Filmiki z ciastem ,dwa jabłka’ od dawno wyświetlały mi się na Youtube. Niekiedy pod nazwą – arabskie ciasto z jabłkami. Nie znam jego genezy, ale jest naprawdę szybkie, proste i łatwe. No i bardzo smaczne. Idealne na słodkie śniadanie, deser czy podwieczorek. Na pewno każdy ma wszystkie składniki w domu.
Ciasto ‘dwa jabłka’ to prosty sposób na pyszne chwile.
2 jabłka Grójeckie
sok z połowy cytryny bio
2 jajka
100 g drobnego cukru
1 cukier z prawdziwą wanilią
100 ml oleju słonecznikowego
100 g jogurtu waniliowego
2 łyżki soku z cytryny bio
skórka otarta z 1 cytryny bio
220 g mąki pszennej tortowej eko
2 łyżeczki proszku do pieczenia bio
do wykończenia ciasta
2 łyżki miodu kasztanowego (ewentualnie marmolady pomarańczowej)
orzeszki piniowe
cukier puder
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem, boki smarujemy masłem i posypujemy mąką.
Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy je w kostkę. Przekładamy do miski i polewamy sokiem z cytryny, mieszamy. Do drugiej miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Trzepaczką kuchenną mieszamy, aż się dobrze połączą, a cukier prawie się rozpuści. Wtedy wlewamy olej słonecznikowy i znowu mieszamy do połączenia. Potem dodajemy sok cytrynowy, skórkę z cytryny i jogurt. Znowu dokładnie łączymy wszystkie składniki. Teraz stopniowo dodajemy mąkę i łączymy ją z ciastem. Masa powinna być gładka i lejąca. Wtedy na dnie tortownicy układamy kostki jabłek i wylewamy na nie ciasto. Przykrywamy nim wszystkie jabłka za pomocą szpatułki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 45 minut. Wyjmujemy ciasto i zostawiamy, aż przestygnie. Wtedy wyjmujemy dno tortownicy z ciastem i przewracamy je do góry nogami na talerz. Ostrożnie zdejmujemy papier. Wierzch ciasta smarujemy miodem lub marmoladą, posypujemy piniami i oprószamy cukrem pudrem. Buon appetito!
Bardzo lubię takie proste przepisy, to ciasto zapowiada się bardzo smacznie
Cztery fajery,
już nawet upieczone bez zapowiedzi. I jakie pyszne.
Jak takie szybkie to zrobimy z córką na weekend:-) Jabłek na surowo nie lubię, a pieczone i w cieście uwielbiam:-) Pysznie się zapowiada.
Marzena, po przepisie widać, że szybko je się robi.
Niech Wam smakuje.
Nie słyszałam o nim wcześniej. Prawie wszystkie składniki mam w domu, więc kiedyś zrobimy.
Pojedztam,
nie musiałaś słyszeć, no bo kto słyszał o wszystkim?
Faktycznie szybkie i na pewno pysznie smakuje
Patrycja, spróbuj zrobić i się przekonaj.
Takie proste ciasta bardzo lubię, szczególnie gdy trzeba coś szybko upiec, bo rodzinie zachciało się słodkiego 🙂
Wędrówki po…,
tak. Poza tym u nas to często słodkie drugie śniadanie.
Prezentuje się atrakcyjnie, a smak jabłek zawsze przez nas rodzinnie preferowany, ciasto powinno się u nas przyjąć. 🙂
Izabela, na pewno będzie smakowało. To pyszny deser na każdą chwilę
Prosty i jaki apetyczny deser. Aż szkoda nie spróbować! 🙂
Joanno, koniecznie. Bardzo polecam.
ależ apetyczne ciasto!
Magdalena, potwierdzam. Bardzo.
ależ ma ochotę na to teraz!! szok!
Beautiful…,
to je zrób. Bardzo proste
świetne ciasto
Dziękuję Iza.
Uwielbiam wszystkie ciasta z jabłkami , a twoje nie tylko fajnie się nazywa ale i apetycznie wyglada.
Bernadeta,
to ciasto ma w sobie dużo prostoty, wdzięku i smaku.
Bardzo je polecam.