Mój dom pachniał wczoraj hyćką. Spieszmy się z przetworami i jedzeniem tych wyjątkowych kwiatów. U mnie Był to dzień przetworów z czarnobzowych kwiatów – robię syrop, nalewkę i ocet. Do picia w ciągu dnia przygotowałam lemoniadę. Upiekłam też fantastyczne ciasto z dodatkiem tych aromatycznych kwiatów. Tym razem proponuję wersję bezglutenową. Dodatkowo ciasto możesz przygotować w dwóch wariantach – z samymi kwiatami i z syropem z kwiatów. Albo zamienić mąki i podać ciasto w wersji klasycznej. Każdy wariant będzie wspaniały.
Ciasto bezglutenowe z kwiatami czarnego bzu
okrągła forma o średnicy 20 cm
150 g mąki kukurydzianej
120 g mąki ryżowej
20 g skrobi kukurydzianej
250 g śmietany 18%
100 g cukru pudru
2 duże jajka
12 g proszku do pieczenia
4-6 parasoli kwiatów czarnego bzu
Piekarnik nastaw na 180 st. C. Formę wysmaruj masłem – dno i boki i posyp mąką. Kwiaty czarnego bzu oddziel od łodyżek. Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno. Żółtka zmiksuj z cukrem na jasną, puszystą masę, po czym mieszając dodawaj na przemian ze śmietaną mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Miksuj do uzyskania miękkiej i jednorodnej masy, następnie delikatnie dodaj ubite białka, a na końcu kwiaty czarnego bzu i wymieszaj całość łyżką.
Przełóż do formy o średnicy 20 cm ( z wysokimi bokami – u mnie tortownica) i piecz w nagrzanym piekarniku przez 45-50 minut, wykonując test wykałaczką, aby sprawdzić czy nie trzeba przedłużyć pieczenia ( kontroluj ciasto przez ostatnie 10 minut pieczenia ).
Po wyjęciu z piekarnika odstaw formę z ciastem na kilka minut do ostygnięcia, następnie wyjmij ciasto z foremki i posyp cukrem pudrem. Udekoruj kwiatami czarnego bzu i podawaj.
Podobnie jak wszystkie ciasta bezglutenowe, to ciasto wysycha nieco szybciej, niż pieczone z tradycyjnych mąk. Zamiast mąki kukurydzianej, można użyć grubiej mieloną polentę – ale mniejszą ilość 120-130 g.
Jeśli nie chcesz robić ciasta bezglutenowego, możesz zastąpić mąkę ryżową i skrobię kukurydzianą , mąką pszenną tortową.
Druga wersja tego ciasta. Zrób syrop z kwiatów czarnego bzu. Przepis TUTAJ. Upiecz ciasto. Kiedy przestygnie, nakłuj je patyczkiem do szaszłyków i nasącz syropem.
Super przepis, z chęcią wypróbuję. Zwłaszcza że doceniam właściwości czarnego bzu.
Angela, dziękuję. Ciasto pachnie wspaniale i jest zdrowe.
Pachnie teraz niesamowicie 🙂 to jest dobry moment na wykorzystanie przepisu
Marysiu, najlepszy, bo zaraz czarny bez przekwitnie.
No to tym bardziej trzeba się spieszyć.
Martyna,
spiesz się.
Nigdy nie próbowałam ciasta z kwiatami buz, ani nawet nie słyszałam o takim. Brzmi naprawdę ciekawie i intrygująco.
Karolina, w takim razie bierz przepis i piecz. Na pewno będziesz zadowolona.
Hyćka to ciekawy dodatek do ciasta, chętnie spróbowałabym do herbatki kawałeczek albo dwa:)
czerwonafiliznka, to spróbuj. To proste ciasto łatwo upiec.
Skoro jest bez glutenu to na pewno polecę je znajomej.
Pojedztam, chyba czytasz wpisy? Więc wiadomo, czy ciasto jest bez glutenu.
To przyznam ciekawe połaćzenie i chyba w takiej wersji kwiatów bzu nie miałam okazji widzieć. Świetny pomysł.
Kinga, to pyszne i aromatyczne ciasto.