Koniecznie przygotuj ten sos jabłkowy z rodzynkami, który pysznie smakuje z mięsem i stanowi fantastyczną przystawkę w połączeniu z serem, krakersami, figami i orzechami.
Jabłkowy chutney to pikantny sos z jabłek, brązowego cukru, octu oraz ziół i przypraw. Jego słodkie i pikantne smaki doskonale uzupełniają dania mięsne, takie jak kurczak, kotlet schabowy i szynka. Zawsze kiedy podaję te mięsa z chutneyem z jabłek, zachwytów nie ma końca. Ale dla mnie jest pyszny szczególnie z kozim lub owczym serem i dojrzałą holenderską goudą.
1 kg jabłek – u mnie Grójeckie, obrane i drobno pokrojone
1 butelka soku jabłkowego z certyfikowanych jabłek Grójeckich
2/3 szklanki ciemnego muscovado
1/3 szklanki octu jabłkowego
1/4 szklanki octu z czerwonego wina
1 szklanka rodzynek sułtanek
1 /3 szklanki drobno posiekanego imbiru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki w proszku
3/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
3/4 łyżeczki soli morskiej
1 1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
2-3 ząbki czosnku , posiekane
1 średnia żółta cebula , drobno posiekana
3 laski cynamonu
Podawaj na ciepło z ulubionym mięsem lub na zimno z pikantnym kozim lub owczym serem, krakersami, daktylami, orzechami.
Znam, lubię i bardzo często robię. Idealny dodatek do mięsa i sera
Cztery fajery, dla mnie to nawet nie dodatek, ale sam w sobie rarytas.
O jej jak ja dawno nie sięgałam po rodzynki. Kiedys tak bardzo je lubiłam
Renato, ale rodzynki to są tylko dodatkiem. Jabłka są najważniejsze.
Uwielbiam wszelkie chutney’e, są niezwykle pyszne. Idealne do mięs czy deski serów
Wędrówki po…, tak. To wspaniałe dodatki.
Połączenie jabłek z rodzynkami zawsze jest przepyszne.
Pojedztam, to prawda.
Jakie bogactwo składników, ile aromatów i smaków. Wspaniały przepis. Zapisuję
Justyna, warto przygotować ten chutney. To bogactwo czuć w każdym kęsie.
To musi być pyszne 🙂 rodzynki i jabłka to coś co lubię 🙂
Aniu, to jest baaaardzo pyszne.
To jest sam w sobie smakołyk! Chętnie częstowałabym się nim z serem owczym lub kozim…
Smak wyborny lubię go!
Kasiu, tak, dla mnie to delicje.
Przepis zapisuję – bardzo lubię słodkie dodatki w potrawach, a takie jabłkowe chutney wydaje się wręcz idealne 🙂
Psyche…,
warto pokusić się o tę wersję chutneya.
Mmmm wygląda rozkosznie. W towarzystwie sera napewno smakuje wybornie
czerwonafilizanka, o tak. Bardzo polecam.
Nigdy nie jadłam i nie robiłam chutney , nie mam pojęcia jak smakuje ale po twoim przepisie nabrałam na niego ochoty.
Bernadeta, więc musi być ten pierwszy raz. Namawiam Cię.
Same pyszności Radość dla podniebienia.
Dziękuję Iza. Podniebienie trzeba rozpieszczać.
Bardzo lubię chutney, szczególnie z jabłek i wcale się nie dziwię, że jak stawiasz na stół to cudo, że zachwyty płyną. Super przepis!
Kamila, z jabłek to mój ulubiony chutney. Jest boski z tym bogactwem smaków.
Widzę, że u Ciebie zawsze mogę liczyć na przepis na prawdziwe smakołyki.
Paulina, dokładnie tak.
Przyznam, że chutney to dla mnie nowość, ale sądząc po składnikach na pewno by mi posmakowało. 🙂
Paulina, w takim razie może ten będzie Twoim pierwszym?
Brzmi świetnie! Jestem ciekawa czy potrafiłabym przygotować 🙂
Miye, na pewno byś potrafiła. Nie ma tu nic skomplikowanego.