W Prowansji lawenda już przekwitła, ale zawsze do końca lata biegnę wspomnieniami ku lawendowym polom…Czuję wszystkimi zmysłami ten zapach unoszący się w powietrzu i widzę niezmierzone połacie lawendowych kwiatów. Ten czas kojarzy mi się także z morelowym ciastem Mistrza Ottolenghi z dodatkiem lawendy. Ciasto jest niezwykłe, mięciutkie, ze słodyczą lukru, kwaskowymi morelami i lawendowym zapachem. Achhhhhhhhhh!
Ciasto morelowe z lawendą
na podstawie przepisu Yotama Ottolenghi
Ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 18 cm. Jeżeli chcesz ciasto niższe, piecz w tortownicy 23 cm.
185 g miękkiego masła, pokrojonego na kawałki
2 łyżki oleju z orzechów włoskich – u mnie olej arachidowy
220 g cukru – u mnie trzcinowy
120 g mielonych migdałów – dodałam 200 g
120 g mielonych orzechów – pominęłam
90 g mąki – u mnie 100 g orkiszowej T500
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
4 jajka
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
skórka otarta z 1 cytryny
1,5 łyżeczki świeżych kwiatów lawendy (ewentualnie suszonych)
600 g moreli, przekrojonych na pół i wypestkowanych
lukier
50 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
Nagrzej piekarnik do 170 st. C. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmaruj masłem, dno wyłóż pergaminem i też wysmaruj masłem, oprósz mąką. W misce utrzyj masło z olejem i cukrem na jasną masę. Dodaj migdały i ubij na lekką, puszystą masę. Dodaj jajka, po jednym na raz (kolejne wbij dopiero wówczas, gdy poprzednie połączy się z pozostałymi składnikami), cały czas mieszając masę. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą, wanilię, skórkę z cytryny i 1 łyżeczkę lawendy. Wymieszaj.
Przełóż ciasto do formy, wyrównaj szpatułką. Ułóż na wierzchu połówki moreli, skórką do dołu, tak, by bardzo ściśle do siebie przylegały. Wstaw do piekarnika i piecz przez 70-80 minut. Jeśli ciasto zacznie za bardzo się rumienić, przykryj je folią aluminiową.
Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw na kratkę do ostudzenia. Przygotuj lukier – w naczyniu rozetrzyj cukier puder z sokiem z cytryny na gładką pastę. Polej lukrem ciasto, posyp kwiatami lawendy.
Smakuj Prowansję!
Morele to pyszne owoce i na pewno takie jest to ciasto.
Pojedztam, to ciasto oprócz moreli zawiera też inne, wspaniałe składniki.
Już z samego wyglądu mam ochotę na kawałeczek.
Paulina, w takim razie bierz przepis. To jest ciasto doskonałe!
Wygląda obłędnie. Ciasta z dodatkiem lawendy jeszcze nigdy nie próbowałam .
Marysiu, koniecznie je upiecz. To ciasto jest cudownie pyszne.
Aniu ciasto wygląda obłednie. Przepis zapisuje i będę robić 🙂 oby tylko wyszło 🙂
Aniu, nie ma możliwości, aby to ciasto Ci nie wyszło. Nie znam takiego przypadku.
Wspaniałe ciasto, zamiana na mąkę orkiszową bardzo interesujące, jak tylko będę spodziewać sie gości upiekę, bo dla mnie samej jest ono zbytnio niebezpieczne 🙂
Justyna,
to ciasto jest boskie. I masz rację, jest niebezpieczne…Ale grzech sobie go odmówić.