Dorsz skrei czyli dorsz wędrowiec jest do kupienia bardzo krótko. Ta szczególnie wartościwa ryba jest niezwykle delikatna i pyszna. Warto poszukać jej w sklepach. Zaletą jest to, że nigdy nie sprzedaje się skrei w postaci zamrożonej. Dlatego termin przydatności jest krótki. Ale smak nieoceniony. Obiad idealny nie tylko na poniedziałek…
3 porcje fileta z dorsza skrei
1 łyżeczka czerwonej papryki w płatkach
sól i biały pieprz do smaku
2 łyżki klarowanego masła
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny bio
szczypiorek do podania
Dorsza osusz ręcznikiem papierowym , dopraw papryką oraz solą i pieprzem. Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej łyżkę klarowanego masła. Smaż ryby przez 3-4 minuty z każdej strony. Dodaj masło, a gdy się rozpuści, dodaj czosnek i skórkę z cytryny. Smaż około 1 minutę. Delikatnie zdejmij rybę z patelni i połóż na półmisku. Udekoruj posiekanym szczypiorkiem.
Z czym podawać skrei? Z puree ziemniaczanym, smażoną brukselką, warzywami gotowanymi na parze…
Zapowiada się prawdziwa rybna uczta, świetny przepis Aniu
Cztery fajery, bardzo polecam. U mnie już się nie zapowiada, bo zjedliśmy…
Aż muszę poszukać. Wygląda genialnie. A, że jestem przed obiadem to zaraz wskoczę przez monitor do talerza;-)
Marzena, wpadaj, mam skrei dla Ciebie.
Musze podsunać pomysł partnerowi, bo akurat chyba mamy dorsza 🙂
Klaudia, podsuwaj i smacznego.
Przez to, że jej dostępność jest ograniczona smakuje jeszcze bardziej wyjątkowo.
Pojedztam, dokładnie tak.
Nie miałam okazji jeść takiego dorsza, ale myślę że podobnie dałoby się przygotować dorsza bałtyckiego kupionego prosto z kutra.
Akacja, pewnie tak, tylko te dwie ryby bardzo się różnią. A masz możliwość kupienia dorsza prosto z kutra?
coś dla mnie !
Magadelna, wspaniale.
daaawno nie miałam okazji zjeść tak aromatycznej ryby, dziękuję za przepis, postaram się zrobić <3
Koralina , super. Bardzo mi miło.
Zacna rybka i doborowym towarzystwie. Zapisuje.
Bernadata, dziękuję. Bardzo się cieszę, że przepis Ci się podoba.