Mam za sobą kolejny weekend gęsty od wydarzeń, spotkań i dobrych emocji.
Zapisuję wszystko w swoim kalendarzu pamięci i zastanawiam się jak je potem odszukam…
Będę wspominać urywki chwil, szczęśliwe fragmenty zdarzeń, kęsy rozmów.
I dodam do tego przepis na dobry weekend!Powstanie mapa kolejnych udanych dni.
Bohaterem zostanie ciasto babci Cristiny, którym częstowałam swoich niedzielnych gości.
Przepisem podzieliła się z nami Cristina podczas kolejnej odsłony warsztatów pasta fresca.
Ciasto jest proste jak wszystko co powstaje we włoskiej kuchni, ale o smaku decydują dobre składniki i serce włożone w jego przygotowanie.
Zapraszam!
Ciasto jabłkowe babci Cristiny
4 jajka 300 g cukru ( dałam 200 g)
350 g mąki ( dałam tortową)
30 g cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
15 g proszku do pieczenia ( dałam 10 g)
100 g wody
150 g oleju ( dałam słonecznikowy)
do dekoracji
2 jabłka ( lub 2 gruszki)
sok z 1/2 cytryny
50 g cukru trzcinowego
forma o średnicy 26 cm i papier do wypieków ( piekłam w małych formach)
Jabłka obieramy i kroimy, polewamy sokiem z cytryny – przez to nie ściemnieją.
Ubijamy jajka z cukrem do momentu, w którym nabiorą białej barwy.
Przesiewamy do ubitych jajek: mąkę, cynamon, sol i proszek do pieczenia. Dolewamy olej i wodę i mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.
Formę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Na wierzchu układamy jabłka i posypujemy cukrem, który rozpuszczając się w czasie pieczenia, uformuje pyszna, chrupiącą skórkę.
Pieczemy 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
Pysznie. Pysznie wygląda i pyszny przepis 🙂
Dziękuję Krysiu!
Polecam Ci je upiec.
jakie proste, a wygląda wspaniale:)
Tak Magdalena, zaskoczyło mnie to ciasto bardzo pozytywnie.
bardzo apetyczne babeczki! wpraszam się na kolejne:)
Piegusku, to małe ciasta, ale mogą być i babeczkami.
zapraszam!
no wiesz że ja małych porcji nie uznaję hahaha więc dlatego napisałam babeczki:) buziaczki!
PS
zmiany wyszły ładnie:)
Reniu,
to nie są małe porcje…
Zmiany w toku.
Pozdrowienia!
Prostota zawsze smakuje najlepiej 🙂 Pyszne ciasto!
Dokładnie tak Majko.
Pozdrawiam Cię!
Świetne ciasto – z jabłkami nigdy nie odmawiam! 🙂 Fajny pomysł z małymi foremkami 🙂
Amando, jest pyszne!
Lubię małe formy na raz.
Urocze są te małe ciacha, pyszności 🙂
Dziękuję Ewo!
Bardzo podobne do ciasta mojej babci, więc tym bardziej mi przyjemnie, kiedy czytam ten przepis :-). I jakie pyszne zdjęcia!
Evi,
widać babcie na całym świecie mają podobne przepisy!
Dziękuję.
Proste i mega pyszne! Pozdrawiam
Kamila,
dokładnie takie jest!
Pozdrowienia.
Smakowite “chlebki”
Pati,
bardzo je polubiłam!
wyglada pysznie!
Dziękuję Gosiu!
Ciasto wygląda niezwykle apetycznie. 🙂 Zjadłabym 🙂
Aniu, i jest bajecznie łatwe. Polecam!
Jakie śliczności, idealne do herbatki:)
Dziękuję mlodakk!
O kurcze ale super Teraz tylko herbatke i 20 minut spokoju Pozdrawiam
Agnes, bardzo przyjemny scenariusz…
Wchodzę w to!
Aniu ale fajne 🙂 zjadłabym z chęcią do herbatki 🙂
Marzena, cieszę się, że ciasto Ci się podoba.
Do herbaty idealnie pasuje.
cudownie wyglądają 😛 zjadłabym 😉
Zapraszam Cukiereczku!