Lato to nie tylko wyjazdy daleko od domu, to także czas na przyjęcia w ogrodzie, u przyjaciół i z bliskimi. Lubimy dobre i niebanalne jedzenie prosto z rusztu. Wystarczy naprawdę niewiele, aby odejść od ciężkich karkówek czy kaszanek i cieszyć się wyjątkowymi smakami. Dzisiaj propozycja na dorady z grilla po francusku. Dla miłośników wine pairingu koniecznie odpowiedni trunek, który podkreśli rybne smaki i uprzyjemni letni obiad. Do delikatnego mięsa dorady dobierzcie wino lekkie i subtelne w smaku. Portugalskie Vinho verde, Pinot Blanc, Franciacorta, Riesling.
2 dorady (lub labraksy)
1 większy fenkuł
1 por
2 cytryny
pęczek natki pietruszki
gałązki tymianku
4 ząbki czosnku
80 ml oliwy
sól i pieprz
Zaczynamy od farszu: fenkuł i por kroimy w słupki, cytrynę w plasterki. Czosnek, natkę i tymianek zostawiamy w całości. Dodajemy oliwę, sól, pieprz i całość mieszamy.
Teraz faszerujemy dorady. Oczyszczone i umyte ryby napełniamy obficie przygotowanym nadzieniem. Jeżeli zostanie jeszcze trochę farszu, można położyć go na ryby. Nadziane dorady odkładamy do lodówki na kilka godzin, aby przeszły aromatami.
Wyjmujemy je z lodówki i trzymamy w temperaturze otoczenia na czas rozgrzania grilla. Układamy ryby na gorącym ruszcie. Pieczemy je po 8-9 minut z każdej strony i podajemy.
*dorady pochodzą ze sklepu Portside, który dostarcza świeże ryby i owoce morza prosto pod drzwi. Znajduję w nim świetny wybór ryb najwyższej jakości.
Prosty i pyszny przepis na rybę, dorada ma bardzo smaczne mięso.
Beranadeta, tak, bardzo polecam ją tak przygotować.
Pyszna.
Pierwszy raz w swoim zyciu spotykam się z Doradą, nigdy bym nie wiedziała co to jest, ale muszę przyznać ze brzmi pysznie!
Patrycja, to bardzo pyszna i popularna w Polsce ryba. Polecam.
Witam serdecznie ♡
Wygląda pysznie. Jestem miłośniczką ryb 🙂 Wspaniały przepis, bardzo chętnie go wypróbuję 🙂
Pozdrawiam cieplutko ♡
Ayuna, bardzo mi miło. To świetne danie i bardzo polecam.
Chętnie skorzystam z Twojego pomysłu i zamiast stać w kuchni, wrzucę rybki na grilla. To musi być pyszne 🙂
Cztery fajery, to jest pyszne.
Postoisz przy grillu.
Ryby kojarzą mi się przede wszystkim z wakacyjnymi wyjazdami, ale w domu smakują pewnie jeszcze lepiej.
POjedztam, mnie kojarzą się z dobrym i zdrowym jedzeniem.
Świetne połączenie smaków. Aż ślinka cieknie!
Moniko, zrób ją w takim razie.
Dorada, to jedna z moich ulubionych ryb. Mam to szczęście, że kupuję je świeże na bazarku. Najczęściej griluję, ale takiej faszerwanej jeszcze nie jadłam. Chętnie wypróbuję
Edyta, to wspaniała ryba. Moja dorada też jest grillowana, tylko z farszem.
Koniecznie spróbuj.
Bardzo prosty sposób na rybę, a dostawa pod drzwi świeżej ryby nie tylko wzmaga apetyt na zdrowie ale przede wszystkim jest opcją bardzo wygodną. Pojęcia nie masz jaką mam ochotę na rybkę. Był czas gdzie na Sycylii usuwałam ryby prosto od rybaków bo był ktoś kto taką rybę mi z grilla przygotował. Twój przepis jest bardzo elegancki i mało skomplikowany. Jadłabym rygorystycznie palcami Uwielbiam jeść palcami.
