To niezwykle korzenne i delikatnie czekoladowe ciasto na pewno zachwyci miłosników świątecznych deserów. Jest kompilacją kilku przepisów i narodziło się spontanicznie. Idealnie komponuje się z białymi winami deserowymi i ich musującymi odmianami. Ten fantastyczny deser podam po świątecznym obiedzie. Dodatkami będą mocna kawa i herbata. Niech to będzie piękny czas…
Ciasto czekoladowo-piernikowe z palonym masłem i domową konfiturą
foremka z wyjmowanym dnem 24 x 24 cm
400 g mąki orkiszowej T550 bio
300 g miodu akacjowego
120 g czekolady 70%
4 łyżeczki proszku do pieczenia bio
2 łyżeczki sody oczyszczonej
200 g masła palonego – jak zrobić palone masło klik!
4 jajka ze wsi
200 ml mleka
60 g domowej przyprawy piernikowej
domowa konfitura śliwkowa do przełożenia ciasta
polewa czekoladowa
250 ml śmietany kremówki
250 g gorzkiej czekolady 80%
W misce mieszamy suche składniki – mąka, proszek, soda i przyprawa piernikowa. Masło karmelizujemy w średnim garnku, zdejmujemy z palnika i dodajemy – czekoladę, miód. Mieszamy, aż wszystko się połączy i dodajemy jajka. Mieszamy łyżką. Teraz do misy miksera przesypujemy suche składniki, dodajemy mokre i miksujemy na jednolitą masę. Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C. Formę do pieczenia wykładamy papierem i przekładamy masę na ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40 – 50 minut do suchego patyczka. Wyjmujemy na kratkę i sudzimy. Bardzo ostrym nożem kroimy ciasto na trzy części, z każdej odkrawamy pasek ciasta i odkładamy. Dwa placki przekładamy konfiturą śliwkową i przykrywamy trzecim plackiem, delikatnie dociskamy. Odkrojone paski ciasta scieramy na tarce lub kruszymy. Wierzch ciasta pokrywamy cieniutką warstwą konfitury i przykrywamy ją szczelnie okruchami ciasta. Delikatnie przyciskamy.
Polewamy polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem. Dekorujemy według uznania.
Sama nazwa ciasta pobudza wyobraźnię 🙂 Będę je miala na uwadze, bo u nas w nowym roku sporo okazji do świętowania. Pięknie się prezentuje.
Dziękuję Marzena. To ciasto na pewno Ci się spodoba.
idealnie wygląda
Dziękuję Iza.
Lubię takie połączenie, czekolada i korzenne przyprawy bardzo do siebie pasują. Chętnie sięgnę po ten przepis.
Cztrey fajery, zapraszam. To ciasto jest bardzo udane. Idealnie wpisuje się w klimat świąt.
musi być bardzo ciężkie, jak na piernik przystało, myślę, że moja rodzina zakochałaby się w tym cieście 🙂
Koralina,
to ciasto jest doskonałe. Zapewniam Cię, że smakuje każdemu.
Jakie śliczne ciasto , bardzo ciekawy przepis
Alu, dziękuję .Jest naprawdę pyszne.
U Pani zawsze wspaniałe przepisy.
Ula, bardzo dziękuję.
Pozdrawiam
Aż ślinka cieknie na sam widok! Mniam. Przepis zapisuje i chętnie wypróbuję 🙂
Katarzyna, jest mi bardzo miło.
Pozdrawiam.
Świetne ciasto na święta, na pewno warto zrobić.
Agnieszko, naprawdę warto.
Bardzo je polecam.
oooo… wygląda prosto i coś czuję że je upiekę 🙂 Mniam !
Marzena,
powodzenia. Pozdrawiam Cię.
Cudowne ciasto Aniu. Kochana życzę ci cudownych, rodzinnych i spokojnych Świąt 🙂
DZiękuję.
Wszystkiego dobrego Marzenko.
wspaniałe ciasto! musi smakować wspaniale!
Dziękuję Magdalena.
A to ciasto jest wspaniałe i bardzo aromatyczne!
Mniam!
Kamila, tak. Dla mnie to hit!