Dereniówka. Nalewka z derenia na dwa przepisy

 

O właściwościach zdrowotnych derenia pisałam w poprzednim wpisie – TUTAJ. Dzisiaj dwa przepisy na nalewkę, która z całą pewnością zostanie z Wami na dłużej. Nie wyobrażam sobie września bez słojów z dereniem w spirytusie. Stoją w słonecznych miejscach i cieszą oczy burgundowym kolorem.
Koniecznie nazrywajcie tych cudownych owoców i do dzieła!

Dereniówka

1, 5 kg dojrzałego derenia
spirytus 70 %
cukier
czas przygotowania  2 miesiące

Dojrzałe owoce derenia umyj na sicie i odsącz. Przygotuj wyparzony duży słój z pokrywką. Każdy owoc nakłuj wykałaczką i wypełnij słój do 3/4 wysokości. Zalej spirytusem tak, aby pokrył owoce, zamknij szczelnie i trzymaj miesiąc na słońcu lub w cieple. Potem spirytus zlej i zamknij w szczelnie. Zrób syrop – dwie szklanki wody na 1 kg cukru, ostudź i zalej dereń pozostały w słoju, zamknij i trzymaj miesiąc w cieple. Po miesiącu odcedź słodki płyn ze słoja i połącz z poprzednio odlanym spirytusem. Przelej do butelek i odstaw, aby płyny dobrze połączyły się w nalewkę.

 

Dereniówka na miodzie

1 kg dojrzałych owoców derenia
500 – 700 ml spirytusu 60-70%
100 g jasnego płynnego miodu
czas przygotowania  7 miesięcy

Owoce starannie umyj, osusz i nakłuj każdy wykałaczką. Zalej spirytusem, szczelnie zamknij i postaw w ciepłym, słonecznym miejscu na 6 miesięcy. Nalewkę zlać i przefiltruj, przelewając przez muślin, bibułę lub gazę. Następnie dodać do niej miód, wymieszaj i pozostaw w tym samym miejscu na miesiąc. Zlej do butelek i degustuj.

  • Wpis przeznaczony dla osób, które ukończyły 18 lat

14 thoughts on “Dereniówka. Nalewka z derenia na dwa przepisy

  1. Zapowiada sie wspaniale, tym bardziej, ze podajesz dwa przepisy, dziekuje : )

  2. nigdy takiej nalewki nie robiłam. Na pewno jest dobra.

  3. Wędrowki po kuchni

    Dereniówkę uwielbiam, ale tak mocny alkohol powoduje zamykanie się ścian komórkowych owoców, co źle wpływa na nalewkę 🙂

    • Wędrowki po kuchni, nie wiem, czy zauważyłaś, że każdy owoc jest nakłuty. Po drugie to stare przepisy, gdzie moc tego alkoholu jest sprawdzona przez pokolenia. Wpływa to na jakość nalewki.
      W Twojej ostatniej nalewce ze śliwek jest taki skład – Autor: Wędrówki po kuchni
      Składniki
      2 litry spirytusu nalewkowego 60-70% *
      2 kg śliwek
      400 cukru **
      Czyli u mnie piszesz co innego, a w Twojej nalewce jest to samo co u mnie.

  4. Na pewno warto spróbować. Ja sama nigdy nie robiłam nalewek.

  5. Mimo że mocny alkohol, spróbowałabym chociaż kropelkę z ciekawości

  6. Wędrowki po kuchni

    Dereniówka to zacna nalewka o ciekawym smaku i aromacie. jedna z moich ulubinych…

  7. Ale super! Uwielbiam domowe nalewki, a derenia jeszcze nigdy nie próbowałam! Ten burgundowy kolor musi wyglądać obłędnie. Już nie mogę się doczekać, żeby spróbować zrobić swoją wersję. Dzięki za inspirację!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.