Uwielbiam domowe rzemiosło w kuchni i bardzo chętnie przygotowuję własne produkty takie jak pieczywo, sery, jogurty czy masło. Wszystko to powstaje z pasji do dobrego jedzenia. Wiadomo – wiem co jem. Tymczasem nadeszła chwila, aby wykorzystać fantastyczny sprzęt AGD, aby powstał pyszny domowy nabiał, taki, jaki można kupić w dobrym sklepie. Mam na myśli urządzenie B-Cheese marki Ariete. Jest to nowoczesne urządzenie, za pomocą którego przygotujesz smaczne i świeże sery oraz jogurty, wykorzystując do tego wyłącznie naturalne składniki. I o to właśnie chodzi!
Za pomocą B -Cheese możesz przygotować także produkty dla wegan i osób z nietolerancjami pokarmowymi. Urządzenie jest kompaktowe, posiada estetyczny desing i świetnie wpasuje się w klimat każdej kuchni. Do tego obsługuje się je intuicyjnie i łatwo, bez studiowania zawiłych instrukcji obsługi, czego zapewne nie lubisz tak jak ja…
Do B-Cheese dołączona jest praktyczna książka z przepisami, w której znajdziesz specjalne receptury przygotowane przez profesjonalnego szefa kuchni – od ricotty do mozzarelli, od stracchino do sera podpuszczkowego, od jogurtu greckiego do szybkiego sera oraz wiele innych pysznych produktów.
Urządzenie jest także prosto skonstruowane i składa się z kilku elementów, toteż zestawienie ich w jedną całość jest dziecinnie łatwe, a konserwacja i czyszczenie ich nie sprawia żadnych kłopotów. Dlatego czynności te wykonasz łatwo i szybko.
Co przygotujesz w urządzeniu B-Cheese?
* Mozzarellę
* Pecorino
* Parmezan
* Asiago
* Brie
* Ricottę
* Jogurt
* Mascarpone
* Kremowy serek
Wszystkie dane techniczne i opis działania B-Cheese znajdziesz w instrukcji obsługi i na stronie producenta.
Domowy jogurt naturalny z koziego mleka
1 litr mleka prosto od kozy
125 g jogurtu naturalnego krowiego lub koziego
Mleko i jogurt wlej do pojemnika, wymieszaj i przykryj pokrywką. Włącz program 5 YOGURT i ustaw urządzenie na 12 godzin. Gdy po tym czasie zapali się kontrolka Fine, wyjmij gotowy jogurt. Przechowuj go w lodówce do 6 dni.
Jeżeli chcesz uzyskać jogurt roślinny, zastąp mleko i jogurt napojem roślinnym typu – sojowy, kokosowy, ryżowy plus jogurt z soi.
Do jogurtu możesz dodać ulubione owoce, nasiona, pestki. U mnie sezonowy pieczony rabarbar.
* Wpis powstał we współpracy z marką Ariete
Świetny pomysł Aniu, dawno nie robiłam jogurtu, a taki domowy jest najlepszy. Przydałby mi się taki sprzęt 🙂
Cztery fajery, to urządzenie robi dobrą robotę. Nastawiasz i zapominasz, a potem wyjmujesz pyszny jogurt.
Ostatnio też robię swój jogurt. A rządzenie zapowiada się świetnie. I tyle możliwości daje. Muszę się nim zainteresować 🙂
Marzena, polecam Ci taki sprzęt. Włączasz i zapominasz.
Chętnie polecę przepis mamie, może będzie chciała zrobić jogurt naturalny.
Paulina , na pewno. Domowy jogurt jest najlepszy.
za jakiś czas na pewno zainteresuję się tym sprzętem, ale dobrze wiedzieć, już teraz na co mogłabym sobie pozwolić 😉
Koralina, jasne. Dobrze wiedzieć, żeby planować zakup.
Bardzo ciekawe to urządzenie, domowy jogurt i inne wyroby to bardzo kusząca propozycja
Alu, a ja bardzo polecam. To świetny sprzęt i łatwo w nim zrobić domowy jogurt czy ser.
Chętnie zrobię taki domowy jogurt. Zdjęcia bardzo apetyczne, zachęcają do jedzenia. 🙂
Retromoderna, super. Jest najlepszy.
Nawet nie wiedziałam, że jest na rynku takie praktyczne i uniwersalne urządzenie. Bardzo mnie zaciekawiłaś.
Aniu, jest i to bardzo dobry sprzęt. Gorąco Ci polecam.