Dereniówka. Nalewka z derenia na dwa przepisy

 

O właściwościach zdrowotnych derenia pisałam w poprzednim wpisie – TUTAJ. Dzisiaj dwa przepisy na nalewkę, która z całą pewnością zostanie z Wami na dłużej. Nie wyobrażam sobie września bez słojów z dereniem w spirytusie. Stoją w słonecznych miejscach i cieszą oczy burgundowym kolorem.
Koniecznie nazrywajcie tych cudownych owoców i do dzieła!

Dereniówka

1, 5 kg dojrzałego derenia
spirytus 70 %
cukier
czas przygotowania  2 miesiące

Dojrzałe owoce derenia umyj na sicie i odsącz. Przygotuj wyparzony duży słój z pokrywką. Każdy owoc nakłuj wykałaczką i wypełnij słój do 3/4 wysokości. Zalej spirytusem tak, aby pokrył owoce, zamknij szczelnie i trzymaj miesiąc na słońcu lub w cieple. Potem spirytus zlej i zamknij w szczelnie. Zrób syrop – dwie szklanki wody na 1 kg cukru, ostudź i zalej dereń pozostały w słoju, zamknij i trzymaj miesiąc w cieple. Po miesiącu odcedź słodki płyn ze słoja i połącz z poprzednio odlanym spirytusem. Przelej do butelek i odstaw, aby płyny dobrze połączyły się w nalewkę.

 

Dereniówka na miodzie

1 kg dojrzałych owoców derenia
500 – 700 ml spirytusu 60-70%
100 g jasnego płynnego miodu
czas przygotowania  7 miesięcy

Owoce starannie umyj, osusz i nakłuj każdy wykałaczką. Zalej spirytusem, szczelnie zamknij i postaw w ciepłym, słonecznym miejscu na 6 miesięcy. Nalewkę zlać i przefiltruj, przelewając przez muślin, bibułę lub gazę. Następnie dodać do niej miód, wymieszaj i pozostaw w tym samym miejscu na miesiąc. Zlej do butelek i degustuj.

  • Wpis przeznaczony dla osób, które ukończyły 18 lat

14 thoughts on “Dereniówka. Nalewka z derenia na dwa przepisy

  1. Zapowiada sie wspaniale, tym bardziej, ze podajesz dwa przepisy, dziekuje : )

  2. nigdy takiej nalewki nie robiłam. Na pewno jest dobra.

  3. Wędrowki po kuchni

    Dereniówkę uwielbiam, ale tak mocny alkohol powoduje zamykanie się ścian komórkowych owoców, co źle wpływa na nalewkę 🙂

    • Wędrowki po kuchni, nie wiem, czy zauważyłaś, że każdy owoc jest nakłuty. Po drugie to stare przepisy, gdzie moc tego alkoholu jest sprawdzona przez pokolenia. Wpływa to na jakość nalewki.
      W Twojej ostatniej nalewce ze śliwek jest taki skład – Autor: Wędrówki po kuchni
      Składniki
      2 litry spirytusu nalewkowego 60-70% *
      2 kg śliwek
      400 cukru **
      Czyli u mnie piszesz co innego, a w Twojej nalewce jest to samo co u mnie.

  4. Na pewno warto spróbować. Ja sama nigdy nie robiłam nalewek.

  5. Mimo że mocny alkohol, spróbowałabym chociaż kropelkę z ciekawości

  6. Wędrowki po kuchni

    Dereniówka to zacna nalewka o ciekawym smaku i aromacie. jedna z moich ulubinych…

  7. Ale super! Uwielbiam domowe nalewki, a derenia jeszcze nigdy nie próbowałam! Ten burgundowy kolor musi wyglądać obłędnie. Już nie mogę się doczekać, żeby spróbować zrobić swoją wersję. Dzięki za inspirację!

Skomentuj Alicja Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *