Chleb, który piecze się z ogromną przyjemnością, a potem zjada kromka po kromce…Pełen smaków i aromatów jesieni. Cudowny wypiek!
Chleb dyniowy
Przepis z bloga Kochtopf.me z moimi zmianami
forma o długości 20 cm
zakwas
50 g mąki pszennej typ 550
30 g wody
20 g aktywnego zakwasu
* u mnie 150 g lievito madre odświeżonego dzień wcześniej i ponownie 4 godziny przed przygotowaniem ciasta
ciasto właściwe
cały zakwas ( u mnie lievito madre)
100 g surowej dyni, drobno startej
180 g wody
1/4 łyżeczki syropu z buraków cukrowych ( u mnie miód)
30 g mąki pełnoziarnistej
370 g mąki pszennej typ 550 (u mnie Manitoba)
2 g świeżych drożdży ( tak na wszelki wypadek)
50 g pestek dyni
20 g nasion sezamu
11 g soli
Dzień wcześniej wymieszaj wszystkie składniki na zakwas i pozostaw do wyrośnięcia na noc w temperaturze pokojowej.
Następnego dnia do miski robota kuchennego włóż wszystkie składniki na ciasto, z wyjątkiem soli, i wyrabiaj na najniższym poziomie przez 4 minuty. Dodaj sól i wyrabiaj ciasto przez kolejne 8 minut przy prędkości 1.
Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 90 minut, składając je dwa razy co 30 minut.
Uformuj ciasto w podłużny kształt i połóż je stroną do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw do wyrośnięcia na 30 do 45 minut, w zależności od temperatury w pomieszczeniu.
Rozgrzej piekarnik do 230°C z grzaniem dół/góra. Formę z chlebem ustaw na ruszcie w dolnej połowie piekarnika i piecz przez 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 200°C i piecz przez 20 minut. Potem wyjmij chleb z formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10 minut.
Zostaw chleb do całkowitego ostygnięcia na kratce.
Dyniowy chleb na blogach:
Akacjowy blog
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Ogrody Babilonu
To jeden z lepszych jakie piekłam – tak usłyszałam o domowego eksperta 🙂
Miło było razem piec w październiku ten pyszny chleb 🙂 Pozdrawiam
Dziękuję Kamila. Chleb bardzo udany i pyszny.
Cudownie jesienne wnętrze! Pyszny wypiek. Dziękuję za październikowy czas pachnący chlebem.
Magda, wspaniale, że piekłaś. Jesienne spotkanie w Piekarni było bardzo ekscytujące!
Chleb pyszny, cieszę się , że zaproponowałaś go Aniu 🙂 Pozdrawiam serdecznie
https://akacjowyblog.blogspot.com/2024/10/chleb-dyniowy-w-pazdziernikowej-piekarni.html
Małgosiu, miło, że piekłaś i chleb się podobał. Pozdrawiam!
bardzo lubię różnego rodzaju pieczywo. ten chleb na pewno spróbuję.
Aga, super wiadomość. Daj znać, kiedy go upieczesz.
Sezon dyniowy jest w pełni, więc tego typu przepisy w moim domu teraz na pewno zagoszczą!
Julio, to dobry plan!
Wspaniale upieczony bochenek o idealnym miękiszu, kolejny znakomity przepis i wielka przyjemność wspólnego pieczenia.
Bardzo lubię chleby z najróżniejszymi dodatkami, a dynia to doskonały pomysł
Aniu, ten chleb jest cudowny!