Chłodnik czyli letnia zupa podawana na zimno. Ukoi, orzeźwi i nasyci. A przy tym zawiera sezonowe składniki czyli świeże i młode warzywa lub owoce.
Dzisiaj podaję chłodnik z ogórków małosolnych z sokiem z ich kiszenia i skyrem czyli jogurtem w stylu islandzkim. Ten delikatny i kremowy jogurt idealnie się łączy z sokiem z ogórków małosolnych, a schłodzony fantastycznie smakuje w upalny letni dzień.
4 ogórki małosolne
250 ml soku z kiszenia ogórków małosolnych
2 jogurty skyr
1/2 pęczka kopru
sól i pieprz do smaku
Jogurty mieszam z sokiem z ogórków. 3 ogórki małosolne ścieram na tarce o średnich oczkach i łączę z mieszanką jogurtu i soku. Siekam koper i mieszam z ogórkowym chłodnikiem. Doprawiam solą i pieprzem. Wstawiam do lodówki na 30 minut. Rozlewam do misek, dekoruję plasterkami ogórka i gałązkami kopru. Posypuję pieprzem..
Smakują nam takie chłodniki i chętnie skorzystam z Twojego przepisu
Cztery fajery, bardzo polecam.
Fajny pomysł na wykorzystanie skyru.
Beranadeta, chłodnik ze skyrem jest pyszny.
Chłodnik zdecydowanie orzeźwia i chłodzi w upalne dni, ale do sytych posiłków to raczej nie należy moim zdaniem
Wędrówki po…,
dla mnie w upalne lato należy. Duża ilość jogurtu mnie syci na długo.
Uwielbiam chłodnik! W tem sezonie już jeden zaliczyłam – pora na wersję ogórkowa!
Zołza z kitką, chłodników nigdy dość.
Wygląda pysznie i kusząco nawet dla osoby co za chłodnikiem nie przepada
Pogodo odpowiednia to warto zrobić i się przekonać czy taki chłodnik lepiej wchodzi niż ten z botwinką
Alu, spróbuj i przekonaj się.
Bardzo rzadko robimy w domu chłodniki, ale ten ze skyrem na pewno ma niepowtarzalny smak.
Pojedztam, jest świetny, kremowy. Bardzo polecam.
Uwielbiam chłodniki, ale w takiej wersji jeszcze ich nie jadłam!
Paulina, w takim razie spróbuj.