Uwielbiam makarony z prostym sosem arrabbiata. Są niesamowicie bogate w aromaty i dla mnie mogą konkurować z najbardziej wyszukanym daniem.
Warto jednak poszukać odmiany i tym razem postanowiłam dodać do tej historii dorsza z Atlantyku. Powstała bardzo epicka kompozycja, którą udało nam się zjeść, mrucząc z zadowolenia.
sos arrabbiata
3 – 4 łyżki oliwy EV
3 ząbki czosnku
1 mała chili
1 puszka pomidorów bez skórek
2 łyżki natki pietruszki plus do podania
200 g filetów z dorsza atlantyckiego, bez skóry
morska sól do smaku
200 g makaronu z pszenicy durum
Obierz czosnek i drobno go posiekaj. Wyjmij nasiona z chili i też posiekaj. Na sporą patelnię wlej oliwę, dodaj czosnek i chili i chwilę smaż. Teraz dodaj pomidory z całym sosem z puszki, wymieszaj i rozgnieć łyżką pomidory, wrzuć posiekaną natkę i zagotuj. Posól sos, wymieszaj i gotuj na małym ogniu ok. 6-7 minut.
W tym czasie ugotuj makaron w posolonym wrzątku.
Do sosu włóż kawałki dorsza i przykryj pokrywką. Gotuj rybę w sosie po 4 minuty z każdej strony. Na koniec wlej kilka łyżek wody z makaronu.
Makaron odcedź i dodaj do sosu, wymieszaj, nie naruszając dorsza. Przełóż na talerze i posyp dodatkową natką pietruszki.
Zamiast makaronu, możesz podać do sosu domowy chleb lub bagietkę. Pieczywo wspaniale zbierze ten pyszny sos z talerzy.
wygląda pysznie. Lubię takie potrawy z chęcią bym spróbowała tego dorsza.
Agnieszko, to łatwe danie. Zrób je sama.
Tp totalna uczta! Arrabbiata sama w sobie to sztos, ale z dorszem? To już poziom mistrzowski! Muszę koniecznie spróbować – wyobrażam sobie ten sos wciągany chrupiącą bagietką… Pycha!
Aniu, tak, to wspaniała uczta i bardzo polecam Ci spróbować.
Bardzo smakowicie wygląda, a mam jeszcze z dwa kilogramy obranych i zamrożonych pomidorów z własnej uprawy 🙂
Margaretko, w takim razie możesz przygotować tego dorsza.
Brzmi zachęcająco, zapiszę sobie ten przepis. 🙂
Anno, koniecznie.
Lubię dania niezbyt skomplikowane składnikowo ale mające w sobie to coś i jak widzę ten sos Arrabiata mega pięknie się tu komponuje a jeszcze dorsz. Prawdziwa uczta dla podniebienia ❤️
Violu, ten przepis ma wiele zalet. Jest wart przygotowania.