Jedno z najlepszych czekoladowych ciast jakie upiekłam. Jest kombinacją różnych przepisów na czekoladowe wypieki. Delikatne, puszyste i z pyszną polewą z gorzkiej czekolady, zadowoli każdego kto lubi czekoladę. Ma jedną wadę – nie można mu się oprzeć. Uważaj więc, bo będziesz sięgać po kolejny kawałek.
180 g płynnego białka (6 białek)
150 g drobnego cukru
100 ml rozpuszczonego masła lub oleju
150 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g dobrego ciemnego kakao
polewa
100 g gorzkiej czekolady
50 ml mleka
Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Formę do pieczenia 25×28 cm wyłóż papierem do wypieków. Do miski przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka wlej do misy miksera i zacznij je miksować, dodaj cukier i miksuj aż białka będą białe i lśniące, a cały cukier się rozpuści. Do ubitych białek dodawaj na zmianę olej/masło i mąkę z kakao i proszkiem i miksuj na niskich obrotach. Przełóż ciasto do formy. Piecz w trybie góra/dół przez 20 minut.
W rondelku podgrzej mleko, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści. Lekko ostudź czekoladę aby zgęstniała.
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika – nie wyłączaj go, nakłuj wierzch ciasta widelcem i polej polewą. Wstaw do piekarnika i piecz jeszcze 5 minut. Wyjmij ciasto na kratkę i zostaw do ostygnięcia.
Ciasto upiekłam na samych białkach zamiast całych jaj.
Wybierając białka od Farma Białka :
* Stawiasz na zdrowie. Białka jaj to jeden z najlepszych źródeł budulca dla naszego organizmu w tym i mięśni. Zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne, czyli te, których organizm ludzki nie wytwarza. Produkt, który znacząco wpływa na poprawę funkcjonowania organizmu i samopoczucia.
* Dostarczasz organizmowi energii. Białko to źródło siły i energii dla organizmu. 100% naturalny skład bez dodatków, barwników i konserwantów. Produkt nisko węglowodanowy, niskotłuszczowy.
* Białka jaj są pasteryzowane. Poddane naturalnej obróbce termicznej, zapewniają higienę i bezpieczeństwo żywności. Dzięki zakrętce możliwe jest ich higieniczne przechowywanie i stosowanie.
* Produkt Farmy Białka został przebadany przez Państwową Inspekcję Sanitarną, która określiła, że jest w pełni zdatny do spożycia do 7 dni po otwarciu.
Współpraca z Farma Białka.
Chyba raz robiłyśmy takie ciasto na samych białkach, było bardzo smaczne.
Pojedztam, warto piec na białkach, bo to pyszne i zdrowe ciasta.
Wygląda na bardzo pyszną i zdrowszą przekąskę do popołudniowej kawki. Zapisuję ten przepis!
Agnieszko, tak, to ciasto jest lżejsze z braku żółtek.
Nie można się oprzeć? Toż to moje uzależnienie a nie żadna wada! Z chęcią spróbowałabym takiego ciasta 🙂
Moniko, w takim razie piecz!
Kolejny świetny pomysł na wykorzystanie białek. Podoba mi się to ciacho 🙂
Kamila, jest pyszne bardzo i znika z prędkością światła.
Bardzo ciekawy pomysł na zastosowanie białek. Ostatnio mam ich sporo, także będzie można to wykorzystać.
Angela, warto je wykorzystywać. To pyszne ciasto jest tego przykładem.
Uwielbiam wszystko, co czekoladowe więc z pewnością zjadłabym kawałek, a nawet dwa
Wędrówki po…, bierz więc przepis i delektuj się.
A ile oleju, bo w spisie składników nie widzę?
Paulina, jest masło i tyle samo możesz dać oleju. To może być zamienne.