Cold Brew Coffee to od kilku lat bardzo modny napój, choć nie nowy. Klasyczna kawa z ekspresu dalej jest w czołówce, ale pojawił się też aeropress, chemex, dripper, frenchpress, a nawet syfon… Kawowy świat wszedł na ścieżkę poszukiwań.
Cold Brew Coffee pojawił się właśnie jako alternatywny sposób na parzenie kawy, choć to ‘parzenie’ nie odbywa się w dosłownym tego słowa znaczeniu. To raczej macerowanie kawy na zimno, aby otrzymać mocny orzeźwiający napój. Bardzo prosty w wykonaniu, ale zawierający dużo kofeiny i antyoksydanty. Jest naturalnym energetykiem. Każdy kawosz musi po niego sięgnąć, choć raz, a może nawet kilka…Można zrobić go samemu, ale można kupić gotowy w dobrej kawiarni lub palarni kawy.
Skad się wzięła kawa macerowana na zimno?
Początki produkcji kawy na zimno sięgają 1600 roku. Pierwsze próby z przygotowaniem kawy macerowanej na zimno przeprowadzono w Japonii w mieście Kyoto.
Alkoholowe drinki z kawą znane były od zarania kawowych dziejów, a dzisiaj wraz z popularyzacją Cold Brew Coffee, przyszedł czas na drinki właśnie z macerowaną kawą. Naprawdę warte są spróbowania. Zwłaszcza w ciepły dzień na tarasie, balkonie lub ogrodzie. Ale także w o każdej porze roku. Do ich przygotowania użyłam Cold Brew Kyoto.
Cold Brew Tango Nuevo
Kawa i rum to fantastyczne połączenie, a w tym wypadku dodatkowo jest lekkie i aromatyczne. Szczypta wędzonej soli nieoczekiwanie otwiera smak tego wspaniałego drinka, który jest łatwy w przygotowaniu, na pewno zaskoczy wszystkich wielbicieli kawy. Nadaje się do podania o każdej porze dnia.
50 ml starzonego rumu
20 ml syropu miodowego ( woda i miód w stosunku 1:1)
20 ml Cold Brew KYOTO
szczypta wędzonej soli Maldon
1 chlust wody gazowanej
kostki lodu
Rum, syrop miodowy, Cold Brew i wędzoną sół wstrząśnij w szejkerze z kostkami lodu. Odcedź do szklanki z kostkami lodu, wlej wodę gazowaną. Gotowe!
Cold Brew Gin & Tonic
Gin i tonic to połączenie nieśmiertelne. Dodatek lodu, cytryny i rozmarynu prosi się sam…Kiedy dolejemy Cold Brew Coffee stanie się innym wymiarem klasyki i otworzy przed nami nowe możliwości kawy macerowanej na zimno.
50 ml Cold Brew KYOTO
50 ml tonic
2 łyżki świeżego soku z biologicznej cytryny
1 łyżka cukru trzcinowego bio
20 ml wody źródlanej
1 plasterek cytryny bio
1 gałązka rozmarynu
kostki lodu
W szejkerze wymieszaj cukier z wodą, aż całkowicie się rozpuści. Wlej Cold Brew Coffee, sok z cytryny, gin i wymieszaj. Szklankę napełnij kostkami lodu. Odcedź do szklanki miksturę z szejkera, wlej tonic. Włóż gałązkę rozmarynu i cytrynę. Podawaj!
To musi być ciekawy smak, muszę kiedyś spróbować
Angelika, obowiązkowo!
Pozdrawiam Cię.
O kurcze, nie słyszałam wcześniej o takim sposobie “parzenia” kawy. Jestem kawoszem, uwielbiam kawę pod każdą postacią, więc na pewno sięgnę po taki cold brew. Przepisy na drinki też wyglądają smakowicie.
Czy są jakieś zalecenia, z czym lepiej tego trunku nie mieszać?
Dana,
musisz spróbować, bo cold brew coffee to naturalny energetyk!
Nie mieszasz z tym, czego nie lubisz. Ale można pić też samą kawę.
OO, jako bazy do drinków jeszcze cold brew nie piłam 😀
Blogierka, a warto spróbować!
Uwielbiam kawę jako dodatek do ciast i nie tylko, do drinków nie próbowałam, ale na pewno skorzystam z przepisu.
Magia,
lubię kawę wszędzie!
Te drinki bardzo polecam.
nie piłam takiego kawowego drinka:)
Magdalena, koniecznie spróbuj!
Bardzo polecam.
Nigdy nie piłam takiej kawy jednak bardzo lubię zaparzyć kawę w kawiarce i odstawić ją do wystudzenia A potem zrobić z niej kawę mrożoną z mlekiem i lodami 🙂 te drinki wyglądają pysznie! Chętnie bym się nimi uraczyła 🙂
Sys,
kawa macerowana nie jest u nas jeszcze popularna. Ale warta uwagi.
Drinki smakują bardzo zacnie!
Uwielbiam kawę, coś czuję, że od tej można się pysznie uzależnić 🙂
Pozdrawiam
Kamila,
tak, można! Cieszę się, że lubisz kawę.
Nie przepadam za kupnymi drinkami, w zasadzie w orle takich nie pijam. Jednak smak jaki opisujesz, rzeczywiście wydaje się interesujący:)
Psyche,
te drinki nie są kupne! Zrobiłam je sama na bazie Cold Brew Coffee!
Chyba nie przeczytałaś mojego wpisu…
Zdecydowanie moje smaki. Muszę koniecznie spróbować!
Zaintrygowała mnie ta wędzona sól, nigdy wcześniej się z czymś takim nie spotkałam.
Kasiu,
cieszę się, że spróbujesz!
Wędzona sól to dość znana rzecz. Najlepsza z Maldon. Do kupienia w wielu sklepach.
Najpopularniejszy to Kuchnie świata.
Pozdrawiam Cię!
Nie mogę pić kawy, ale uwielbiam jej zapach 🙂
Nigdy nie słyszałam o takich drinkach, wydają się idealne na upały.
Chętnie wypróbuję według Twojego przepisu.
Pozdrawiam!
Irena,
oj jaka szkoda…Bo kawa to fantastyczna rzecz! Dla mnie nieząstąpiona przyjemność.
Drinki bardzo polecam. Dziękuję!
Człowiek się ciągle uczy:-) Lubię kawowe drinki, to ten zapewne też by mi posmakował:-)
Marzena, na pewno!
Te drinki są fantastyczne. Zapewniam Cię.
Wygląda fantastycznie i zapewne też tak smakuje.
Moniko, smakuje super. Polecam!