(…)Zaparkowałam na zupełnie pustym parkingu przy plaży. Wiatr nawiał tu piasku i utworzyły się miniaturki wydm. Ruszyłam w kierunku szumu fal. Morze było jeszcze nasączone ciemnością, ale po chwili na linii horyzontu pojawiła się jaskrawa kreska, jakby ktoś wbił tam Gretę Blutchen i przeciągnął ostrze. Mewy obudziły się i nadleciały całym stadem, zapiekły mnie oczy. zapragnęłam podzielić się tym widokiem, nagle zbyt pięknym dla jednej osoby. Usiądziemy razem na wydmie i opowiem jej dalsza część historii o Zamku Książ, księżnej Daisy i jej perłach. Wróciłam do samochodu, by obudzić dziewczynkę, która cała drogę przespała na tylnym siedzeniu tuląc do policzka pluszowego kota. (…)
* Joanna Bator – Ciemno, prawie noc
Dorsz Skrei gotowany w białym winie z warzywami
dla dwóch osób
sos aïoli
2 żółtka jajek z wolnego wybiegu
2 łyżeczki musztardy Dijon
3 łyżeczki soku z cytryny bio
2 ząbki czosnku
250 ml oliwy EV
sól do smaku
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ząbki czosnku miażdżymy, obieramy i bardzo drobno siekamy. Żółtka mieszamy z musztardą, sokiem cytrynowym i czosnkiem. Zaczynamy wlewać oliwę – po kropli – cały czas mieszając lub miksując. Kiedy sos zacznie gęstnieć, oliwę wlewamy większym strumieniem, na końcu solimy, mieszamy i odstawiamy.
dwa kawałki dorsza Skrei – bez skóry i ości po 200 g każdy
1 marchew
1 gałązka selera naciowego
biała część pora
1 gałązka tymianku
1 liść laurowy
skorka otarta z cytryny bio
sól i pieprz do smaku
100 ml białego wina
200 ml bulionu z ryby lub z warzyw
do podania: 200 g soczewicy ugotowanej na parze
Warzywa obieramy i myjemy, kroimy na kawałki, w krążki lub w słupki. Wino przelewamy do garnka, wkładamy liść laurowy, tymianek i warzywa. Zagotowujemy i po 5 minutach układamy na warzywach rybę, doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 – 15 minut w zależności od grubości ryby. W tym samym czasie na parze gotujemy soczewicę.
Na talerzach układamy soczewicę, warzywa i dorsza, polewamy sosem aioli. Od razu podajemy.
A może skrei z patelni? – przepis tutaj!
Danie niczym z restauracji 🙂
Ervisha,
tego nie wiem…Ale jest pyszne!
pięknie podane 🙂 i smakować musi rewelacyjnie, delikatne mięso z dorsza i te dodatki!
Dziękuję Magdalena!
To w istocie pyszny zestaw.
Od razu jestem głodna! 🙂
Aniu,
to prawidłowy odruch!
Pyszna propozycja na podanie dorsza.
Dziękuję Gosiu.
Danie bardzo polecam.
Dorsz to pyszna ryba. Podana w taki sposób jest prawdziwym obiadowym rarytasem 🙂
Małgosiu,
zwłaszcza, że to świeża ryba. Nie leżała miesiącami nie wiadomo w jakich warunkach.
Dziękuję.
Wygląda wykwintne, i pewnie tak smakuje 😉
Kitchen,
naprawdę? a ja myślałam, że zupełnie zwyczajny.
Smakuje pysznie!
Jeśli dorsz z takim sosem, to ja się piszę! Mniam!
Kamila,
super! Ale bez sosu też jest pyszny.
Uwielbiam dorsza, cudo! I jakie piękne zdjęcie 🙂
Dziękuję Zuzanna!
Pozdrowienia.
Rybkę to my uwielbiamy! I kolejna propozycja w bardzo fajny sposób przyrządzona. Jestem na TAK!
Sylwia, bardzo się cieszę!
Ten przepis na pewno Wam zasmakuje.
Wygląda pysznie, z chęcią bym zjadła!
Dziękuję Żaneta.
Zapraszam!
Świetny sos! Doskonale pasuje do tego Dania! Zapiszę sobie przepis i będę próbować
Wiolu, super!
Sos aioli jest idealny do ryb, krewetek, homarów, a także do mięsa i warzyw.
wygląda rewelacyjnie i jestem pewna, że tak smakuje 🙂 muszę kiedyś wypróbować, bo kolejny ciekawy przepis
Aga, bardzo Cię zachęcam. Danie i zdrowe i pyszne.
Dziękuję!
Całość wygląda obłędnie! Niczym z najlepszej restauracji 🙂 Zjadłabym z ogromną chęcią!
Cieszę się Tysiu!
I nam bardzo ten dorsz smakował.