernik Basi, który jadłyśmy niedawno podczas naszego dziewczyńskiego zlotu.
Albo ciasto drożdżowe Joasi, które podała jeszcze ciepłe na podwieczorek w ich wiejskim domu. Biesiadowaliśmy na werandzie i w pewnej chwili Joasia wniosła cudownie pachnące ciasto z jagodami…
I oto jest u mnie podwieczorek na tarasie. I ciasto Joasi z czerwonymi porzeczkami.
Jeszcze ciepłe. Częstujcie się!

 

 

Drożdżowe Joasi z porzeczkami

ciasto drożdżowe
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży
500 g mąki
1/2 kostki masła

200 g czerwonych porzeczek do pieczenia + 100 g do dekoracji
lukier: sok z 1/2 cytryny i 1/2 szklanki cukru pudru mieszamy i odstawiamy
świeże porzeczki do dekoracji – opcjonalnie

Jajka mieszamy z cukrem i mlekiem. Wkruszamy drożdże, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5-2 godziny.
Następnie dodajemy mąkę i rozpuszczone masła i miksujemy aż ciasto będzie odchodzić od ścian misy. Wyjmujemy ciasto na blat i zagniatamy jeszcze rękoma. Wkładamy do formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Czerwone porzeczki odrywamy od gałązek i układamy na cieście. Pieczemy do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Kiedy ciasto jest upieczone, wyjmujemy je z piekarnika i wykładamy z formy na kartkę. Polewamy lukrem. Dekorujemy świeżymi porzeczkami.

28 thoughts on “Drożdżowe z porzeczkami. Przepisy Przyjaciół

  1. Piekłam wczoraj z pełnoziarnistą mąką orkiszową i kruszonką. 🙂
    Trudno powstrzymać się przed zjedzeniem ciepłego, pachnącego ciasta drożdżowego!

  2. przepyszne ciasto, ja osobiście drożdżowe uwielbiam

  3. Cudownie puszyste. Zachwyciłam się 🙂

  4. Nie ma lepszego ciasta niż drożdżowe:)

  5. Ale zdjęcia!!! Cudownie musiał smakować:-)?

  6. Uwielbiam drożdżowe wypieki 🙂 Pysznie wygląda Twoje ciasto 🙂

  7. Małgosia z Akacjowego Bloga

    wygląda wspaniale, a przepisy sprawdzone od zaprzyjaźnionych osób to cenny skarb 🙂 pozdrawiam

  8. Jak ja lubię porzeczki! W takim wydaniu muszą być pyszne!

  9. Aniu cudowne to ciasto 🙂

  10. Taki przepis od serca to najlepszy , ja tez mam jeszcze takie przepisy w starym zeszycie 🙂 Ja jestem wychowana na kuchni z ,,Filipinki” i ,,Płomyka” i tam podwieczorki , ciasta drożdżowe były w cenie(kilkanaście ,a może i kilkadziesiąt wycinków mam do dziś z tych czasopism )
    A drożdżowe z letnimi owocami to jest to co najlepsze , jeszcze z porzeczkami , mniam

    • Margot,
      cieszę się, że i Ty masz taki zeszyt.
      Pyszne te podwieczorki w stylu vintage.
      A drożdżowe z owocami absolutnie najpyszniejsze!

  11. ciepłe drożdżowe to dla mnie smak dzieciństwa i wspólnego wypiekania z Babcią:) poproszę o kawałek

  12. Juz mi sie podoba. Ja zawsze bałam się robić ciast z porzeczką , ale na pewno odważę się

  13. Jaki czas pieczenia tak plus minus?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *