O właściwościach zdrowotnych derenia pisałam w poprzednim wpisie – TUTAJ. Dzisiaj dwa przepisy na nalewkę, która z całą pewnością zostanie z Wami na dłużej. Nie wyobrażam sobie września bez słojów z dereniem w spirytusie. Stoją w słonecznych miejscach i cieszą oczy burgundowym kolorem.
Koniecznie nazrywajcie tych cudownych owoców i do dzieła!
Dereniówka
1, 5 kg dojrzałego derenia
spirytus 70 %
cukier
czas przygotowania 2 miesiące
Dojrzałe owoce derenia umyj na sicie i odsącz. Przygotuj wyparzony duży słój z pokrywką. Każdy owoc nakłuj wykałaczką i wypełnij słój do 3/4 wysokości. Zalej spirytusem tak, aby pokrył owoce, zamknij szczelnie i trzymaj miesiąc na słońcu lub w cieple. Potem spirytus zlej i zamknij w szczelnie. Zrób syrop – dwie szklanki wody na 1 kg cukru, ostudź i zalej dereń pozostały w słoju, zamknij i trzymaj miesiąc w cieple. Po miesiącu odcedź słodki płyn ze słoja i połącz z poprzednio odlanym spirytusem. Przelej do butelek i odstaw, aby płyny dobrze połączyły się w nalewkę.
Dereniówka na miodzie
1 kg dojrzałych owoców derenia
500 – 700 ml spirytusu 60-70%
100 g jasnego płynnego miodu
czas przygotowania 7 miesięcy
Owoce starannie umyj, osusz i nakłuj każdy wykałaczką. Zalej spirytusem, szczelnie zamknij i postaw w ciepłym, słonecznym miejscu na 6 miesięcy. Nalewkę zlać i przefiltruj, przelewając przez muślin, bibułę lub gazę. Następnie dodać do niej miód, wymieszaj i pozostaw w tym samym miejscu na miesiąc. Zlej do butelek i degustuj.
- Wpis przeznaczony dla osób, które ukończyły 18 lat
Zapowiada sie wspaniale, tym bardziej, ze podajesz dwa przepisy, dziekuje : )
Anno, można wybrać ten, który bardziej odpowiada.
nigdy takiej nalewki nie robiłam. Na pewno jest dobra.
Alicjo, na pewno. Sprawdzona przez pokolenia.
Dereniówkę uwielbiam, ale tak mocny alkohol powoduje zamykanie się ścian komórkowych owoców, co źle wpływa na nalewkę 🙂
Wędrowki po kuchni, nie wiem, czy zauważyłaś, że każdy owoc jest nakłuty. Po drugie to stare przepisy, gdzie moc tego alkoholu jest sprawdzona przez pokolenia. Wpływa to na jakość nalewki.
W Twojej ostatniej nalewce ze śliwek jest taki skład – Autor: Wędrówki po kuchni
Składniki
2 litry spirytusu nalewkowego 60-70% *
2 kg śliwek
400 cukru **
Czyli u mnie piszesz co innego, a w Twojej nalewce jest to samo co u mnie.
Na pewno warto spróbować. Ja sama nigdy nie robiłam nalewek.
Agato, warto spróbować. Potem już nie można przestać.
Mimo że mocny alkohol, spróbowałabym chociaż kropelkę z ciekawości
Aniu, to nie jest mocny alkohol. Spójrz na przepis.
Dereniówka to zacna nalewka o ciekawym smaku i aromacie. jedna z moich ulubinych…
Wędrowki po kuchni, moja też. Pozdrawiam.
Ale super! Uwielbiam domowe nalewki, a derenia jeszcze nigdy nie próbowałam! Ten burgundowy kolor musi wyglądać obłędnie. Już nie mogę się doczekać, żeby spróbować zrobić swoją wersję. Dzięki za inspirację!
Aniu, koniecznie spróbuj. To jest piękna i pyszna nalewka.