Przepis autorstwa znakomitej Dorie Greenspan, określanej przez NYTimes kulinarnnym guru, powstał na cześć jej koleżanki Marie-Hélène, która piekła to ciasto nie bawiąc się nawet w odmierzanie składników.
Greenspan podkreśla, że trzeba wybrać cztery różne rodzaje jabłek, ponieważ każdy z nich zachowuje się inaczej podczas pieczenia. Niektóre nadają ciastu słodyczy, niektóre opadają na dno, inne zachowują swoją strukturę i są cierpkie. Wszystkie wykonują tu robotę, aby ciasto było spektakularne, bez kruszonki, orzechów, a nawet cynamonu. Oznacza to również, że ciasto za każdym razem będzie wyglądać trochę inaczej.
Ciasto podajemy samo lub z bitą śmietaną.
Dorie Greenspan powiedziała: „Marie-Hélène podała swoje ciasto z lodami cynamonowymi i było to wspaniałe połączenie”.
przepis Dorie Greenspan
95 g mąki pszennej
3 / 4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
4 duże jabłka (jeśli możesz, wybierz cztery różne rodzaje)
2 duże jajka
150 g cukru
3 łyżki ciemnego rumu
1 / 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
115 g masła, roztopionego i ostudzonego
masło do wysmarowania formy
Umieść kratkę w piekarniku i rozgrzej piekarnik do 175°C. Hojnie posmaruj masłem formę o średnicy 20 cm i połóż ją na blasze wyłożonej silikonową matą do pieczenia lub papierem pergaminowym.
W małej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
Obierz jabłka, przekrój je na połówki i usuń gniazda nasienne. Pokrój na kawałki o długości 2,5 do 5 cm.
W misce ubij jajka trzepaczką, aż będą piankowate. Wsyp cukier i ubijaj przez minutę lub dwie, aby się połączyły. Wmieszaj rum i wanilię. Dodaj połowę mieszanki mąki i gdy się połączy, dodaj połowę roztopionego masła, a następnie resztę mieszanki mąki i pozostałe masło, delikatnie mieszając po każdym dodaniu, aby uzyskać gładkie, dość gęste ciasto. Zmień na gumową szpatułkę i wmieszaj jabłka, obracając owoce, aby były pokryte ciastem. Przełóż wszystko do formy i lekko ją wygładź szpatułką, aby była równa.
Wsuń formę do piekarnika i piecz przez 50 do 60 minut, aż wierzch ciasta będzie złocistobrązowy, a nóż włożony głęboko w środek wyjdzie czysty; ciasto może odstawać od boków patelni. Przenieś formę na kratkę do studzenia i odstaw na 5 minut.
Ostrożnie przejedź tępym nożem po brzegach ciasta i usuń boki tortownicy. (Otwórz tortownicę powoli i przed jej całkowitym otwarciem upewnij się, że nie ma w niej żadnych przyklejonych jabłek.) Pozostaw ciasto do ostygnięcia, aż będzie lekko ciepłe lub osiągnie temperaturę pokojową. Jeśli chcesz wyjąć ciasto z dna tortownicy, poczekaj, aż ciasto będzie prawie zimne, a następnie przejedź długą szpatułką między ciastem a tortownicą, przykryj wierzch ciasta kawałkiem pergaminu lub woskowanego papieru i odwróć je na kratkę. Ostrożnie zdejmij dno tortownicy i odwróć ciasto na półmisek.
Ciasto można podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej, a w temperaturze pokojowej będzie dobre około 2 dni. Mąż Greenspan mówi, że z każdym dniem staje się coraz lepsze. Bez względu na to, jak długo trzymasz ciasto, najlepiej go nie przykrywać — jest zbyt wilgotne. Pozostaw ciasto na talerzu i po prostu dociśnij kawałek folii spożywczej lub papieru woskowego.
Ciasto podałam z crème fraîche wymieszaną z cukrem cynamonowym.
Do swojego ciasta wybrałam jabłka:
* Red Jonaprince
* Gala
* Jonagold
* Shampion
* Szara Reneta
Jabłka Shampion ze względu na swój wyjątkowy aromat i słodycz są bardzo lubiane przez dzieci, często są podawane przez mamy na drugie śniadanie, również w formie soku. W przecierach i musach doskonale komponują się z przyprawami takimi jak wanilia, imbir czy cynamon.
Wpis powstał w ramach współpracy z Jabłka Grójeckie oraz dzięki wsparciu Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
#funduszepromocji