Kasiu, bardzo polecam Ci ten przepis. Pełno w nim cudownych smaków i aromatów.
Jedzenie palcami jest bardzo a propos w tym wypadku.
Jaki pyszny przepis, a za mną właśnie chodzą takie smaki, skorzystam na pewno z przepisu. Przypomina mi spokojne wakacje gdzieś w Grecji, dziękuję:)
Mario,
cieszę się. Ten przepis jest akurat francuski i mi przypomina francuskie wakacje.
Dziękuję.
Rybka wygląda przepysznie. U mnie w domu jest trochę problem z rybami, jakoś nie bardzo podchodzą moim domownikom, muszę mocno kombinować, żeby zainteresowały i znikły z talerzy. Myślę, że taka wersja, jak proponujesz będzie strzałem w dziesiątkę, z grilla ma zupełnie inny smaczek, taki dymny, bardziej aromatyczny. Na pewni wypróbuję przy najbliższej okazji 😀
Pozdrawiam ciepło, Agness:)
Agnes, a my nie wyobrażamy sobie życia bez ryb. Mam nadzieję, że ryba z rusztu bardziej trafi w gusta Twoich domowników. Trzymam kciuki.
Na rybkę to ja zawsze się skusze ,masz rację na grilla letniego nie musi być tylko ciężka karkówka czy kaszanka. Świetny,letni i lekki przepis, z pewnością wyprobuje 🙂
Violu, to tak jak ja. Ryby na pierwszym miejscu.
Przepis na te dorady bardzo Ci polecam.
Składniki farszu – jak się czyta, to już ma się ochotę na zjedzenie… Pysznie i na pewno wypróbuję
Marzena, polecam bardzo bardzo.
To pyszne jedzenie.
Ale smakowicie wygląda. 🙂 W stosownym czasie chętnie wypróbuję.
Pozdrawiam
Marta, pyszne te dorady z rusztu. Polecam.
Na taką rybkę to z wielką przyjemnością się skuszę, wygląda bardzo apetycznie
Małgorzata, częstuj się przepisem.
To jest pyszne.
To może być naprawdę smaczne danie 🙂
Blogierka, to jest pyszne danie.
Ależ mi smaka narobiłaś! 🙂 Lecę do sklepu po doradę! Idealny przepis na lato – bez dwóch zdań!
Martynosiu,
koniecznie przygotuj te dorady. Sukces gwarantowany.
Dobra rybka na pewno znajdzie swoich zwolenników, a ta na pewno taka jest.
Paulina, ta na pewno znajdzie. Jest przepyszna.
Uwielbiam ryby z Grilla. Świetnie smakują!
Julio, cieszę się.
Niestety bardzo rzadko jadam ryby chociaż bardzo je lubię. Wypróbuję przepis, może zasmakuje rodzince i będzie się u nas pojawiał dość często.
Marysiu, a dlaczego rzadko je jadasz? Przecież są dostępne i z dobrych połowów zdrowsze niż mięso.
Przepis jest super i rybki wyszły pyszne.
Jeszcze ta cytrynka łamiąca smak. Bardzo apetycznie wygląda ten przepis!
Adrianna, o tak, cytryna robi tutaj robotę.
Dorada jest bardzo smaczna choć powiem, że na grillu jeszcze nie robiłam. Wygląda świetnie 🙂
Anita, dorada to klasyczna ryba na grill. Polecam bardzo.
woow przepysznie wygląda, zrobiłaś mi smaku
Iza, zrób tę doradę i ciesz się smakiem.
Trochę się boję tego wybierania ości, ale dorada ma naprawdę delikatne mięsko. Ja używam grilla gazowego, a w wypadku ryb jeszcze specjalnej deseczki z pachnącego drewna. Ona jeszcze dodaje aromatu 🙂