Gorąca czekolada to wyśmienity napój o każdej porze roku, a także doskonała przekąska. Idealnie smakuje na śniadanie, deser czy jako podwieczorek. W zależności od tego, jaką czekoladę wybierzemy – gorzką czy mleczną, otrzymamy napój o różnym stopniu słodkości. Jeżeli wzbogacimy czekoladę o ulubione dodatki, może być ona zastrzykiem energii na cały dzień. Którą czekoladę lubisz najbardziej – klasyczną, z kawą czy wegańską ?
Jak przygotować klasyczną gorącą czekoladę?
Przepis na dwie porcje
200 ml mleka 3,2 %
100 ml śmietanki 30 %
100 g gorzkiej czekolady do picia
Mleko i śmietankę wlewamy do rondelka i zagotowujemy. Dodajemy miazgę kakaową i ciągle mieszając, doprowadzamy do ponownego zagotowania. Gotujemy ok. 1 minutę, ciągle mieszając. Gęsty napój przelewamy do kubka lub do specjalnych filiżanek do czekolady. Można udekorować go bitą śmietaną i szczyptą czekolady w proszku.
Pitna czekolada z kawą
To wersja dla kawoszy.
200 ml mleka 3,2 %
100 ml śmietanki 30%
1 laska wanilii
100 g ciemnej czekolady do picia
2 porcje espresso np. Lavazza Espresso Barista Perfetto
Mleko i śmietankę zagotowujemy z laską wanilii. Dodajemy miazgę kakaową i espresso. Gotujemy razem 1 minutę. Rozlewamy do filiżanek.
Gorąca czekolada z przyprawami korzennymi
300 ml mleka 3,2 %
100 g bio czekolady mlecznej
1 łyżeczka cynamonu
2 gwiazdki anyżu
szczypta chili – opcjonalnie
Mleko gotujemy z cynamonem i anyżem. Dodajemy czekoladę mleczną i zagotowujemy, mieszając, az płyn zgęstnieje. Przelewamy do kubków i ewentualnie posypujemy chili.
Pitna czekolada dla wegan
300 ml napoju roślinnego – kokosowego, owsianego, migdałowego
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżeczki cukru kokosowego
Mleko dokładnie mieszamy z kakao, aby nie było grudek. Dodajemy cukier kokosowy i gotujemy 1 minutę.
Każdy przepis można wzbogacić dodatkami: miętą, likierem, płatkami migdałów, słodkimi pierniczkami, słonymi precelkami lub piankami Marsmallow.
Wpis powstał we współpracy ze sklepem Venosa.pl, w którym znajdziesz wyśmienite kawy, herbaty, czekolady, miody, słodkości i wiele innych produktów najwyższej jakości.
Na tę pierwszą propozycję chętnie się skuszę. Fajnie, że podajesz kilka opcji.
Pojedztam, warto spróbować każdej, żeby poznać różne możliwości.
mniammm aż chciałoby się spróbowac
Iza. Warto przygotować
Fajna sprawa, Szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Plus kocyk i dobra książka do kompletu.
Retromoderna, czekolada dla mnie nie tylko jesienią i zimą. Uwielbiam na śniadanie lub podwieczorek o każdej porze roku.
oj taka czekoladka to sama rozkosz smaku, zapachu a co za tym idzie duszy, Wspaniałe na chłodny wieczór
czerwonafiliżanka, dla mnie na każdy czas. Filiżanka czekolady jest cudownym napojem o poranku.
Taka czekoladowa kawa z rana brzmi jak marzenie. Na pewno ją sobie przygotuje i to będzie fantastyczny początek dnia.
Agnieszko, na pewno poczujesz się dopieszczona.
Uwielbiam czekoladę pod każdą postacią 🙂 i o każdej porze dnia
Marysiu, to tak samo jak ja!