To rozkoszne kokosowe ciasto z rabarbarem upiekłam na wyjazd na wieś, aby pysznie się nim delektować w sielskich okolicznościach przyrody. Te kilka dni z dala od zgiełku miasta, z piękną pogodą, przyjęliśmy jako dar od Natury. Jest tak spokojnie i klimatycznie. A nasz wiejski dom ucieszył się z ludzkiej obecności. Otwarte okiennice, słońce na drewnianej podłodze, stary kredens pełen światła…
ciasto
150 g masła
100 g cukru pudru
4 jajka
150 g mąki pszennej tortowej
100 g mąki kokosowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia bio
kruszonka
100 g mąki pszennej
50 g mąki kokosowej
80 g masła
100 g cukru
500 g rabarbaru
cukier puder do posypania
Masło i jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzewam do 180 st. C. Tortownicę o średnicy 19 cm smaruję masłem. Rabarbar myję, osuszam i kroję na kawałki.
Najpierw robię kruszonkę – na małym ogniu w małym garnuszku roztapiam masło, dodaję cukier i mąkę. Mieszam i zostawiam do ostudzenia.
Teraz ciasto. Masło z cukrem pudrem ubijam na gładką i puszystą masę (ok. 8 minut). Nie przerywając ubijania dodaję po jednym jajku. Kiedy połączą się z masłem i cukrem, przesiewam do misy porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując, aż powstanie gładkie ciasto.
Przekładam je do formy, na wierzchu układam kawałki rabarbaru. Posypuję kruszonką i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę ok. 60 minut, do suchego patyczka. Wyjmuję z piekarnika, zostawiam do przestygnięcia i wyjmuję z formy. Posypuję cukrem pudrem.
Bardzo mi się podoba takie połączenie. Ciasto wygląda rewelacyjnie, chętnie bym się poczęstowała.
Cztery fajery, smakuje fantastycznie z domową lemoniadą.
Idealne na podwieczorek w ogrodzie.
Przepyszny i przepiękny, w takich okolicznościach przyrody smakuje wyśmienicie. Zapach musi być obłędny!
Podwieczorek,czy śniadanie…zawsze idealnie
Kasiu, bardzo dziękuję. Tak, to ciasto pachnie letnimi zapachami.
Rabarbar to warzywo, które wywołuje u mnie olfaktoryczne wspomnienia dzieciństwa. Idealnie komponuje się z różnymi ciastami
Wędrówki po…, a u mnie sentymentalne wspomnienia…
Ciasto z rabarbarem jest pyszne.
Wyglada pysznie 🙂
Monica, jest pyszne.
Rabarbar zaczyna królować na polskich stołach, chętnie więc wypróbujemy i ciasto kokosowe z nim w roli głównej. Dzięki za pomysł!
Martyna i Paulina, zawsze był popularny. Nie obejdzie się w polskim domu bez rabarbarowego kompotu…
Ciasto jest bardzo pyszne.
Takie ciasto to najlepszy sposób na pyszne popołudnie na wsi.,
Bernadeta, i na pyszny poranek także.
Uwielbiam takiego typu ciasta, jak tylko odpuści upał a kupie rabarbar to piekę, bo przepysznie się prezentuje
Alu,
to ciasto jest wyborne. A piecze się je krótko, więc nie ma dramatu.
Bardzo lubię połączenie kokosa z owocami, w Twoim cieście musi to smakować znakomicie. Idealne ciasto na miły czas.
Kamila, kokosowy smak dodaje świetnej nuty wypiekom.
A to ciasto było pysznym urozmaiceniem naszego sielskiego weekendu.
jestem zaskoczona takim połączeniem smaków, aż muszę spróbować, choćby tylko po to aby zaspokoić moją ciekawość 😉
Koralina, no to będziesz pysznie zaskoczona.
Wygląda przepysznie, na pewno też przygotuję sobie to w najbliższej okazji. Skąd masz taki zapał do gotowania, ja uwielbiam jeść, ale z gotowaniem gorzej.
Zestaw…..,polecam. Jest fantastyczna. Zapał do gotowania wynika z zapału do dobrego jedzenia.
Aż mi ślinka poleciała, obowiązkowo sprawdzę w najbliższy weekend
Nawozy, to już jest rabarbar?