Chłodnik z ogórkami małosolnymi i skyrem

 

Chłodnik czyli letnia zupa podawana na zimno. Ukoi, orzeźwi i nasyci. A przy tym zawiera sezonowe składniki czyli świeże i młode warzywa lub owoce.
Dzisiaj podaję chłodnik z ogórków małosolnych z sokiem z ich kiszenia i skyrem czyli jogurtem w stylu islandzkim. Ten delikatny i kremowy jogurt idealnie się łączy z sokiem z ogórków małosolnych, a schłodzony fantastycznie smakuje w upalny letni dzień.

 

 

4 ogórki małosolne
250 ml soku z kiszenia ogórków małosolnych
2 jogurty skyr
1/2 pęczka kopru
sól i pieprz do smaku

Jogurty mieszam z sokiem z ogórków. 3 ogórki małosolne ścieram na tarce o średnich oczkach i łączę z mieszanką jogurtu i soku. Siekam koper i mieszam z ogórkowym chłodnikiem. Doprawiam solą i pieprzem. Wstawiam do lodówki na 30 minut. Rozlewam do misek, dekoruję plasterkami ogórka i gałązkami kopru. Posypuję pieprzem..

14 thoughts on “Chłodnik z ogórkami małosolnymi i skyrem

  1. Smakują nam takie chłodniki i chętnie skorzystam z Twojego przepisu

  2. Fajny pomysł na wykorzystanie skyru.

  3. Wędrówki po kuchni

    Chłodnik zdecydowanie orzeźwia i chłodzi w upalne dni, ale do sytych posiłków to raczej nie należy moim zdaniem

  4. Uwielbiam chłodnik! W tem sezonie już jeden zaliczyłam – pora na wersję ogórkowa!

  5. Wygląda pysznie i kusząco nawet dla osoby co za chłodnikiem nie przepada
    Pogodo odpowiednia to warto zrobić i się przekonać czy taki chłodnik lepiej wchodzi niż ten z botwinką

  6. Bardzo rzadko robimy w domu chłodniki, ale ten ze skyrem na pewno ma niepowtarzalny smak.

  7. Uwielbiam chłodniki, ale w takiej wersji jeszcze ich nie jadłam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *